Sportschool uitgelicht: Basic-Fit

Sportschool uitgelicht: Basic-Fit Basic-Fit is niet alleen de grootste fitnessketen in Nederland, maar ook de grootste in Europa. Ondanks felle concurrentie in de fitnesswereld met bijvoorbeeld Fit for Free blijft Basic-Fit steeds meer nieuwe leden werven. Wat houdt de formule van deze keten precies in? En wat zijn de voor- en nadelen van sporten bij deze sportschoolketen? Wat voor ervaringen hebben mensen die trainen bij Basic-Fit?

De formule

De Basic-Fit formule houdt in dat je voor een vast, laag bedrag per maand onbeperkt kunt sporten in alle Nederlandse Basic-Fit vestigingen. Wanneer je lid wordt heb je de keuze uit een aantal abonnementen en extra's, zo kun je ervoor kiezen om een maandelijks opzegbaar abonnement te nemen of om live groepslessen op te nemen in je abonnement. Met één abonnement kan het hele gezin sporten. Ook kan standaard gebruik worden gemaakt van alle Basic-Fit sportscholen in Nederland.

De voordelen van sporten bij Basic-Fit

Het sporten bij een sportschool van Basic-Fit heeft een aantal voordelen tegenover sporten bij andere sportscholen.

De prijs (2015)

In vergelijking met andere sportscholen is Basic-Fit zeer betaalbaar. Je hebt drie abonnementen waar je uit kunt kiezen. Met al deze abonnementen kan je onbeperkt sporten, douchen en gebruik maken van de virtuele groepslessen.
 • Easy: 19,99 per maand, jaarlijkse betaling, na het eerste jaar maandelijks opzegbaar, 19,99 inschrijfgeld.
 • Smart: 19,99 per maand, maandelijkse betaling, na het eerste jaar maandelijks opzegbaar, 19,99 inschrijfgeld.
 • Flex: 24,99 per maand, maandelijkse betaling, maandelijks opzegbaar, 29,99 inschrijfgeld.

Naast deze abonnementen zijn er een aantal extra's die aan kunt schaffen:
 • Kickstartsessie (14,99 eenmalig)
 • Onbeperkt Yanga Sportswater (3,99 p/m)
 • Live groepslessen (7,99 p/m)
 • Basic-Fit Pro App (3,99 p/m)

Ruimte openingstijden

Alle Basic-Fit sportscholen zijn geopend van 07:00 tot 22:30 op weekdagen en van 09:00 tot 16:00 in het weekend en op feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal Basic-Fit vestigingen die 24 uur per dag geopend zijn doordeweeks.

Overdraagbare pas

Alle abonnementen bij Basic-Fit zijn overdraagbaar. Dit houdt in dat een heel gezin kan sporten met slechts één pas. Voorwaarde is wel dat je op hetzelfde adres woont. Ook kan je niet tegelijk sporten, dus als je samen naar de sportschool wilt heb je twee abonnementen nodig.

Toegang tot alle vestigingen

Wanneer je lid wordt bij Basic-Fit heb je toegang tot alle vestigingen in Nederland, niet alleen de vestiging waar jij je hebt ingeschreven. Dit is erg handig voor bijvoorbeeld studenten die op kamers wonen en mensen die werken in een andere stad.

Opzeggen

Het is erg makkelijk om je contract op te zeggen bij Basic-Fit. Dit kan per email (klantenservice@basic-fit.nl), via de website (www.basic-fit.nl) of per brief (Basic-Fit, Postbus 3124, 2130 KC Hoofddorp). Bij de meeste abonnementen hoort een opzegtermijn van 30 dagen.

De nadelen van sporten bij Basic-Fit

Ten opzichte van andere sportscholen in Nederland heeft Basic-Fit ook een aantal nadelen.

Drukte

Basic-Fit biedt relatief goedkope fitnessabonnementen aan en heeft daardoor veel leden. Dit is vooral te merken wanneer je wilt sporten op populaire tijden: in het weekend of 's avonds. Basic-Fit probeert drukte te beperken door steeds meer vestigingen te openen en de openingstijden van bestaande vestigingen te verruimen, maar het is nog steeds drukker bij sportscholen van Basic-Fit dan bij andere sportscholen.

Weinig begeleiding

Het concept van Basic-Fit berust vooral op lage prijzen. Dit heeft tot gevolg dat vestigingen van Basic-Fit relatief weinig personeel tot hun beschikking hebben. Er is dus minder persoonlijke begeleiding van sporters mogelijk. Vooral voor beginnende sporters is begeleiding belangrijk om blessures te voorkomen. Begeleiders kunnen bijvoorbeeld letten op de vorm van de sporter wanneer hij oefeningen uitvoert en of de sporter materiaal op de juiste manier gebruikt.

Wisselende kwaliteit sportscholen

Veel van de sportscholen van Basic-Fit zijn omgebouwd vanuit een ander sportschoolconcept. Zo zijn er veel Basic-Fit vestigingen die eerst HealthCity vestigingen waren. Veel van de voorzieningen zijn gebleven, zoals kluisjes, douches en apparatuur. De kwaliteit van deze voorzieningen is dus erg afhankelijk van de sportschool die er eerst zat. Bij sommige vestigingen is alles heel mooi voor elkaar, bij andere vestigingen heb je bijvoorbeeld geen fijne douches of moet je betalen voor je kluisjes.

Pas

Als je lid wordt bij Basic-Fit krijg je een lidmaatschapspas. Deze pas heb je altijd nodig als je wilt sporten, dus als je hem vergeet of kwijt bent dan kun je niet naar binnen bij Basic-Fit vestigingen. Je kunt bij de balie van een Basic-Fit vestiging (tegen betaling) een nieuwe pas aanvragen.

Vestigingen

Basic-Fit heeft op moment van schrijven 126 vestigingen in Nederland. 25 van deze vestigingen zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend. Een overzicht hiervan en de meest recente openingstijden en prijzen is hier te vinden.
© 2015 - 2024 Ectrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Welke Sportschool in Rotterdam is nu het meest geschikt voor het bereiken van uw persoonlijk fitnessdoelen? In Rotterdam…
Sportschool: Health CitySportschool: Health CityVeel mensen houden hun conditie of gewicht op peil door te gaan sporten bij een sportschool. Een van de grotere ketens v…
Hoe vind je een sportschool die bij je past?Hoe vind je een sportschool die bij je past?Wanneer je naar de sportschool besluit te gaan, kan het nog best lastig zijn om er eentje te kiezen die bij je past. Let…
SportCity: een luxe sportschool met hogere prijzenSportCity: een luxe sportschool met hogere prijzenSportCity is anno 2017 een uitgebreide sportschool met negentien vestigingen in Nederland. Je kunt er naast alleen te sp…

Teveel hardlopen is niet gezondTeveel hardlopen is niet gezondHardlopen is over het algemeen goed voor je gezondheid, maar je moet het niet overdrijven. Zodra je teveel gaat hardlope…
Waarom de 30 day challenges niet werkenTegenwoordig zie je overal op internet de 30 day challenges. Je hebt verschillende challenges waaronder abs, legs en pla…
Bronnen en referenties
 • http://www.perssupport.nl/apssite/persberichten/full/2013/11/21/3i+investeert+in+Basic-Fit+om+snelle+groei+te+realiseren
 • http://www.bodybiz.nl/basic-fit-verkocht-voor-e-280-miljoen/
 • www.basic-fit.nl
 • http://voeding-en-fitness.nl/wel-niet-sporten-bij-basic-fit/
 • http://voorkomblessures.veiligheid.nl/
Ectrie (8 artikelen)
Laatste update: 07-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.