Hoe blijf je gemotiveerd om hard te lopen: tips

Hoe blijf je gemotiveerd om hard te lopen: tips Hardlopen is één van de meest beoefende sporten in Nederland. Veel mensen hebben wel eens besloten om te gaan hardlopen. Vaak wordt er met die gedachte niets gedaan of blijft het bij een paar keer hardlopen. Het weer wordt weer steeds beter, wat betekent dat meer mensen weer willen gaan hardlopen, maar hoe kan je hardlopen volhouden?

Geloof in jezelf

Veel mensen denken in het begin: ik kan het niet, ik heb nu al pijn, dit gaat niet werken. Deze gedachten helpen natuurlijk niet om gemotiveerd te blijven. Geloof in jezelf! In het begin gaat het niet gelijk makkelijk en kan je nog niet zolang achter elkaar rennen. Iedereen begint langzaam, ook de mensen die nu de marathon lopen. Jij kan het ook!

Spreek af met een vriend of vriendin

In het begin is het lastig om motivatie te vinden en ben je snel geneigd te stoppen. Als je samen bent, heb je een stok achter de deur om toch te gaan hardlopen. Ook kan je met een vriend of vriendin afspreken hoelang jullie achter elkaar gaan rennen, dit kan jou pushen om iets langer door te gaan dan normaal, want er is iemand bij.

Koop een leuke hardloopoutfit + schoenen

Goede schoenen voor het hardlopen zijn essentieel. De schoenen zijn belangrijk voor je stabiliteit en voor je spieren. Als je schoenen hebt die niet gemaakt zijn om te gaan hardlopen, heb je kans op blessures als je langer dan een paar kilometer gaat hardlopen. Een speciale hardloopoutfit is niet nodig, maar wel leuk. Door het kopen van een speciale outfit, blijf je gemotiveerd. Je hebt iets leuks om aan te doen tijdens het hardlopen en als je het niet gebruikt is het zonde van het geld.

Gebruik een hardloopschema

Door een hardloopschema te gebruiken, kan je voor jezelf in kaart brengen hoe vaak per week je gemiddeld kan trainen. Ook leer je door het hardloopschema je conditie op te bouwen en heb je minder kans jezelf voorbij te lopen, omdat er ook kilometers en tijden worden aangegeven. Door het schema heb je een doel voor ogen en wordt de motivatie om te gaan hardlopen groter.

Houd je resultaten bij

Het bijhouden van je resultaten werkt vaak erg motiverend. Tegenwoordig zijn er veel apps waarmee je dit kan doen. Door het bijhouden van je resultaten, kan je zien hoelang je gelopen hebt, hoeveel kilometer je gelopen hebt en hoe je hebt gelopen. Door de resultaten bij te houden, kan je voor jezelf doelen stellen om je resultaten te verbeteren. Als het lukt om je resultaten te verbeteren, krijg je meer motivatie om ze nog verder te verbeteren.

Stel doelen

Dit kan je bijvoorbeeld doen door je in te schrijven voor een wedstrijd of door een hardloopschema te volgen. Elke keer als je en doel haalt, wordt je nog meer gemotiveerd om het volgende doel te halen.

Stel een leuke playlist samen

Als je merkt dat je hardlopen saai begint te vinden, stel dan een nieuwe playlist samen. Zet hierin jou favoriete liedjes, met een lekker tempo erin. Zo kan je tijdens het hardlopen ook lekker muziek luisteren. Een tips is ook om meerdere afspeellijsten te maken en die dan af te wisselen. Zo wordt je de liedjes minder snel zat en heb je meer lijsten om te luisteren.

Varieer met routes

Door te variëren met routes raak je minder snel verveeld en zie je meer van de omgeving. Elke keer dezelfde route lopen kan saai worden of té bekend. Door te variëren met routes kan je dit voorkomen. Met een hardloop app kan je de routes bijhouden en zo afwisselen.
© 2015 - 2024 Lisannex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 kilometer hardlopen – hoe houd je het vol?5 kilometer hardlopen – hoe houd je het vol?Hardlopen is een van de populairste sporten in Nederland. Wekelijks stappen miljoenen Nederlanders in hun hardloopschoen…
Schema om te beginnen met hardlopenSchema om te beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopen kan nog best lastig zijn. Hoe begin je en hoe bouw je voldoende conditie op? Het is helemaal niet…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Negen redenen om te gaan hardlopenHardlopen is een makkelijke sport: je trekt je schoenen aan en weg ben je! Je hebt geen dure abonnementen of apparaten n…

De kettlebell Swing: een perfecte workout voor iedereenDe kettlebell Swing: een perfecte workout voor iedereenKettlebell, een simpel trainingsmiddel dat heel wat teweeg kan brengen! Tenminste, als jij hem wilt zwaaien. Kettlebell…
Hardlopen: tien voordelen van afvallen tot beter slapenHardlopen: tien voordelen van afvallen tot beter slapenHardlopen heeft weinig nadelen. Je bent afhankelijk van de weersomstandigheden en de sport belast de knieën en gewrichte…
Lisannex (4 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.