De running coach

De running coach De running coach is nieuw ... althans zo lijkt het. Maar feitelijk is het geen nieuw fenomeen, behalve dat er een aantal nieuwe aspecten toegevoegd zijn en wat maakt dat de running coach voor meer mensen toegankelijk is. Zolang er weer iets nieuws is om mensen aan het sporten te krijgen, ben ik een voorstander.

Hardlopen

Dat hardlopen goed voor de mens is, is niets nieuws. Je bouwt er een conditie mee op en je beweegt je spieren optimaal … en een fit lichaam is niet onbelangrijk. Maar we worden ook altijd gewaarschuwd dat – zodra we de sportschoenen aantrekken – we dit met beleid moeten doen. En dat klopt natuurlijk ook, want blessures liggen op de loer.

Schoenen

Schoenen zijn essentieel in het proces, want zonder goede schoenen haal je niet dat uit hardlopen, wat haalbaar is. Bovendien de kans op blessures wordt groter. Op kleding kan bespaard worden, want behalve ademende, goed zitten kleding zijn er weinig voorwaarden. Maar bij schoenen ligt dat anders en zelfs bij sportsokken. Trek naadloze sportsokken aan die goed ademen en welke aansluiten bij de voet. Tijdens het lopen kan je anders van naadjes last krijgen. Het is belangrijk dat je je goed laat adviseren in een sportzaak. Niet iedere sportschoen is voor iedere manier van lopen goed. Bovendien de een loopt bijvoorbeeld graag op gelzolen en de ander moet daar niets van hebben.

Leuk

Maar niets ga je volhouden als je het niet leuk vindt, dus als je besluit te gaan lopen, zorg dan dat je het leuk blijft vinden. Loop met muziek op je hoofd, een groepje, wissel trainingen af etc. ... maar zorg ervoor dat je het leuk blijft vinden.

Wat is de toegevoegde waarde van een running coach?

En toen was er plots de running coach … de man of vrouw is niets meer of minder dan de ouderwetse trainer/coach die je bij sportclubs aantreft, maar dan op een geluidsbandje wat je op de oren zet. De man of vrouw die de groep beginners begeleid en brengt tot datgene wat van een bepaalde groep gevraagd mag worden, wil je meer dan ga je meestal naar een andere groep. Hij of zij stelt trainingsschema’s op en loopt over het algemeen mee. Conditie- en intervaltraining geeft, zorgt dat je de warming up doet om je lichaam gereed te maken voor de training en zorgt dat er een cooling down is, zodat je lichaam weer in de normale modus komt.

Beter of slechter dan de trainer?

Wat doet de running coach meer of minder? Enerzijds minder, omdat hij of zij niet in kan spelen op wat er op het moment dat je loopt gebeurt. Een trainer kan je helpen/bijstaan, kan je adviseren etc. En hij of zij kan ook besluiten dat hetgeen je doet op dat moment bijvoorbeeld te hoog gegrepen is en beter deel kunt nemen aan een andere groep of juist andersom. Kortom, individueel inspelen op de persoon.

Dat kan de running coach allemaal niet en dat maakt het wat minder persoonlijk, maar zo voelt het over het algemeen niet. Je hebt de instructies van de coach op het geluidsbandje staan en hij of zij begeleid je volgens een vast programma via het geluidsbandje. Je wordt via het bandje ook gestimuleerd en meestal zijn er meerdere programma’s, zodat je om kan schakelen als het teveel is.
Een ander voordeel voor nogal wat lopers is het individueel trainen. Veel lopers lopen namelijk graag alleen en dit is dé manier om te komen tot de begeleide individuele training. De programma’s zijn normaliter door ervaren lopers e/o coaches gemaakt en dus verantwoord en zeker voor beginnende lopers – die soms ook nog wat gene hebben – geschikt om te komen tot een geoefende loper. Je kunt altijd nog beslissen om later bij een atletiek- of trimvereniging te gaan.

Daarnaast is belangrijk voor menig loper dat er een concrete opdracht in zit. Niet zomaar een aantal minuten lopen, maar heel concreet wat er per keer en in een bepaalde frequentie van je verwacht wordt. Dat helpt veel mensen in het ‘loop gareel’ te houden.

Tot slot

Je moet dat doen wat goed voelt en dat kan niemand voor je bepalen, maar als je aan de slag wil, bedenk dan wat het beste bij je past. Er zijn verschillende trainingsprogramma’s beschikbaar, dus voor ieder wat wils.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coaching vaardighedenCoaching vaardighedenKan iedereen een coach worden? Kan iedereen een coach zijn? Een deel van de kracht van coaching komt vanuit de coach zel…
Welke vaardigheden bezit een goede life coach?Welke vaardigheden bezit een goede life coach?Een persoonlijke levenscoach, of life coach, is tegenwoordig "in". Contacten onderhouden met de coach kan telefonish, pe…
Chi Running: Blessurevrij hardlopenChi Running: Blessurevrij hardlopenChi Running is een nieuwe trend in de sportwereld. Het is een combinatie van hardlopen en Tai Chi. Doordat je een specia…
Life Coaching wat houdt dit in?Life Coaching is overgewaaid vanuit Amerika. In Engeland en Amerika is het een vrij snel groeiende vorm van Coaching. Li…
Wedstrijd rijden: dressuuroefeningen in de klasse ZZ-zwaarWedstrijd rijden: dressuuroefeningen in de klasse ZZ-zwaarBij het rijden van wedstrijden in de paardensport kun je verschillende klassen doorlopen. Iedere ruiter start in de klas…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.