Steppen, de autoped is terug in het straatbeeld

Of je nu twee jaar of honderd jaar bent, iedereen kan steppen. Op de step naar school, naar de supermarkt, naar het café, trainen, wedstrijd steppen, toertochten maken of wereldkampioen worden. Alles kan op de step! Tegenwoordig zijn er steps in alle soorten en maten, niet alleen meer voor de jeugd maar tegenwoordig zijn er ook voor de volwassenen voldoende steppen beschikbaar. De autoped van nu is vervoer, sport en fun ineen voor iedere leeftijdsgroep.

Training op de autoped

De autoped (step in het verdere artikel genoemd) is ideaal om fit te blijven. Op de step gebruikt u veel spiergroepen en een stepper kent over het algemeen weinig blessures. Uw calorieverbranding op de step zit tussen het fietsen en het hardlopen in. Het steppen is vaak makkelijker toe te passen in het dagelijks leven als vervoermiddel en iedereen kan steppen, van twee tot honderd jaar, ook mensen met een hoger lichaamsgewicht.

De gemiddelde calorieverbranding van iemand van 75 kilogram voor een uur steppen is 820 Kcal. Vergelijkt u dit met bijvoorbeeld een uur fietsen dan is dat voor diezelfde persoon 600 Kcal. Uiteraard wisselt de mate van calorieverbranding per individu (afhankelijk van het geslacht, gewicht, de fitheid, lichaamsbouw en ook de plankhoogte is van invloed op de mate van calorieverbranding)

Stepsport

Het wedstrijdniveau is Nederland ligt al behoorlijk hoog. In Nederland zijn er circa tien stepteams actief. Tijdens stepwedstrijden hangt er altijd een speciale sfeer, gemoedelijk en gezellig en iedereen praat met iedereen. In Nederland zijn er vele tochten en wedstrijden van maart tot oktober. De Nederlandse Autoped Federatie is het landelijk overkoepelende steporgaan dat alle belangrijke stepevenementen coördineert en begeleidt.

Aanschaf van een step

Het allereerste waar u over na moet denken is wat u wilt gaan doen met de step, wilt u hem gebruiken voor boodschappen in de buurt te halen of gaat u langere toertochten rijden? Moet de step mee kunnen in de trein en dus zeer compact of opvouwbaar zijn? Een funstep waar je allerlei trucs mee kunt uitvoeren of de echte sportievelingen voor ons die naar een lichte, snelle step op zoek zijn om wedstrijden mee te gaan rijden.

In Nederland zijn er steeds meer ondernemingen die steps aanbieden in allerlei prijsklassen, het is van belang om u van tevoren goed te laten inlichten over de mogelijkheden van de step zodat u niet voor verrassingen komt te staan als u de step eenmaal aangeschaft heeft.

Ga eens kijken bij een stepevenement of vraag leden van stepteams wat een juiste step is voor uw doel. Ook kunt u kijken bij ondernemingen die meerdere modellen/merken hebben, zodat u het verschil ziet en u de step kunt uitproberen. Let vooral goed op de draagbaarheid van de constructie. Uw step moet u uiteraard geschikt zijn voor uw gewicht.

De verkeerswet en de step

Volgens de wet is diegene die op de step staat een voetganger.

De Nederlandse Autoped Federatie raadt mensen echter het volgende aan:
  • Gedraag u in het verkeer als een fietser als u een step voor volwassenen met rem bestuurt. Alle steps met tien inch wielmaat en groter dient zich als fietser te gedragen mits de wegsituatie zich daar voor leent.
  • Gedraag u in het verkeer als een voetganger indien u een ministep bestuurt met 10 inch wielen of kleiner.
  • Verder is het verstandig om uw step van reflectoren te voorzien en draag in de schemering kleding met reflectie.
  • Men kan een licht op de step monteren.
  • Voor jongeren onder de 14 jaar is het verstandig om valbescherming te dragen (op wedstrijden is tegenwoordig een helm verplicht)

Het is algemeen bekend dat steppen een verslavende werking heeft. Begin je een keer met stepsport dan kom je er niet zo snel meer van af .so be ware.
© 2009 - 2020 Binkies, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…
Betaalbaar golfenIn Nederland hoort men over het algemeen, dat golfen een dure sport is. In het bijzonder omdat je naast de kosten voor h…
Afvallen met wandelenAfvallen met wandelenKun je afvallen met wandelen? Heel veel mensen vinden het heerlijk om te gaan lopen. Ze willen liever niet rennen en hop…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…

Hardloopreizen en marathonreizenHardloopreizen en marathonreizenHeb je altijd al gedroomd van een deelname aan de New York Marathon? En wat dacht je van hardlopen over de Chinese muur,…
Hardlopen? Doen! Maar doe het voorzichtigJe hebt je enkele weken geleden ingeschreven voor de halve (of misschien wel de hele) marathon. In Eindhoven? Rotterdam?…
Bronnen en referenties
  • Nederlandse autoped federatie

Reageer op het artikel "Steppen, de autoped is terug in het straatbeeld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Binkies
Gepubliceerd: Augustus 2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!