Hardlopen en verschil in lichaamsbouw

Hardlopen en verschil in lichaamsbouw Er zijn vele boeken vol geschreven over de verschillen tussen man en vrouw, maar hoe zit het met de verschillen tussen beide geslachten als het gaat over hardlopen en sporten? Een vrouwenlichaam is nu immers anders gebouwd dan een mannenlichaam. Hebben vrouwen meer kans op een blessure tijdens het hardlopen? En kunnen vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus goed presteren tijdens het sporten? Welke oorzaken zijn er van de afnemende prestaties van de sportive vrouw?

Verschil lichaamsbouw

Het vrouwenlichaam is heel anders gebouwd dan het mannenlichaam. Het spreekt vanzelf dat het verschil in lichaamsbouw van invloed is op de manier waarop we hardlopen en sporten.

Vrouwenlichaam

Het meest in het oog springende verschil tussen man en vrouw is de lichaamsbouw. Het vrouwenlichaam en de bouw van het vrouwenlichaam, is van invloed op de manier hoe vrouwen hardlopen, zoals:
 • Breed bekken,
 • X-stand van de knieen,
 • Flexibele banden,
 • Flexibele pezen,
 • Verhoogde vetpercentage.

Blessures

Vrouwen hebben een verhoogde kans op blessures door de lichaamsbouw van het vrouwenlichaam. Vrouwen hebben daarbij ook een hoger vetpercentage gemiddeld dan mannen. Het extra vet ligt gemiddeld op zo´n 10%. Een te hoog vetpercentage betekend voor de hardlopende vrouw extra ballast tijdens het sporten. Extra ballast die de kans op blessures doet toenemen.

Menstruatiecyclus

Iedere vrouw heeft een menstruatiecyclus, bij de een zal het een regelmatige en bij de ander een onregelmatige cyclus zijn. Feit is dat tijdens de menstruatiecyclus het hormoon oestrogeen wordt aangemaakt. Oestrogeen zorgt ervoor dat de gewrichtsbanden in voet, knie en heup weker worden. Hierdoor zijn vrouwen nog gevoeliger voor het oplopen van blessures tijdens het sporten.

Training

Veel vrouwen zullen tijdens de menstruatie graag een sport of hardlooptraining willen overslaan. Echter, de menstruatie hoeft voor veel vrouwen geen goede training in de weg te staan. Tijdens de menstruatie blijven:
 • Spierkracht,
 • Reactiesnelheid en
 • Zuurstofopname
namelijk gelijk.

Afnemen prestaties sportende vrouwen

Een zeer vervelende bijwerking tijdens de menstruatiecyclus van vrouwen kan prikkelbaarheid zijn. Een sportende vrouw of een hardlopende vrouw kunnen de sportieve prestaties doen afnemen tijdens de menstruatie. Andere oorzaken van afnemende prestaties van sportende vrouwen tijdens de menstruatie zijn:
 • Vermoeidheid,
 • Ijzertekort,
 • Buikpijn,
 • Rugpijn,
 • Pijn in de boven benen,
 • Gevoelige borsten (gebruik een goede sport-bh tijdens het hardlopen),
 • Hoofdpijn,
 • Algeheel zwak gevoel.

IJzer verlies door transpiratie

Een hardlopende vrouw verliest ijzer tijdens het transpireren. De sportieve vrouw verliest ook ijzer door het bloedverlies tijdens de menstruatie. Een vrouw die graag sport moet rekening houden met dit verlies aan ijzer. Door het ijzer tekort bij sportende vrouwen, kan het hemoglobine gehalte in het bloed te laag worden, waardoor de sportieve prestaties afnemen.
Ook kan door het ijzerverlies het herstel van de vrouw na sportieve sctiviteiten zoals hardlopen veel meer tijd in beslag nemen dan normaal.

Fysieke eigenschappen vrouw

Fabrikanten van sportschoenen houden steeds vaker rekening met de fysieke eigenschappen van een vrouw die graag sport. Vrouwen hardloopschoenen onderscheidt zich van de mannen hardloopschoen door een leest die afgestemd is op de anatomie van de damesvoet.

Ondersteuning voet

Er zijn tegenwoordig verschillende vrouwen sportschoenen op de markt die met een aantal comfortverhogende snufjes volledig zijn afgestemd op het vrouwenlichaam en op het sportende vrouwenlichaam. Het extra comfort zit hem vooral in demping en in het serieuze ondersteuning van de voet van de sportende vrouw. ASICS claimt de hardloopschoen voor de vrouw opnieuw te hebben uitgevonden, zodat de sportieve vrouw meer plezier beleeft tijdens het hardlopen en sporten.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen sportlichaam van vrouw en manVerschil tussen sportlichaam van vrouw en manDat het lichaam van een vrouw anders in elkaar steekt dan van een man is geen nieuws. Dit verschil in lichaamsbouw leidt…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Hoeveel calorieën verbranden populaire individuele sportenHoeveel calorieën verbranden populaire individuele sportenSporten is, samen met een aangepast voedingspatroon, één van de meest gebruikte manieren om calorieën te verbranden en d…

Marco Pantani; grote successen, grote tegenslagenMarco Pantani was een Italiaans wielrenner die door zijn gedrongen bouw, kaalgeschoren hoofd en zijn grote oren de bijna…
Paardrijden: op de voorhandPaardrijden: op de voorhandPaarden lopen van nature op de voorhand. En dat maakt helemaal niks uit. Maar wanneer een paard het gewicht van een ruit…
Bronnen en referenties
 • Run & Read Women - Voorjaar 2010 - Run like a lady - Runnersworld Nederland
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 07-10-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.