Natuurlijk paardrijden: Centered Riding

Natuurlijk paardrijden: Centered Riding Centered Riding betekend letterlijk ‘rijden vanuit je midden’, oftewel rijden vanuit je middelpunt. Bij deze manier van rijden ga je dus heel bewust om met je lichaam tijdens het rijden, je rijdt echt op je zit, in plaats van op je teugels en andere hardere hulpen. Het is voor elke ruiter, recreatieruiter of wedstrijdruiter een hele vriendelijke en efficiente manier van rijden.

Centered Riding

De methode Centered Riding is ontwikkeld door Sally Swift, geboren in 1923. Ze had een aangeboden rugafwijking, namelijk een scoliose, en had hier erg last van tijdens het paardrijden. Ze moest dus erg bewust gaan bewegen om te kunnen blijven paardrijden, en had het geluk dat ze hierbij hulp kreeg van Mabel Todd. Todd was in haar tijd erg vooruitdenkend op het gebied van bewust bewegen. Sally Swift bestudeerde haar technieken, maar ook andere bewegingsvormen, zoals de Alexandertechniek en technieken in Tai-Chi. Na al deze kennis opgedaan te hebben, ontwikkelde ze haar eigen methode: Centered Riding; rijden vanuit je midden.

De doelstellingen bij Centered Riding zijn:
  • Rijden met zo min mogelijk spanning
  • Rijden met zo min mogelijk inspanning
  • Rijden zonder het paard te hinderen

Leren aanvoelen

Bij paardrijden is het heel belangrijk goed met je paard te communiceren, je moet hem duidelijk maken wat jij wilt doen en waar jij heen wilt. Hiervoor zijn (helaas) erg veel hulpmiddelen ontwikkeld, zoals het bit, de sporen, de hulpteugels enzovoorts. Hiermee is wel duidelijk te maken wat je wil, maar op die manier is er sprake van dwang in plaats van communicatie. Een paard wat gereden wordt onder dwang kan nooit echt ontspannen en dus in de gewilde houding lopen, en zal zijn ruiter niet vertrouwen en dus respecteren.

Bij Centered Riding gaat het er juist om dat je communiceert vanuit je lichaam. Je paard spiegelt wat je doet, en moet dus goed doorhebben wat je zelf precies moet doen met je zit, je handen en je benen. Je moet ook leren voelen wat je paard doet, en daarop reageren door goed te voelen wat jij moet doen. En dat niet door je handen, maar juist door je zit.

Centered Riding helpt je hiermee. De oefeningen leren je bewust met je lichaam om te gaan, je balans te verbeteren, te leren voelen wanneer je goed zit en hoe je efficienter kan bewegen. Je zal ook beter voelen wat de feedback van je paard is, én je zal betere feedback van je paard krijgen. Je zal namelijk merken dat je paard steeds beter op je hulpen reageert en fijner gaat lopen.

Basisoefeningen

Rijden met zachte ogen:

Dit betekent dat je een groter, ruimer blikveld hebt. Je hebt een open bewustzijn en weet goed waar je heen wilt (je anticipeert) en kijkt dus om je heen en waar je heen wilt. Een strakke concentratie op het paard (‘harde ogen’) zorgt voor gevoelsverlies en spanning.

De goede ademhaling:

De goede ademhaling is een ademhaling die laag zit, je ademt vanuit je buik. Dit zorgt ervoor dat je zwaartepunt lager komt te liggen. Je kan hierdoor goed en soepel met je paard meebewegen en spanning verdwijnt. Je paard voelt het namelijk meteen aan als je verkeerd ademhaalt. De verkeerde ademhaling is ademhaling die hoog zit, je ademt niet lekker door en dit zorgt voor spanning bij het paard en de ruiter. Vaak houden ruiters ongemerkt ook hun adem een beetje in, bij het aanspringen in galop bijvoorbeeld, wat weer veel spanning veroorzaakt, en ook de houding van de ruiter te hard maakt.

Centreren:

Bij deze oefening gaat het erom controle te hebben over de basis van je energie. Ons centrum zit net onder de navel, en alle bewegingen moeten dat uitgangspunt hebben. Door het centreren wordt de zit dieper, rustiger en daardoor stabieler. Balans en controle wordt gemakkelijker. Omdat je eigen bewegingen meer ontspannen en vloeiender zijn, zullen de bewegingen van je paard dat ook zijn.

De bouwstenen:

Het principe van deze oefening is dat schouder, heup en hiel recht boven elkaar komen, zodat enkels, knieën en heupen stabiele schokdempers worden. Zie je lichaam dus voor je als blokken, die recht boven elkaar moeten staan, om zo evenwichtiger, soepeler en stiller te zitten. Door deze goede zit vallen het zwaartepunt van paard en ruiter samen, waardoor het paard beter in balans komt, en vloeiender kan bewegen.

Aarden:

Oftewel het ‘rijden met de voeten op de grond’. Het is belangrijk een soort van verbondenheid met de grond te voelen, alsof je meeloopt met je paard dus. Hierdoor maak je je benen lang en omarm je het paard met je benen. Dit dus is tegenstelling tot je hakken optrekken en je benen afsteken. Door deze oefening zal je dieper en stillen in het zadel komen te zitten.

Voor wie?

Centred Riding is voor alle soorten ruiters een goede methode. Elke ruiter – beginner of professional, reacreant of wedstrijdruiter – zou zich namelijk bewust moeten zijn van zijn lichaam, om zo het paard zo min mogelijk in de weg te zitten en zodat er geen dwangmiddelen hoeven worden gebruikt.
Vooral voor mensen met rugklachten is Centered Riding heel goed. Een paard wat goed op de zit gereden wordt zal zich meer ontspannen, waardoor de ruiter beter kan zitten en de rug niet overbelast wordt.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Centered RidingCentered RidingCentered Riding is een rijtechniek die de nadruk legt op het lichaamsbewustzijn, een combinatie van de werking van het m…
Paardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaarden moeten altijd soepel en lenig zijn voor het paardrijden, maar hoe zit dat eigenlijk met de ruiter? Die moet eige…

Paardrijden: Dressuurwedstrijden in BelgiëPaardrijden: Dressuurwedstrijden in BelgiëAmbitieuze Belgische dressuurruiters kunnen bij verschillende verenigingen terecht om deel te nemen aan dressuurwedstrij…
De voor- en nadelen bij hardlopen van lange afstandenDe voor- en nadelen bij hardlopen van lange afstandenUit ondezoek is gebleken dat het lopen van lange afstanden grote voordelen voor de algehele conditie met zich meebrengen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shadow-Wolf, Pixabay
  • Centered Riding, Boek 1, Sally Swift
  • www.cursus-totaal.nl/centeredriding
  • www.centeredriding.org
  • www.gevoelvoorpaarden.nl
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.