Spitzen kopen: waar je op moet letten

Als je al een paar jaar op klassiek ballet zit en dan eindelijk op spitzen mag gaan dansen is dat natuurlijk super gaaf. Maar het is een heel karwei om de goede spitzen te vinden. Daarom een aantal tips die je op weg helpen om thuis te komen met fijne spitzen, want het is natuurlijk vervelend als ze niet lekker zitten tijdens het dansen.

Waar kun je het beste spitzen kopen?

Er zijn een paar plekken in Nederland waar je spitzen kunt kopen. Daarnaast zijn er ook kleine winkeltjes die ze hebben, maar het is belangrijk dat er een goede verkoopster is die er verstand van heeft. Ga dus niet zelf voor verkoopster spelen of spitzen via internet bestellen.

Goede verkoopster

Je kunt aan een paar dingen zien of een verkoopster verstand heeft van spitzen aanmeten:
 • Ze heeft zelf ervaring met het dansen op spitzen
 • Ze vraagt of je je oude spitzen mee hebt (altijd doen dus!) want daar kan ze informatie uit afleiden
 • Ze kijkt naar de vorm van je voet en gaat dan pas verschillende spitzen verzamelen om te passen
 • Ze vraagt niet alleen of de spitzen lekker zitten maar ziet ook of je er mooi op staat
 • Ze volgt geen papieren stappenplan waarmee ze de juiste spitzen bepaalt

Voorraad

Het is ook goed als ze heel veel verschillende soorten hebben, en dan niet van 1 merk maar verschillende. Elke voet is immers anders. Sommige voeten passen beter bij Russische spitzen, andere beter bij Amerikaanse of Franse.

Zool

De hardheid van de zool is ook super belangrijk, want de zool geeft steun aan je voet als je op de spitz staat. Als je geen sterke voeten hebt kun je het beste een zachte en/of voorgebogen zool kiezen. Als de zool te hard is kan je je voet niet doorstrekken en niet goed op de spitz kunt staan. Heb je juist sterke voeten, kies dan een harde zool. Een zachte zool wordt dan snel te zacht en dan heb je er geen steun meer aan. Bij je eerste paar spitzen weet je nog niet precies hoe het bij jou zit, laat je dan vooral informeren door de verkoopster. Bij paren daarna is het echter wel goed om te bedenken wat jou het beste lijkt.

Zitten ze lekker?

Of spitzen lekker zitten is een relatief begrip, eigenlijk is het altijd (een beetje) pijnlijk. Toch is het belangrijk om dit te voelen, want met enorme pijnscheuten kan je niet dansen. Een paar belangrijke punten zijn:
 • Is de box (het harde blok van een spitz) breed genoeg? Als dit niet zo is wordt de voorkant van je voet pijnlijk afgekneld
 • Voel je de zool onder je hiel pijn doen? Het kan zijn dat het einde van de zool onder je hiel zit en pijn doet wanneer 'ie niet goed afgeplat is. Dit is erg vervelend want je staat in een balletles erg vaak op de platte voet. En het gaat ook niet weg!
 • Zak je niet te ver in de box als je op de spitz staat? Als dit gebeurt leunt al je gewicht op de topjes van je tenen. Het is minder pijnlijk als je met de voorkant van je voet in de box 'blijft hangen'

Teenbeschermers

Als je voor het eerst spitzen koopt is het ook belangrijk om de goede teenbeschermers te kiezen. Er zijn 3 verschillende soorten, van goedkoop naar duurder (de prijzen komen van Le Papillon:
 • Foam teenbeschermers: 2,95 euro
 • Siliconen teenbeschermers: 17,95 euro
 • Gel teenbeschermers: 36,95 euro
De foam teenbeschermers zijn het goedkoopst, maar gaan heel kort mee. Ze zijn het dikst en zitten vooral om je tenen. De foam wordt snel plat waardoor je snel nieuwe nodig hebt.
De siliconen teenbeschermers zijn gemaakt van een soort rubber. In de punt is dit rubber lekker dik waardoor je teen in een zacht kussentje zakt. Het deel wat verder om je voet zit is dun, dus voel je de box meer knellen.
De gel teenbeschermers zijn het duurst, maar ze gaan wel jaren mee. De dikte is overal hetzelfde, ze bieden je tenen geen mega kussentje maar het is wel een zachte laag die je tenen en het gedeelte in de box goed beschermen.

Extra kussentjes

Er bestaat ook een pakketje die je kunt gebruiken als je spitzen toch nog pijn doen. Hier zitten siliconen kussentjes (zo kun je de siliconen teenbeschermers en gel teenbeschermers combineren!), zachte lapjes foam voor in de box en foam voor om je teen in. Als je dan eindelijk een spitz met de perfecte zool hebt gevonden die wel nog iets te pijnlijk is, kun je dat met deze dingen oplossen.

Het kopen van spitzen is een hele belevenis waarbij je dus op veel dingen moet letten. Veel plezier en succes!
© 2014 - 2024 Lhas98, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ballet: dansen op spitzenHet is de ultieme wens van veel beginnende balletdanseressen: het uitoefenen van ballet op spitzen! Wat is er waar van d…
Balletkostuum: kleding voor balletBalletkostuum: kleding voor balletWie aan ballet gaat doen moet speciale kleding kopen. Zo hebben balletdansers- en danseressen speciale schoenen. Deze sc…
Klassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet is geen ouderwetse en achterhaalde dansvorm, het wordt nu nog steeds beoefend met veel plezier. Met klas…
Soorten dansen: klassiek balletSoepele, verderlichte danseressen. Hoog springende dansers met veel beenspieren. Lenigheid, pirouettes, techniek, spiere…

Luc Costermans: vlieg-, rally- en speedbootpiloot en blindLuc Costermans: vlieg-, rally- en speedbootpiloot en blindOok blinden en slechtzienden kunnen een breed scala aan sporten beoefenen. Voor deze doelgroep zijn er veel mogelijkhede…
Afvallen met trampoline springenEen trampoline, veel gezinnen hebben er eentje in de tuin voor de kinderen. Het kan voor jezelf echter ook een leuke man…
Bronnen en referenties
 • http://www.lepapillon.net/footwear/benodigdheden
Lhas98 (13 artikelen)
Laatste update: 10-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.