Alles over het aanschaffen van dansschoenen

Voor iedereen die danst komt er een moment waarop je de overweging maakt; "Zal ik dansschoenen aanschaffen". Vaak is dit toch een grote uitgave en waar kun je terecht voor schoenen? Wat zijn de voordelen van dansschoenen? Wanneer zijn schoenen nu echt dansschoenen. Waarin zijn dansschoenen anders dan gewone schoenen. Waar moet een dansschoen aan voldoen. Als deze vragen komen in dit artikel aan de orde.

Dansschoenen

Dansen is een sport en net als voor vrijwel iedere sport zijn er ook voor dansen speciaal ontwikkelde schoenen. dansschoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Balletschoenen, schoenen voor Hip-hop of streetdance, schoenen voor ballroom, salsa of tango. In dit artikel komen twee soorten schoenen aan de orde. Schoenen voor streetdance / hip-hop en de ballroom, salsa of tango schoenen.

Hip-hop en streetdance

Hip-hop en streetdance zijn stoere sporten. Grote wijde kleren. Geen deftige schoentjes maar functionele schoenen. Schoenen die lijken op sportschoenen... maar dat zeker niet zijn. De schoenen die je draagt bij Hip-hop en streetdance worden sneakers genoemd. Natuurlijk kun je ook op gewone gympen dansen, het hangt er een beetje vanaf hoe vaak je danst en hoe intensief. En of je ze kunt betalen.

Waarom zou ik voor hip-hop of streetdance dansschoenen kopen?

Dansschoenen voor streetdance of hip-hop heten sneakers. Deze speciale dansschoenen hebben een zool die niet bestaat uit één stuk maar uit twee delen. Alleen aan de voorkant een zool en aan de achterkant een tweede deel van de zool. Je kunt deze schoen omdat er in het midden geen zool zit dus ook bijna dubbelvouwen. Je bewegingsvrijheid is dus groter dan bij gewone schoenen. Een spit-sole noemen ze dit. De zool zelf bestaat kan uit verschillende materialen bestaan. Dans sneakers hebben vrijwel altijd een kunststof zool (polyurethan). Door de kunststof zool kun je op verschillende soorten vloeren toch goed dansen. Vaak hebben ze aan de voorkant van de zool een glad gedeelte (een rondje of "spot"), hierdoor kunnen gemakkelijk draaien worden gemaakt. Verder zijn danssneakers meestal van heel licht en soepel materiaal zodat alle bewegingen en draaien met gemak kunnen worden gemaakt.

Ballroom, salsa en tango

Dit zijn traditionele schoenen met hoge hakken voor vrouwen. Ze zien er bijna uit als gewone, feestelijke schoenen. Voor mannen zien deze schoenen er meestal ook uit als gewone schoenen. Toch zijn ze anders dan gewone schoenen.

Waarom zou ik voor ballroomdansen, salsa of tango, dansschoenen kopen?

Natuurlijk kun je ook dansen met een leuke deftige schoen. En als de zool maar glad is kun je aardig glijden over de vloer. Een leren zool is wel aan te bevelen, maar ook glad rubber kan nog best dienst doen als dansschoen. Wat geven dansschoenen je dan extra. Dansschoenen hebben een suède zool. Dit is wat ruwer dan een zool van welke normale schoen dan ook maar toch glijdt het goed over een gladde vloer. Ballroom zalen met houten vloeren zijn vaak heel glad. Met een gewone schoen met gladde zool zou je hierop gemakkelijk kunnen uitglijden. Met dansschoenen met een suède zool is dat minder en toch glijden ze wel gemakkelijk over de vloer.

Daarnaast hebben dansschoenen een voetbed wat zacht en verend is. Hierdoor is het comfort veel hoger dan bij een gewone schoen. Ten derde hebben dansschoenen (voor vrouwen) een breed uitlopende hak, hierdoor heb je ondanks de vaak hoge hak voldoende stevigheid om al die draaien en passen te kunnen maken.

Een nadeel van dansschoenen... je kunt er niet mee buiten lopen (als je er later nog op zou willen dansen). Dus altijd voor en na de les, een zitplaats zoeken en je schoenen omwisselen. Ballroomschoenen zijn vaak dicht zijn bij de teen en hebben een lagere hak dan latin schoenen. Maar voor ballroom dansen kun je ook echt wel salsa of tango schoenen dragen. Bij tango en salsa schoenen zit het verschil vooral in het idee en het gevoel. Wat past beter bij tango wat past beter bij Salsa. En eigenlijk geldt voor alle deze soorten dans, kies een schoen waar jij je lekker bij voelt. Wel een hoge hak, geen hoge hak, uiteindelijk gaat het erom dat jij je er lekker bij voelt.

Onderhoud van danschoenen

Voor het onderhouden van een dansschoen met suède zool zijn borsteltjes te koop. Deze hebben ijzeren pennetjes waarmee het suède, wat door het dansen en de vloer glad wordt, weer ruw gemaakt kan worden. Het is net een haarborstel maar dan met ijzeren haren. De haren (tanden) staan in een hoek. Borstel het suède alleen als de schoen te glad gaat worden anders slijt de zool te hard.

Waar kan ik dansschoenen aanschaffen

Er zijn verschillende danswinkels waar je terecht kunt voor schoenen. Stijldans-scholen verkopen vrijwel altijd dansschoenen. Vaak weten leraren van salsa dansscholen ook wel waar schoenen gekocht kunnen worden en bij sommige salsafeesten worden ook schoenen verkocht. Het voordeel hiervan is dat je de schoenen kunt passen en dat de levertijd niet zo lang hoeft te zijn. Ook via internet zijn er vele online dansschoen winkels waar je dansschoenen kunt aanschaffen. Vaak is het hier wat lastig passen. Ze zijn ver weg of hebben geen schoenen op voorraad, maar prijzen online liggen lager dan bij dansscholen. Levertijden kunnen via internet langer zijn dan via gewone dansscholen. Maar als je goedkoper aan schoenen wilt komen is dit vaak een uitkomst. Als je op Hiphop les of Streetdance zit weten je leraren vaak ook wel waar je je dansschoenen kunt kopen en meestal kun je voor sneakers ook bij online danswinkels terecht.

Veel dansplezier!
© 2010 - 2024 Ankeno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shick* schoenen: high fashion, low budgetShick* schoenen: high fashion, low budgetIn februari 2010 is er een nieuw schoenenmerk gelanceerd in Nederland. Shick* is een schoenenmerk wat high fashion shoes…
Argentijnse tangoDe tango is eigenlijk opgebouwd uit een aantal verschillende muziekstromen. Zo hadden de Cubanen de habanera, de basis v…
Stlijdansen in het algemeenStijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren…
Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen is voor de meeste beoefenaren een vorm van recreatie. Daarnaast wordt stijldans ook als sport beoefend en wo…

Atletiek: introductie over hoogspringenHoogspringen is een boeiend onderdeel in de atletiek. Het blijft bijzonder dat er mensen zijn die over 2.30 meter spring…
Gretha Smit: Salt Lake SmittyGretha Smit is een Nederlandse schaatster die zowel als marathon- en als langebaanschaatster succesvol was. Ze maakte op…
Ankeno (22 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.