Buiten paardrijden in het donker: reflectie

Buiten paardrijden in het donker: reflectie De herfst is aangebroken. Met koude, natte en winderige dagen in het vooruitzicht, trekken veel paardeneigenaren hun regenjacks en de regendekens van hun paarden weer uit de kast. De dagen worden korter, wat betekent dat het vroeg donker wordt. Valt dat in de herfst nog wel mee, in de winter wordt het in de middag al donker! Hoe kun je jezelf (en je paard) het beste voorbereiden op het rijden in het donker? Welk reflectiemateriaal dient waarvoor en hoe moet je het gebruiken? Je moet ervoor zorgen dat jij en je paard goed gezien worden buiten. Dit doe je, door jezelf én je paard goed aan te kleden met voldoende reflectiemateriaal. Natuurlijk hoef je niet alles uit de kast te trekken en jezelf en je paard om te toveren tot kerstboom, want dat is wat overdreven, maar je moet wel goed gezien worden door andere weggebruikers. Wat is er allemaal aan reflectiemateriaal en hoe gebruik je het?

Reflectie voor jezelf

Reflectiejasje

Het reflectiejasje is geel van kleur en gemaakt van een dunne stof, zodat je deze makkelijk over je jas heen aan kunt trekken. Zorg er voor dat je reflectiejasje niet te groot is, want bij harde wind kan het jasje gaan wapperen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

Veiligheidshoes voor op de cap

Er zijn speciale hoezen te koop die je over je cap heen kunt doen. Op deze hoezen zijn gele en rode reflectoren bevestigd.

Hoofdlamp voor op de cap

In plaats van een reflectiehoes, kun je ook een hoofdlamp op je cap bevestigen. Deze is meer geschikt voor als je op een slecht verlichte of onverlichte weg rijdt of bijvoorbeeld op een weg of weiland waar kuilen in zitten. De hoofdlamp zorgt ervoor dat jij zelf meer kunt zien.

Reflecterende chaps

Reflecterende chaps zijn gemakkelijk over je rijbroek te dragen. Zorg ervoor dat de chaps niet te groot zijn, zodat je gevaarlijke situaties voorkomt.

Reflecterende bandjes

Voor een klein beetje meer zichtbaarheid, kun je een reflecterend bandje om je pols, bovenarm of enkel doen.

Reflectie voor het paard

Reflecterende beenbanden

De reflecterende beenbanden bedoeld voor de benen van het paard. Ze zijn makkelijk aan te brengen (net als peesbeschermers) en je maakt het vast met klittenband. Zorg er altijd voor dat het klittenband aan de buitenkant zit, met de uiteindes naar achteren toe.

Reflecterende beenbeschermers

Als je met beenbeschermers rijdt, kun je deze ook in de reflecterende variant aanschaffen. Deze beenbeschermers werken hetzelfde als gewone beenbeschermers.

Reflecterend gareel

Het reflecterend gareel is een soort “ketting” die je om de hals van je paard doet. Er is een variant met een lus, die je door de singel heen kunt halen, maar er is ook een variant zonder lus, die los om de hals van je paard hangt.

Reflecterende staartbeschermer

Ook van achteren moet je paard goed zichtbaar zijn. Met een reflecterende staartbeschermer, ben je goed zichtbaar.

Reflecterend rijdeken

Je kunt er ook voor kiezen om een reflecterend rijdeken te gebruiken. Dit deken heeft geen riempjes om het deken te bevestigen, dus gebruik alleen een reflecterend deken als het niet hard waait of als je niet van plan bent te galopperen! Bij harde wind of veel beweging kan dit deken namelijk gaan verschuiven

Deze materialen zijn de meest gebruikte materialen op het gebied van reflectie voor ruiter en paard. Denk er wel aan: less is more!
© 2011 - 2020 Mirjamsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een paard kan wel paardrijdenEen paard kan wel paardrijden, een ruiter moet het leren. Alle oefeningen bewegingen en gangen zijn aanwezig in elk gezo…
Recht door de bochtRecht door de bochtEen paard kan wel paardrijden, het is de ruiter die het moet leren. Een ruiter die scheef zit, vertelt zijn paard dat hi…
Het belang van een goed passend zadelEr zijn veel mensen die dol zijn op paardrijden. Helaas weten lang niet al deze mensen hoe belangrijk het is om met een…
FNRS Wedstrijden rijden; F-proeven & Va-ProevenFNRS wedstrijden worden speciaal voor manegeruiters georganiseerd, bij de KNHS ligt de focus meer op het paard en ruiter…

De voor- en nadelen bij hardlopen van lange afstandenDe voor- en nadelen bij hardlopen van lange afstandenUit ondezoek is gebleken dat het lopen van lange afstanden grote voordelen voor de algehele conditie met zich meebrengen…
Natuurlijk paardrijden: boomloos rijdenBij een boomloos zadel ontbreekt het harde deel uit het zadel, waardoor het zadel zeer flexibel is. De ruiter voelt de b…

Reageer op het artikel "Buiten paardrijden in het donker: reflectie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mirjamsel
Laatste update: 05-07-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Schrijf mee!