Basisuitgangspunten voor Hatha Yoga

Basisuitgangspunten voor Hatha Yoga Hatha yoga is de meest bekende vorm van yoga en de groep aanhangers is duidelijk groeiend. Op zich een prima ontwikkeling en toch blijkt er nog veel te weinig over bekend. Tijd om de uitgangspunten nog eens op rij te zetten.

Basisprincipes

De basisprincipes zijn heel concreet te benoemen, te weten:
  • bewustwording
  • adem
  • gevoel
  • ervaring
  • aandacht

Bewustwording

Bewustwording is een aantal facetten samen die afzonderlijk ook benoemd worden. Want bewustwording is ervaring, welke weer vorm krijgen door aandacht en gevoel. Bewustwording is het proces ondergaan, het van een afstand te bekijken en te beschouwen. Dat maakt weer dat je conclusies kunt trekken. Pas dit vervolgens toe op een situatie en je zult steeds gemakkelijker aan kunnen geven waar een bepaalde situatie uit voortkomt.

Adem

Adem is essentieel bij yoga en dit gaat verder dan in- en uitademen, want ademen is energie opnemen en verspreiden en middels yoga ben je in staat dit mee helpen te reguleren. Als je het goed doet voel je het. Bovendien krijgen spieren zo meer zuurstof en worden afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd. Daarnaast, en niet onbelangrijk, worden de ademspieren soepeler en krijgt je ademhaling meer ruimte.

Gevoel

De mens is goed in het uitsluiten van het werkelijke gevoel, maar de hatha yoga oefeningen stimuleren het gevoel hoe het lichaam op oefeningen reageert, te ervaren. Door aandacht in combinatie met het gevoel ben je in staat echt te voelen. En wat via yoga “normaal” wordt, kan je zomaar overnemen in het dagelijkse leven. Een ontwikkeling die zeker in de westerse maatschappij nog meer gestimuleerd kan worden. Leer te voelen.

Ervaring

De ervaring is het bewustwordingsproces wat optimaal werkt, bovendien leer je hier van. Door de facetten van hatha yoga te combineren kom je er pas echt achter wat je lichaam je te vertellen heeft. Hatha yoga is een yoga vorm die juist stimuleert dat als je door ervaring een bepaalde houding niet als prettig ervaart, je over kunt stappen naar die houding die wel datgene voor elkaar krijgt wat je eerder zonder succes probeerde.

Aandacht

Concentratie is essentieel en dat vertaald zich in aandacht voor datgene wat je doet. Maar de mens zit zo in elkaar dat deze snel wordt afgeleid en gedachten continue door het hoofd schieten. Dat maakt het ook zo moeilijk om je echt te concentreren. Je goed focussen is voor yoga wel essentieel en ook dit is een leerproces. Wel helpt de juiste omgeving te creëren in dit proces. Langzaam creëer je zo rust en dat kan in de drukke westerse maatschappij een mooie tegenhanger voor het drukke bestaan zijn.

Oefeningen

Alvorens aan de echte oefeningen te beginnen zijn er wel wat zaken die je kleinschalig kunt uitproberen om de verschillende aspecten van hatha yoga te ervaren.

Warme voeten

Ga rustig zitten en wrijf je handen tegen elkaar en laat ze rustig warm(er) worden. Doe nu je handen voor je ogen, adem rustig door, maar voel vervolgens hoe warm je voeten zijn. Hoe zacht en levendig ze aanvoelen. Beweeg je tenen een voor een en ervaar hoe dit voelt.

Ruimte om te ademen

Je ervaart pas hoeveel ruimte je nodig hebt, als je je lichaam even helemaal in elkaar laat zakken. Ga nu ademen en voel de ruimte die je nodig hebt. Laat door je ademhaling je lichaam de houding aannemen die je nodig hebt om goed te kunnen ademhalen.

Tot slot

Voor yoga in zijn algemeenheid en dus ook voor hatha yoga moet je wel een rustige omgeving creëren. De kans op een goede concentratie is dan veel beter. Rust, geen afleiding en voldoende ruime helpen in het proces. Probeer je gedachten op voorbij drijvende wolken te zetten en laat langzaam je hoofd leeg geraken. Voelen komt dan ook nog veel dichterbij.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Eerste keer met je paard op wedstrijdEerste keer met je paard op wedstrijdVoor de allereerste keer met je paard of pony naar een dressuur-wedstrijd. Waar moet je aan denken, wat komt er bij kijk…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.