De voor- en nadelen bij hardlopen van lange afstanden
Uit ondezoek is gebleken dat het lopen van lange afstanden grote voordelen voor de algehele conditie met zich meebrengen. Er is een minder groot risico op hartaandoeningen en suikerziekte. Daarnaast kan het lopen van lange afstanden ook nadelen met zich meebrengen. Er is een groot risico op verhoging van loopblessures en artrose (heup/knieën).
Voordelen van het hardlopen van lange afstanden
Het lopen van lange afstanden is één van de veiligste sporten die er bestaat. In vergelijking met andere sporten (zoals voetbal, rugby, boksen, etc.) zijn er relatief minder frequente en zware blessures. Omdat het lopen van lange afstanden vaak in één tempo gebeurt en zonder plotseling het veranderen van looprichting, zijn spierrupturen, verzwikkingen, kneuzingen en fracturen minder vaak aanwezig. Het verminderen van het risico op hart en vaatziekten, suikerziekte en depressies zijn een groot voordeel van het lopen van lange afstanden. Daarnaast is lopen ook goed voor het onder controle houden van het gewicht (of zelfs af te vallen), voor het versterken van de botstructuur en het verlagen van de kans op overlijden.
Overzicht van voordelen:
- betere doorbloeding van de bloedvaten --> zuurstof voorziening naar de spieren wordt groter
- betere zweetafscheiding (efficiënter) --> lichaam raakt minder snel verhit
- vergrote opslag van energie (koolhydraten) --> verbranden van energie wordt meer waardoor beter gepresteerd kan worden (tevens het onder controle houden van het gewicht)
- versterken van de botstructuur --> minder kans op fracturen
- voorkomen van blessures
- vermindering van hart- en vaatziekten, suikerziekte en andere aandoeningen
Nadelen van het hardlopen van lange afstanden
Buiten het geval dat het lopen van lange afstanden een relatief veilige sport is, is de kans op artrose, bij deze groep mensen, in de knieën en heupen groot. Artrose is bij lange afstand lopers een aandoening die geregeld voor komt. Uit onderzoek is gebleken dat lange afstand lopers die op matig niveau lopen minder vaak last hebben van artrose in de knieën en heupen dan lange afstand lopers die intensiever trainen/lopen. Het intensiever trainen, voor lange afstandlopers, zorgt ervoor dat de kans op overbelasting of een acuut trauma eerder aanwezig is dan wanneer men rustiger traint/loopt. Daarnaast zorgt intensief lopen voor meer druk op de heup en kniegewrichten. Als er al een mate van instabiliteit in de gewrichten (knie/heup/enkel) aanwezig is dan zorgt intensiever trainen/lopen voor meer druk op het gewricht. Omdat de gewrichten meer stabiliteit nodig hebben gaan spieren meer druk op het gewricht leveren. Door de verhoogde druk kan er een beschadiging ontstaan in de knie en heupgewrichten. Dit heeft als resultaat dat er artrose ontstaat op latere leeftijd.
Overzicht van nadelen
- bij intensievere belasting ontstaat meer druk op de gewrichten met als gevolg artrose
- intensief lopen/trainen vergroot de kans op acuteblessures en overbelastingblessures
- intensief lopen/trainen in combinatie met instabiele gewrichten (enkel/knie/heup) vergroot kans op artrose
- intensief lopen/trainen met overgewicht vergroot de kans op artrose
Advies
Het advies voor lange afstand lopers is dat men inzicht krijgt in de belasting die geleverd wordt in combinatie met factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan of in stand houden van blessures. Instabiliteit van enkels/knieën en heupen moet worden verbeterd om overbelasting en blessures te voorkomen. Daarnaast is het lopen met overgewicht af te raden omdat deze uiteindelijke artrose kan veroorzaken in de gewrichten. Er moet op middelmatige intensiteit worden gelopen/getraind om artrose in de gewrichten op latere leeftijd te voorkomen. Tevens is het lopen op middelmatige intensiteit goed voor het voorkomen van blessures, hart- en vaatziekten en suikerziekte.