Pijn, spanning en disbalans bij het paardrijden

Pijn, spanning en disbalans bij het paardrijden Vele ruiters hebben last van rugpijn tijdens het rijden. De pijn zit meestal in de onderrug. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben, maar komt bijna altijd voort uit het verkeerd spannen van de ruggengraat. De spanning die ontstaat in de ruggengraat wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde zit. Een verkeerde houding kan ook zorgen voor ‘wiebelende’ benen of het uit balans raken van de ruiter. Als u te veel spanning in uw romp opbouwt om uw ruggengraat zo stil mogelijk te houden, zult u elders in uw lichaam te veel gaan bewegen. De ruggengraat dient niet vastgezet te worden, maar moet flexibel zijn. Het is namelijk de ruggengraat die de bewegingen van paard en ruiter op moet vangen. De incorrecte houding van de ruiter belemmert ook het paard in zijn ontwikkeling.

Zitbeenknobbels

Om de ruggengraat correct te gebruiken dient u allereerst op uw zitbeenknobbels te letten. Deze moeten echt op uw zadel drukken. Uw zwaartepunt moet liggen op de zitbeenknobbels. Om erachter te komen of uw zitbeenknobbels goed op het midden van het zadel zitten moet u uw handen tussen uw kont en het zadel leggen (dus onder uw kont), u voelt dan vanzelf een bot uitsteken, ongeacht uw gewicht.

Indien u uw kont te ver naar achteren steekt en uw rug hol trekt zit u niet op uw zitbeenknobbels. Door uw bekken te kanteken kunt u beter op uw zitbeenknobbels zitten en u zult merken dat dit direct de houding van uw rug beïnvloedt.

Als u eenmaal goed op uw zitbeenknobbels zit moet u erop letten of u op beide zitbeenknobbels evenveel druk legt. Ook hiervoor moet u uw bekken kantelen. Het beste kunt u deze houding het beste voelen in een draf, waarbij u blijft doorzitten. Belangrijk is dat het paard nageeflijk en ontspannen loopt. Als het paard spanning in zijn rug heeft, kunt u onmogelijk goed doorzitten. Daarom is het verstandig om uw paard door iemand, met bijzet, te laten longeren. U kunt ook alleen een goede houding ontwikkelen als uw zadel past, u dient nog een vuist tussen uw kont en de achterboom te kunnen leggen.

Ontspanning van de heupen

Ontspanning in de heupen is belangrijk, alleen dan kunt u de bewegingen van het paard goed volgen. U moet niet vasthouden, niet proberen om zo stil mogelijk te blijven zitten, maar juist ontspannen en de bewegingen opvangen.

Ook in verlichte zit en met lichtrijden moet u buigen vanuit de heupen. Verkeerd is als u voorover buigt vanuit het bekken en zo uw zitbeenkobbels weer naar achteren duwt. U zult in dit geval weer rugpijn en/of ongewenste bewegingen ervaren.

De verkeerde houding

Omdat een verkeerde houding onbalans tot gevolg heeft, zal uw lichaam automatisch andere spieren aan gaan spannen om u toch in het zadel te houden. U zult in uw bovenbeen bijvoorbeeld de spier van uw binnenbeen aanspannen. Dit kan zorgen voor pijn in de lies.

De pijn in uw onderrug kan veroorzaakt worden doordat u deze vasthoudt, u spant dus de spieren in uw onderrug. De buikspieren blijven hierbij ontspannen. Voor de goede houding dient u uw buikspieren licht aan te spannen en uw rug te ontspannen.

Oefeningen voor soepele heupen

Om ervoor te zorgen dat u de buitenste spieren van uw bovenbeen gaat spannen, in plaats van de spieren aan de binnenkant van uw bovenbeen, kunt u oefenen met de split. Als u net begint kunt u steun zoeken bij een hoger object. Leg bijvoorbeeld uw ellebogen op de bank. Ga niet verder dan voor u comfortabel is, u moet de houding enkele minuten vast kunnen houden.

Daarnaast kunt u oefeningen doen met de fitnessbal. Deze zal uw balans verbeteren en u leren de juiste spieren in uw buik te spannen en de spieren in uw rug te ontspannen.

Ga met uw buik op de bal liggen. Steun met uw armen op de grond. Steun ook met uw tenen op de grond. Strek daarbij uw benen. Houdt uw hoofd, rug en kont op een lijn. Uw kont is het hoogste punt. Als u uw balans gevonden heeft tilt u uw benen op tot uw tenen net van de grond zijn. U spant hierbij uw buikspieren. Zorg dat er niet te veel druk komt te staan op uw onderrug en trek deze niet hol. Blijf met uw armen op de grond steunen.

Dit artikel kan een hulpmiddel zijn om uw houding te verbeteren. Nog effectiever is waarschijnlijk het nemen van zitles bij een erkende instructeur. Deze kan direct bijsturen op het moment dat u iets fout doet.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaarden moeten altijd soepel en lenig zijn voor het paardrijden, maar hoe zit dat eigenlijk met de ruiter? Die moet eige…
Rugpijn door slappe buikspierenRugpijn door slappe buikspierenRugpijn kent vele oorzaken. Wat de meeste mensen niet weten, is dat rugpijn ook vaak een gevolg is van slappe buikspiere…
Paard: Invlechten met naald en draadWanneer je met je paard op wedstrijd gaat wil je natuurlijk dat hij er netjes en verzorgd bijloopt. Voor de meeste mense…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Valix, Pixabay
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.