Negen redenen om te gaan hardlopen

Hardlopen is een makkelijke sport: je trekt je schoenen aan en weg ben je! Je hebt geen dure abonnementen of apparaten nodig. Het nadeel hiervan is dat je zelf iedere keer de motivatie moet opbrengen om te gaan. Omdat dat niet altijd makkelijk is, vind je hier negen goede redenen om te gaan hardlopen. You go girl!

1. Hardlopen maakt je fitter en gezonder

Met hardlopen verbrand je in verhouding met andere sporten veel calorieen. Hierdoor val je dus af (mits je hetzelfde blijft eten natuurlijk). Je conditie gaat met sprongen vooruit, je vetpercentage wordt kleiner en je ontwikkelt meer spierkracht. Dat laatste heeft als gevolg dat de verbranding van je lichaam ook in rust hoger is, want spieren verbranden meer calorieen dan vet. Hierdoor gaat het afvallen dus nog sneller!

2. Je voelt je tevredener over je lichaam

Logisch, zul je denken, als ik een strakker lichaam heb dan ben ik blijer met mijn lichaam! Maar nee, dit effect is al meteen merkbaar. Als je loopt zie je je lichaam meer als een goed functionerend apparaat en minder als het ideaalplaatje waar je toch nooit aan zult voldoen. Je bent blij met je lichaam omdat het jou in staat stelt om te lopen. Hierdoor verbetert je eigenwaarde, lichaamsbeeld en zelfvertrouwen.

3. Je hebt meer zin in seks

Uit onderzoek blijkt dat sportende vrouwen vaker seks hebben, opgewonder raken en makkelijker een orgasme bereiken. Dit heeft niet alleen te maken met bovenstaand punt (verbeterd lichaamsbeeld), maar ook met het feit dat je conditie beter is als je hardloopt. Meteen na het sporten is het effect trouwens het hoogst. Dus nu maar hopen dat jouw man opgewonden wordt van je zweetgeur!

4. Hardlopen vermindert menstruatieklachten

Misschien heb je het wel eens gemerkt: je PMS of menstruatiepijn verdwijnt niet door op de bank te gaan hangen, maar wél door te gaan hardlopen. Het is niet het eerste waar je aan denkt in deze tijd van de maand, maar wel een goede remedie. Daarbij helpt regelmatig bewegen ook op de lange duur tegen PMS en menstruatiepijn. Stug volhouden dus, dan wordt het vanzelf minder.

5. Door hardlopen leef je langer

Hardlopers leven langer én met betere kwaliteit van leven, zo blijkt uit onderzoek. Door langdurige looptraining leef je langer, actiever en gezonder. Het verschil kan oplopen tot 2,5 jaar.

6. Je wordt slimmer door te lopen

Hardlopen bevordert de zuurstoftoevoer naar de hersenen, waardoor mensen die hardlopen sneller beslissingen nemen en hoger scoren op intelligentietesten. Misschien is die studie dan toch nog voor je weggelegd ... Ik kan tijdens het hardlopen helderder nadenken en heb dan allemaal goede ideeen. Er waait een frisse wind door je hoofd!

7. Hardlopen tijdens de zwangerschap is goed voor jou en je kind

Je zou het misschien niet denken, maar ook tijdens de zwangerschap kun je blijven hardlopen. Luister dan wel heel goed naar je lichaam en ga lichter trainen je voor die tijd deed. Begin dus niet tijdens je zwangerschap met hardlopen. Uit onderzoek blijkt dat lopende zwangeren gezonder zijn, energieker en beter slapen. Ze krijgen grotere baby's (wat beter voor je kind is) die rustiger dan baby's van niet-lopenden. Doen dus!

8. Hardlopen vermindert de kans op borstkanker en botontkalking

Vrouwen die regelmatig sporten hebben 37% minder kans op borstkanker dan vrouwen die dat niet doen. Het is wel belangrijk om het sporten consequent vol te houden, anders is het effect minder.
Bovendien is hardlopen goed voor je botten; doordat ze belast worden, blijven ze sterk en gezond en heb je dus minder kans op botbreuken en inkrimping.

9. Hardlopen is goed voor je humeur

Als je loopt maakt je lichaam endorfine aan, een stofje dat je gelukkiger en rustiger maakt. In stressvolle situaties is hardlopen dus het beste wat je kunt gaan doen: na afloop ben je kalmer, geconcentreerder en klaar om het probleem aan te pakken. Ook mensen met een depressie kunnen het beste de loopschoenen aantrekken. Dit helpt net zo goed als medicatie en volgens sommigen zelfs beter.
© 2008 - 2020 Princessfiona, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Hardlopen en verschil in lichaamsbouwHardlopen en verschil in lichaamsbouwEr zijn vele boeken vol geschreven over de verschillen tussen man en vrouw, maar hoe zit het met de verschillen tussen b…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hardlopen tijdens zwangerschapHardlopen tijdens zwangerschapDat hardlopen voor de meeste mensen goed is, is wel bekend. Maar er twijfelen nogal wat mensen over hardlopen tijdens de…

Bitloos paardrijden: verschillende optomingenSommige paarden verdragen geen bit of kunnen door de anatomie van hun mond simpelweg geen bit in hebben (zeer laaghangen…
Alles over atletiekAlles over atletiekHardlopen, verspringen, hoogspringen, snelwandelen en kogelstoten. Dit zijn enkele sporten die onder de noemer atletiek…

Reageer op het artikel "Negen redenen om te gaan hardlopen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Sam, 15-04-2014 22:25 #1
Ook al blijf je het zelfde eten wil het niet zeggen dat je afvalt. Als jij tijdens je rondje hardlopen maar 300 calorieën verbrand en je eet 1000kcal meer dan je dagelijkse behoefte blijf je gewoon aankomen. Ook dien je minimaal 45 minuten hard te lopen voor dat je echt in je vetverbranding komt. Je verband namelijk eerst suikers en koolhydraten voordat je je vetten gaat aanspreken. Buiten dat gelden alle punten ook voor krachttraining. Echter bij hardlopen vind er op langere termijn vaak slijtage plaats in de enkel, knie en heup gewrichten.

Ik raad mensen alleen aan hard te lopen wanneer je specifiek je uithoudingsvermogen wilt vergroten voor bijvoorbeeld een wedstrijd of sport specifiek.

Infoteur: Princessfiona
Gepubliceerd: 16-10-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Reacties: 1
Schrijf mee!