Paard: Invlechten met naald en draad

Wanneer je met je paard op wedstrijd gaat wil je natuurlijk dat hij er netjes en verzorgd bijloopt. Voor de meeste mensen is het invlechten een groot struikelpunt. Hoe maak je nu eigenlijk knotten? In dit artikel kun je lezen op welke manieren je een paard netjes kunt knotten. Je kunt op verschillende manieren het paard voorzien van knotten, maar de twee meest gebruikte manieren zijn met elastiek of met naald en draad. In dit artikel gaan we dieper in op het vlechten met naald en draad, iets wat er ingewikkeld uitziet maar eigenlijk heel gemakkelijk is.

Benodigdheden

Je hebt verschillende spullen nodig voor het invlechten met naald en draad.

Manenkam

Deze gebruik je om de manen te kamen en om de scheiding van de plukken mee te maken.

Spons

Deze wordt gebruikt om de manen, voor het invlechten, nat te maken.

Elastiekjes

Deze worden gebruikt om de vlecht mee vast te maken.

Naald en draad

Hiermee naai de knotten vast.

Schaar

Deze gebruik je om het naaigaren mee af te knippen.

Stapsgewijs invlechten

Stap 1: Zorg ervoor dat de manen ongeveer 10 centimeter lang zijn. Dit kun je doen door de manen te knippen ( bij dunne manen ) of door te trekken ( dikke manen ).

Stap 2: Vervolgens kam je de manen naar één zijde van de hals en verdeel je de manen in gelijke plukken. Hoeveel plukken je maakt, kun je zelf bekijken. Hoe breder de plukken, hoe groter de knotten worden. Maak bij iedere pluk een scheiding met de manenkam zodat alle plukken recht zijn.

Stap 3: Nu kun je de plukken gaan invlechten. Begin hierbij altijd bij de pluk achter de oren en werk richting de schoft. Maak de pluk nat en deel deze in drie gelijke plukken; maak ook nu weer rechte scheidingen met de kam. Vlecht de eerste slag losjes en trek de rest van de slagen strak.

Stap 4: Houdt het einde van de vlecht stevig vast en draai hier een elastiekje omheen.

Stap 5: Vervolgens pak je een stuk pektouw van ongeveer 20 centimeter en een naald. Knoop de naald aan het pektouw vast zodat hij niet kan vallen en leg aan het andere uiteinde van het pektouw een dubbele knoop.

Stap 6: Steek de naald vanaf boven door de onderkant van de vlecht, sla de vlecht naar binnen en steek de naald vlak boven de manenkam door de vlecht heen. Nu ligt de vlecht netjes en plat tegen de hals aan.

Stap 7: Vervolgens vouw je de vlecht nogmaals naar binnen en steek je de naald een aantal keer heen en weer door de knot. Doe dit een keer of vier en zorg dan dat het touw aan de achterkant van de knot zit. Knip het touwtje vlak bij de manenkam af.

Stap 8: Als alles netjes gedaan is, zie je het garen bijna niet zitten en heb je een keurige knot. Herhaal deze stappen bij alle plukken en je hebt een keurig ingevlochten paard, die klaar is om op wedstrijd te gaan.

Tip: Gebruik altijd elastiekjes en pektouw in dezelfde kleur als de manen van je paard zijn. Op deze manier heb je het mooiste resultaat.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haren invlechten - meerdere techniekenHaren invlechten - meerdere techniekenInvlechten ziet er al snel erg ingewikkeld uit, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Wanneer u doorheeft hoe het wer…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
En mooie hengstenvlecht makenGa je op wedstrijd maar zijn de manen van je paard te lang om er mooie knotten van te maken? Maak dan een mooie hengsten…
Toiletteren paardToiletteren paardHet paard toiletteren is een vak apart maar iedereen kan het leren. Zodra je weet wat je moet en wilt doen kun je aan de…

Pijn, spanning en disbalans bij het paardrijdenPijn, spanning en disbalans bij het paardrijdenVele ruiters hebben last van rugpijn tijdens het rijden. De pijn zit meestal in de onderrug. Deze pijn kan verschillende…
Drafsport, een mooie vorm van paardensportHarddravers, meestal ze zijn alleen bekend bij insiders. Veel mensen weten weinig tot niets van drafsport. Op zich is da…
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.