Hardlopen: tien voordelen van afvallen tot beter slapen

Hardlopen: tien voordelen van afvallen tot beter slapen Hardlopen heeft weinig nadelen. Je bent afhankelijk van de weersomstandigheden en de sport belast de knieën en gewrichten, maar wanneer je op de juiste manier traint en voldoende rust neemt zal je hiervan weinig last ondervinden. Daartegenover staan de vele voordelen. Niet alleen je lichaam vaart er wel bij maar ook mentaal ga je erop vooruit. Je weerstand tegen ziekten neemt toe. Je voelt je fitter, hebt minder stress en zal ook beter slapen. Lopen is bovendien een van de beste manieren voor wie in combinatie met een dieet wil afvallen. Voeg daar nog aan toe dat de sport ook vrij goedkoop is en kan leiden tot nieuwe sociale contacten en het antwoord op de vraag 'is hardlopen gezond' wordt al gauw duidelijk.

Is hardlopen gezond?

Men hoort het nog af en toe: hardlopen is niet gezond want je belast er je knieën en gewrichten mee. Dat is waar, maar dit nadeel kan je beperken door op een verantwoorde manier te trainen en voldoende rustdagen in te lassen. Bovendien weegt dit minpunt niet op tegen de vele voordelen van de sport.

Goed voor je lichaam en zelfvertrouwen

Conditie en zelfvertrouwen nemen toe

Wanneer je regelmatig loopt voel je je duidelijk veel fitter. Na een paar weken merk je al dat je conditie en uithoudingsvermogen zijn toegenomen. Je wordt minder snel moe na een inspanning en herstelt ook sneller. Doordat je zo fit en sterk bent groeien je zelfbeeld en je zelfvertrouwen ook buiten de training.

Verouderingsproces vertraagt

Bovendien toont onderzoek aan dat lopen het verouderingsproces van botten, beenderen, spieren en huid vertraagt. Met andere woorden: wie regelmatig beweegt wordt minder snel oud.

Je wordt mentaal sterker

Cognitief vermogen stijgt

Hardlopen is ook goed om je hersenen te activeren en het hoofd leeg te maken. Je reactiesnelheid, energie en concentratievermogen nemen toe. Ook je vermogen om te leren verbetert.

Gaat depressie tegen

Je hersenen produceren bovendien tijdens het lopen endorfine. Dit is een stof die werkt als een neurotransmitter, gevoelens van pijn uitschakelt en zelfs een gevoel van euforie kan teweegbrengen. Daardoor voel je je beter in je vel. Wanneer je regelmatig loopt heb je minder last van dipjes of depressieve gevoelens. Men spreekt ook wel van de 'runner's high' om het gelukzalige gevoel en de boost na een stevige training te omschrijven.

Lopen gaat ziekten tegen

Hart en longen

Je organen varen wel bij regelmatig lopen. Door te lopen verlaagt de bloeddruk en wordt de kans op bloedklonters kleiner. Je versterkt ook je hart zodat je de kans op een hartaanval of het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verlaagt. Ook je longinhoud wordt groter.

Andere ziekten en dementie

Mensen die lopen hebben bovendien minder risico op diabetes type 2, artrose, arteriosclerose of de ontwikkeling van bepaalde soorten kankers zoals dikke darmkanker en borstkanker. Tenslotte zou lopen zelfs dementie tegengaan en vertragen omdat lopen de aanmaak van nieuwe synapsen en zenuwen in de hersenen bevordert.

Minder stress en beter slapen

In deze drukke tijden waarin de stress op het werk alsmaar toeneemt is lopen een ideale uitlaatklep om stoom af te laten. Minder stress betekent meestal ook beter slapen. De meeste slaapproblemen zijn immers te wijten aan piekeren en stress overdag. Wanneer je na het werk hebt gelopen raak je meestal gemakkelijker in slaap. Je slaapt bovendien vaster en wordt 's nachts minder vaak wakker.

Bovendien ben je ook overdag stressbestendiger wanneer je regelmatig loopt. Stress en bergen werk zullen je niet meer zo snel uit je lood slaan. Gevoelens van spanning en angst nemen duidelijk af.

Lopen verhoogt je weerstand

Door regelmatig in de openlucht te lopen bouw je weerstand op. Zo ben je minder vatbaar voor ziekten en verkoudheden.

Denk niet dat lopen in de winter je ziek maakt. Het omgekeerde is waar: doordat je regelmatig in koude temperaturen gaat lopen bouwt je lichaam weerstand op en zit je minder snel met een verkoudheid of verstopte neus.

Je sociale contacten nemen toe

We leven in een tijd waarbij echt sociaal contact tot een minimum is herleid. Iedereen is vooral druk bezig met zijn iPhone, tablet en Facebook maar gewoon communiceren zit er niet meer in.

Lopen is een van de weinige hobby's waarbij je nog het gevoel hebt tot een groter geheel te behoren en er nog fysiek contact is tussen de verschillende deelnemers. Dit geldt vooral wanneer je in groep of in een atletiekclub loopt.

De sport is goedkoop

Lopen is een van de goedkoopste sporten. De enige dure investering is de aanschaf van een paar goede loopschoenen en eventueel goede kledij. Daarna kost het je eigenlijk niets meer.

Je hoeft niet per se aan te sluiten bij een club, al is dat wel aan te raden als je het ernstig meent met lopen. Deze hobby kost je jaarlijks hoe dan ook heel wat minder dan wanneer je zou gaan tennissen, fitnessen of golfen.

Hardlopen helpt bij afvallen

Hoe vaak moet je lopen?

Wanneer je drie keer per week minstens een halfuurtje loopt en dit ook maandenlang volhoudt verlies je kilo's en wordt je buik strakker. Tijdens het lopen verhoog je immers je hartslag en breng je de vetverbranding op gang. Je verbrandt gemiddeld ongeveer één Kcal per KG lichaamsgewicht per kilometer hardlopen. Dat is zeker het geval wanneer je het hardlopen combineert met krachttraining en twee tot drie keer per week oefeningen doet om je romp en je buikspieren te verstevigen.

Voeding

Natuurlijk speelt ook voeding een grote rol. Indien je wil afvallen moet je niet alleen regelmatig bewegen maar ook je eetgewoonten aanpassen. Het heeft geen zin om drie keer per week te lopen en vervolgens veel cola en alcohol te drinken of fast food, snoep en chips te vreten.

De meeste calorieën zal je verbranden wanneer je minstens dertig minuten in een rustig en gelijkmatig tempo aan één stuk door loopt. Dat is beter dan kortere afstanden in een hoger tempo of met tempowisselingen te lopen.

Overbelasting voorkomen

Een kanttekening is hier wel op zijn plaats. Lopen is goed om af te vallen maar wanneer je kampt met overgewicht kan je beter eerst minder belastende sporten zoals zwemmen of fietsen doen. Wanneer je met overgewicht loopt belast je je knieën en gewrichten immers nog meer.

Je kan overal lopen

Wil je tennissen? Dan moet je naar een tennisclub en misschien is er geen in de buurt. Hetzelfde geldt voor wie wil zwemmen. Niet elke stad heeft een zwembad.

Lopen daarentegen is gemakkelijk. Je kan lopen op straat, in het bos, in een park, eigenlijk waar je maar wil. Veel steden en gemeenten hebben ook een atletiekpiste of zelfs een Finse piste met zachte ondergrond. Je kan zelfs aan je voordeur vertrekken en gauw een halfuurtje gaan lopen.

Een wedstrijdje hardlopen / Bron: Maxmann, PixabayEen wedstrijdje hardlopen / Bron: Maxmann, Pixabay

Het is een gevarieerde sport

Eentonig?

Veel mensen vinden lopen eentonig. In het begin is daar zeker iets van aan. Je loopt vaak alleen maar rondjes op een piste omdat je nu eenmaal nog conditie moet opbouwen.

Ander traject of ander type training

Zodra je vijf kilometer kan lopen wordt het veel leuker. Dan kan je telkens weer een ander parcours afleggen langs straten, veldwegen, parken of bossen. Bovendien bestaan er ongelooflijk veel verschillende trainingsvormen die je kunt uitproberen. Zo kan je intervaltraining doen om je conditie en snelheid nog verder op te drijven. Of doe eens een heuveltraining, crescendoloop, piramideloop of fartlek-training.

Wedstrijden

Je kan zelfs deelnemen aan de talrijke stratenlopen en joggings die overal georganiseerd worden. Ook wanneer je geen kans maakt om de wedstrijd te winnen kan je zoals velen gewoon meedoen als training. Je loopt in een andere omgeving dan gewoonlijk, vaak op een mooi parcours langs velden en bossen of zelfs dwars door het centrum van een stad langs bezienswaardigheden. Op die manier wordt lopen afwisselend en hoeft het zeker niet saai te zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
10 redenen om te gaan hardlopen!10 redenen om te gaan hardlopen!Iedereen weet dat sporten gezond is voor je lichaam. Toch is makkelijker om op de bank te blijven liggen dan lekker te g…
10 redenen waarom hardlopen goed voor je is10 redenen waarom hardlopen goed voor je isHardlopen doe je omdat je wilt afvallen, om aan je algehele conditie te werken, of gewoon omdat je het leuk vindt. Maar…
Negen redenen om te gaan hardlopenHardlopen is een makkelijke sport: je trekt je schoenen aan en weg ben je! Je hebt geen dure abonnementen of apparaten n…

Hoe blijf je gemotiveerd om hard te lopen: tipsHoe blijf je gemotiveerd om hard te lopen: tipsHardlopen is één van de meest beoefende sporten in Nederland. Veel mensen hebben wel eens besloten om te gaan hardlopen.…
Fitness: Schouders volledig trainenGoed ontwikkelde schouders dragen bij aan een atletisch, sterk en mooi lichaam. De functie van de schouders is ontzetten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Robin McConnell, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.healthylives.nl/beweging/hardlopen/10-voordelen-van-hardlopen
  • http://www.ingelicht.be/voor-en-nadelen-van-lopen
  • https://www.start-to-run.be/
  • http://www.flac.be/index.aspx?page=atleten_start2run_vragen
  • http://www.demorgen.be/wetenschap/de-runner-s-high-is-geen-mythe-hoe-sporten-je-gelukkiger-kan-maken-a2141731/
  • Afbeelding bron 1: Maxmann, Pixabay
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 01-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.