Teveel hardlopen is niet gezond

Teveel hardlopen is niet gezond Hardlopen is over het algemeen goed voor je gezondheid, maar je moet het niet overdrijven. Zodra je teveel gaat hardlopen, neemt de kans op blessures sterk toe. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je levensverwachting daalt als je teveel bezig bent met hardlopen. Meer is dus niet altijd beter. De kunst is om de juiste verhouding te vinden in tijdsduur en afstand. Een beetje hardlopen is prima, maar een marathon kan je beter op de fiets doen.

Meer is niet beter

Vaak wordt er gedacht dat meer altijd beter is. Als een appel gezond is, dan zijn twee appels waarschijnlijk twee keer zo gezond. Zo eenvoudig is het dus niet. Twee cardiologen (James O’Keefe en Carl Lavie) hebben in 2012 onderzocht wat de gevolgen zijn van hardlopen voor de levensverwachting van een persoon. Uit dit onderzoek blijkt dat een bepaalde mate van hardlopen gezond is. Zodra je echter meer gaat hardlopen dan de ideale hoeveelheid dan loopt het gezondheidseffect terug. Sterker nog, als je het overdrijft dan kan de levensverwachting zelfs afnemen.

Hoeveel hardlopen is het meest gezond?

In het onderzoek van James O’Keefe en Carl Lavie zijn de proefpersonen in zeven groepen verdeeld. Groep 1 deed helemaal niets aan hardlopen en ook niets aan andere sporten. Groep 2 deed wel aan hardlopen, maar niet meer dan 8 kilometer per week. Groep 3 liep maximaal 16 kilometer per week, groep 4 liep maximaal 24 kilometer per week, enzovoort. De meest fanatieke groep (groep 7) liep meer dan 40 kilometer per week. Uit het onderzoek bleek dat de afstand van groep vier (16 tot 24 kilometer per week) het meeste effect heeft op de gezondheid, direct gevolgd door groep vijf (24 tot 32 kilometer per week). Bij deze groepen nam de levensverwachting het meest toe. En nu het meest verrassende uit het onderzoek: bij groep zes en zeven waren de effecten van het hardlopen veel minder groot dan bij de andere groepen (die veel minder per week liepen). Sterker nog, de levensverwachting van groep zeven ('de fanatiekelingen') was ongeveer gelijk aan groep één ('de bankzitters'). Kortom, voor je gezondheid heeft het geen zin om meer dan 40 kilometer per week te gaan hardlopen. In dat geval kan je net zo goed op de bank blijven zitten.

Conclusies

  • Door hardlopen neemt de levensverwachting toe
  • Zelfs bij minder dan 8 kilometer per week is er sprake van een flink positief effect
  • Bij 32 tot 40 kilometer per week is het positieve effect gering
  • Bij meer dan 40 kilometer per week is het positieve effect verwaarloosbaar

Marathon lopen

Als 40 kilometer in een week lopen al niet echt gezond is, dan is in één keer 42 kilometer lopen dat ook niet. Deze theorie klopt vrij aardig. Net als bij hardlopen, hoeft een marathon niet direct heel slecht te zijn. Het heeft ook wel degelijk positieve effecten. Toch zijn er tal van negatieve effecten. De meeste negatieve effecten hebben te maken met blessures. Bij het lopen van een marathon worden pezen, knieën en heupen zwaar belast. Door de rennende beweging is de kracht waarmee je wordt belast ongeveer gelijk aan vier à vijf keer je eigen lichaamsgewicht. Bij een marathonloper van 80 kilo worden de knieën dus iedere stap belast met zo’n 400 kilo. Bij een paar kilometer kan dat niet zoveel kwaad, maar bij langere afstanden kan dit leiden tot lelijke blessures. Normaal gesproken geeft je lichaam een seintje als het ergens in het lichaam fout dreigt te gaan. Dat is best handig, want door dat seintje kunnen erge blessures voorkomen worden. Bij langdurig rennen komt er echter een stofje vrij in de hersenen die de seintjes van het lichaam onderdrukt. Het betreffende stofje (endorfine) geeft de renners een fijn gevoel. Dit wordt ook wel eens 'runners high' genoemd. Het nadeel is natuurlijk dat de renner niet merkt dat het ergens fout dreigt te gaan. Het begin van blessures wordt hierdoor genegeerd waardoor de blessures de kans krijgen om te ontstaan en te verergeren.

Eind jaren tachtig heeft de afdeling sportgeneeskunde van de Universiteit van Maastricht een kleine proef uitgevoerd. Er werd een groep van 114 mannen en vrouwen getraind met de bedoeling om een marathon te lopen. Tijdens de voorbereidingen vielen er al 16 mensen af wegens langdurige blessures. Hiernaast raakte meer dan de helft van de groep geblesseerd. De 62 geblesseerde lopers hadden bij elkaar maar liefst 174 blessures.

Samenvatting

Hardlopen is gewoon gezond, maar je moet het niet te gek maken. Gewoon af en toe een rondje rennen is uitstekend voor de gezondheid. Ga je echter wekelijks enorme afstanden rennen, dan is je gezondheid daar niet mee geholpen. Kortom, hardlopen is gezond, maar doe het met mate.
Een marathon lopen is een enorme aanslag op je lichaam. Het menselijk lichaam is hier eigenlijk niet op gebouwd. De afstand van de marathon is gewoon net iets te lang. Wil je toch een marathon lopen? Zorg dan voor een goede en langdurige voorbereiding, loop de marathon en doe het daarna nooit meer. Voor het behoud van je gezondheid is dat het beste advies.

Lees verder

© 2015 - 2025 Boei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rennen: waarom doen we het?Rennen: waarom doen we het?Rennen en hardlopen, wij mensen zijn ervoor gemaakt. Maar waarom doen we het? Wat is het verschil tussen rennen, hardlop…
Schema om te beginnen met hardlopenSchema om te beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopen kan nog best lastig zijn. Hoe begin je en hoe bouw je voldoende conditie op? Het is helemaal niet…
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Hoe blijf je gemotiveerd om hard te lopen: tipsHoe blijf je gemotiveerd om hard te lopen: tipsHardlopen is één van de meest beoefende sporten in Nederland. Veel mensen hebben wel eens besloten om te gaan hardlopen.…

Creatine supplementen voor krachttrainingCreatine supplementen voor krachttrainingCreatine is een veel gebruikt supplement bij krachttraining. Het biedt je spieren de snelle energie die ze nodig hebben…
Sportschool uitgelicht: Basic-FitSportschool uitgelicht: Basic-FitBasic-Fit is niet alleen de grootste fitnessketen in Nederland, maar ook de grootste in Europa. Ondanks felle concurrent…
Bronnen en referenties
  • http://indorgs.virginia.edu/MuscleClub/OKeefe_JH_article1%2B2.pdf, bezocht op 06-05-2015
  • http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2012/dec/Te-hardlopers-zijn-doodlopers.html, bezocht op 06-05-2015
  • http://www.erasmusmc.nl/5663/177341/211028/1436775/1436781/pag._08-11_Hardlopers_doodl1.pdf, bezocht op 06-05-2015
  • http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Hardlopen/renloop.html, bezocht op 06-05-2015
Boei (59 artikelen)
Laatste update: 17-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.