Hardlopen en verschil in lichaamsbouw
Er zijn vele boeken vol geschreven over de verschillen tussen man en vrouw, maar hoe zit het met de verschillen tussen beide geslachten als het gaat over hardlopen en sporten? Een vrouwenlichaam is nu immers anders gebouwd dan een mannenlichaam. Hebben vrouwen meer kans op een blessure tijdens het hardlopen? En kunnen vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus goed presteren tijdens het sporten? Welke oorzaken zijn er van de afnemende prestaties van de sportive vrouw?
Verschil lichaamsbouw
Het vrouwenlichaam is heel anders gebouwd dan het mannenlichaam. Het spreekt vanzelf dat het verschil in lichaamsbouw van invloed is op de manier waarop we hardlopen en sporten.
Vrouwenlichaam
Het meest in het oog springende verschil tussen man en vrouw is de lichaamsbouw. Het vrouwenlichaam en de bouw van het vrouwenlichaam, is van invloed op de manier hoe vrouwen hardlopen, zoals:
- Breed bekken,
- X-stand van de knieen,
- Flexibele banden,
- Flexibele pezen,
- Verhoogde vetpercentage.
Blessures
Vrouwen hebben een verhoogde kans op blessures door de lichaamsbouw van het vrouwenlichaam. Vrouwen hebben daarbij ook een hoger vetpercentage gemiddeld dan mannen. Het extra vet ligt gemiddeld op zo´n 10%. Een te hoog vetpercentage betekend voor de hardlopende vrouw extra ballast tijdens het sporten. Extra ballast die de kans op blessures doet toenemen.
Menstruatiecyclus
Iedere vrouw heeft een menstruatiecyclus, bij de een zal het een regelmatige en bij de ander een onregelmatige cyclus zijn. Feit is dat tijdens de menstruatiecyclus het hormoon oestrogeen wordt aangemaakt. Oestrogeen zorgt ervoor dat de gewrichtsbanden in voet, knie en heup weker worden. Hierdoor zijn vrouwen nog gevoeliger voor het oplopen van blessures tijdens het sporten.
Training
Veel vrouwen zullen tijdens de menstruatie graag een sport of hardlooptraining willen overslaan. Echter, de menstruatie hoeft voor veel vrouwen geen goede training in de weg te staan. Tijdens de menstruatie blijven:
- Spierkracht,
- Reactiesnelheid en
- Zuurstofopname
namelijk gelijk.
Afnemen prestaties sportende vrouwen
Een zeer vervelende bijwerking tijdens de menstruatiecyclus van vrouwen kan prikkelbaarheid zijn. Een sportende vrouw of een hardlopende vrouw kunnen de sportieve prestaties doen afnemen tijdens de menstruatie. Andere oorzaken van afnemende prestaties van sportende vrouwen tijdens de menstruatie zijn:
- Vermoeidheid,
- Ijzertekort,
- Buikpijn,
- Rugpijn,
- Pijn in de boven benen,
- Gevoelige borsten (gebruik een goede sport-bh tijdens het hardlopen),
- Hoofdpijn,
- Algeheel zwak gevoel.
IJzer verlies door transpiratie
Een hardlopende vrouw verliest ijzer tijdens het transpireren. De sportieve vrouw verliest ook ijzer door het bloedverlies tijdens de menstruatie. Een vrouw die graag sport moet rekening houden met dit verlies aan ijzer. Door het ijzer tekort bij sportende vrouwen, kan het hemoglobine gehalte in het bloed te laag worden, waardoor de sportieve prestaties afnemen.
Ook kan door het ijzerverlies het herstel van de vrouw na sportieve sctiviteiten zoals hardlopen veel meer tijd in beslag nemen dan normaal.
Fysieke eigenschappen vrouw
Fabrikanten van sportschoenen houden steeds vaker rekening met de fysieke eigenschappen van een vrouw die graag sport. Vrouwen hardloopschoenen onderscheidt zich van de mannen hardloopschoen door een leest die afgestemd is op de anatomie van de damesvoet.
Ondersteuning voet
Er zijn tegenwoordig verschillende vrouwen sportschoenen op de markt die met een aantal comfortverhogende snufjes volledig zijn afgestemd op het vrouwenlichaam en op het sportende vrouwenlichaam. Het extra comfort zit hem vooral in demping en in het serieuze ondersteuning van de voet van de sportende vrouw. ASICS claimt de hardloopschoen voor de vrouw opnieuw te hebben uitgevonden, zodat de sportieve vrouw meer plezier beleeft tijdens het hardlopen en sporten.