Het Pieterpad, een wandelroute van noord naar zuid

Het Pieterpad is de bekendste wandelroute van Nederland. Ook bij niet-wandelaars gaat er ergens een lampje branden bij het horen van de naam van deze route. Toch weet lang niet iedereen hoe de wandelroute er uitziet. Daarom vindt u in dit artikel meer informatie over deze wandelroute, zoals de globale route en achtergrondinformatie van het Pieterpad.

Het Pieterpad, de route

Het Pieterpad is een wandelroute van in totaal 490 kilometer. De route loopt dwars door Nederland van Pieterburen (Groningen) tot de Sint Pietersberg (bij Maastricht in Limburg). Met zijn 490 kilometer is het Pieterpad met recht een Lange-Afstands-Wandelroute (LAW, vanaf 100 kilometer met een andere beginpunt dan eindpunt) te noemen.

Het Pieterpad is verdeeld in 27 etappes welke je hieronder terug vindt. Doordat het aantal kilometers erbij vermeld wordt, kun je zelf plannen hoeveel en welke etappes je op een dag doet.

 1. Pieterburen - Winsum; 11 kilometer.
 2. Winsum - Groningen; 19 kilometer.
 3. Groningen - Zuidlaren; 21 kilometer.
 4. Zuidlaren - Rolde; 18 kilometer.
 5. Rolde - Schoonloo; 18 kilometer.
 6. Schoonloo - Sleen; 24 kilometer.
 7. Sleen - Coevorden; 21 kilometer.
 8. Coevorden - Hardenberg; 19 kilometer.
 9. Hardenberg - Ommen; 21 kilometer.
 10. Ommen - Hellendoorn; 21 kilometer.
 11. Hellendoorn - Holten; 16 kilometer.
 12. Holten - Laren; 15 kilometer.
 13. Laren - Vorden; 14 kilometer.
 14. Vorden - Doetinchem; 26 kilometer.
 15. Doetinchem - Hoog Elten; 19 kilometer.
 16. Hoog Elten - Millingen; 12 kilometer.
 17. Millingen - Groesbeek; 20 kilometer.
 18. Groesbeek - Gennep; 15 kilometer.
 19. Gennep - Vierlingsbeek; 17 kilometer.
 20. Vierlingsbeek - Swolgen; 21 kilometer.
 21. Swolgen - Venlo; 22 kilometer.
 22. Venlo - Roermond; 31 kilometer.
 23. Roermond - Pey / Echt; 21 kilometer.
 24. Pey / Echt - Sittard; 18 kilometer.
 25. Sittard - Strabeek / Valkenburg; 21 kilometer.
 26. Strabeek / Valkenburg - Maastricht; 11 kilometer.
 27. Maastricht - Sint Pietersberg; 4 kilometer.

De tot stand koming van het Pieterpad

Het Pieterpad is door mevrouw Toos Goorhuis en mevrouw Bertje Jens uitgezet. Zij zijn daar in 1975 mee begonnen. De wandelroute heeft zijn naam de danken aan zijn beginpunt en eindpunt: Pieterburen en de Sint Pietersberg. Het Pieterpad is officieel geopend in 1983. Daarmee bestaat het pad inmiddels meer dan 25 jaar en is het pad al door meer dan een miljoen mensen bewandeld.

Bij het samenstellen van de wandelroute is er naar gestreefd om niet te grote omwegen te maken. Dat heeft niet alleen te maken met de totaalafstand, maar ook met het gegeven dat het mensen kan ontmoedigen als ze op een stevige wandeldag niet veel verder (zuidelijker) komen. Om de wandelroute wel aantrekkelijk te houden wat betreft de natuur en omgeving, is er goed nagedacht over het vervolg van de route bij wateren en grote wegen. Daarom wordt de route nog steeds aangepast en vernieuwd, zodat het rekening houdt met bijvoorbeeld nieuwe wegen.

Er gaan verhalen rond dat het Pieterpad een bedevaartsroute is en dat het pad er al eeuwen ligt. Dat is niet waar, die ideeën komen voort uit het gegeven dat het pad zo bekend is. “Dan zal het ook wel al heel oud zijn”, denkt men dan al snel.

Wandelgezelschap voor het Pieterpad

De wandelroute is eigenlijk niet bedoeld voor prestatielopers. Natuurlijk is het heel wat om te kunnen zeggen dat je de langste wandelroute van Nederland bewandeld hebt, maar het Pieterpad doorkruist niet voor niets het land. Het is de bedoeling dat je geniet van de wisselen omgeving: de natuur, de gebouwen en de mensen.

Als er niemand in je eigen omgeving is die mee het Pieterpad wil gaan lopen, kun je op zoek naar een wandelmaatje. Daarvoor kan je de website van het Pieterpad gebruiken. Kijk dan wel hoe je het organiseert, want wanneer je het Pieterpad achter elkaar uit wilt gaan lopen, met overnachtingen langs de route, dan is het verstandig om niet zomaar met iedereen op pad te gaan. Zorg dat je elkaar dan al eens ontmoet voordat je op pad gaat.
© 2009 - 2020 Mabe, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pieterpad: de ‘moeder’ aller wandelpadenPieterpad: de ‘moeder’ aller wandelpadenNederland wordt doorsneden door wandelroutes. Ommetjes van een uurtje, een halve dag, maar ook tochten van honderden kil…
Artistiek Garnwerd: gezien door kunstenaarsogenArtistiek Garnwerd: gezien door kunstenaarsogenEen beschermd dorpsgezicht aan het Reitdiep in het lege Groninger land: Garnwerd. Geen wonder dat de leden van De Ploeg…
Saint Gildas de Rhuys, Bretagne, FrankrijkSaint Gildas is een klein dorpje van nog geen 2000 inwoners in het arrondissement Vannes. Het dorpje heeft een rijke his…
Sint Jacobiparochie - Santiago aan het wadSint Jacobiparochie - Santiago aan het wadHet netwerk van paden dwars door Europa naar Santiago de Compostela is een beroemde pelgrimsroute. Nederland kent zijn e…

Endurance te paard een (h)eerlijke sport!Endurance te paard een (h)eerlijke sport!Er zijn verschillende soorten diciplines in de paardensport. Iedereen kent vast wel de dressuursport en de springsport.…
Belang van eiwitten in sportdranken (duursporters)In de sportwereld worden eiwitten veelvuldig geassocieerd met krachtsporten. In de realiteit is het zo dat duursporters…

Reageer op het artikel "Het Pieterpad, een wandelroute van noord naar zuid"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Brands, 24-10-2018 13:47 #6
Ik wil deze route gaan hardlopen, graag wil ik weten of daar vervoer naar toe is ik wil dat namelijk in meerdere dagen gaan doen, de vraag is of daar speciaal vervoer voor is?

Eva van Meegen, 24-05-2017 09:02 #5
Beste Mensen,
Ik wil het hele Pieterpad gaan lopen, daar wil ik wat informatie over hoe ga ik dan doen. Ik denk erover om lid te worden van vrienden op de fiets. Reactie infoteur, 08-06-2017
Hallo,

Ik denk dat er via Google vanalles te vinden is met tips van mensen die het Pieterpad al gelopen hebben en hoe zij dat georganiseerd hebben.
Succes!

Jos Bron, 02-11-2014 14:10 #4
Wat een prachtige route, hoe verder je naar beneden gaat, hoe mooier de omgeving.Volgende week ws vanuit Schoonloo richting Sleen, en het leukste is dat er op de route nog kennissen, vrienden wonen waar je even langs kunt gaan voor een bakkie.Kijk ernaaruit om nog verder het land in te gaan, vooral nu in de herfsttijd, mooie vergezichten en natuur. Reactie infoteur, 04-11-2014
Bedankt voor je enthousiaste reactie!

Jan Termeer, 09-07-2014 15:26 #3
Ik ben rolstoelgebonden. Wil het Pieterpad volgen daar waar het mogelijk is.Groningen naar Maastricht. Ben op zoek naar slaapplaatsen. Alles hoef niet aangepast te zijn maar toegankelijk. Wie kan mij helpen?
Warme groetjes
Jan

Marja, 01-10-2011 09:30 #2
Met scootmobiel is deze wandelroute niet te doen. Teveel obstakels en om dan zoveel veranderingen aan te brengen, is het geen pieterpad meer. Ik zou kiezen voor iets wat wel bij het origineel blijft, zou mij meer voldoening geven.

Theo Salden, 30-08-2009 17:47 #1
Willen in 2010 met fiets, scootmobiel en onze hond deze wandelroute gaan doen in 14 dagen. Alle bruikbare informatie is van harte welkom zowel obstakels als overnachtingen.
bij voorbaat dank van jullie bijdrage. Theo en Mia salden

Infoteur: Mabe
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Reacties: 6
Schrijf mee!