Goed voorbereid op skivakantie: veilig skiën
Een skiongeluk heb je zomaar. Daarom is de voorbereiding van het grootste belang bij een goede skivakantie. Maar ook het skimateriaal voor een skivakantie is van het grootste belang. Alles over de juiste skimaterialen voor een veilige skivakantie.
Skihelm
Een skihelm of snowboardhelm is op veel pistes verplicht voor skiërs en snowboarders. Vreemd is dat niet, als je op de skiën, staat haal je al snel 60 kilometer per uur. Omdat skiërs van links naar rechts zoeven, zijn ongelukken daarom ook snel gebeurd. Een skihelm heeft een kunststof buitenkant. Die is van herstellende EPP schuim of van niet-herstellend EPS schuim. Als je een helm hebt met EPS schuim, moet je na een klap een nieuwe helm kopen, want dan beschermt hij niet meer. Overigens beschermt een helm niet alleen, hij houdt je hoofd ook warm. Je hebt helmen die de oren bedekken en helmen die de oren vrijlaten. Een skihelm kost tussen de 100 en de 500 euro. Voor 500 euro heb je dan wel een helm die geschikt is voor wedstrijden.
Kinderskihelm
Ook kinderen, of juist kinderen zouden een skihelm moeten dragen, omdat zij nog kwetsbaarder zijn dan volwassenen. Geef ze een helm met een kleur die opvalt, omdat ze kleiner zijn dan volwassenen en dan vallen ze meer op. Neem ook voor kinderen een goede helm en niet een hele goedkope. Huren kan natuurlijk ook, maar dan weet je nooit welke kwaliteit je krijgt.
Je rug beschermen bij het skicrossen
Wie gaat skicrossen doet er goed aan om zijn rug, borst en schouders te beschermen. Voor al die lichaamsdelen zijn beschermstukken te koop. Het meest wordt de rugbeschermer gebruikt. Die beschermt tegen botsingen en crashes. Er zijn twee soorten rugbeschermers:
- Harde rugpanden (turtlebacks)
- Zachte, flexibele beschermers van VPD (een kneedbaar materiaal dat de schokken absorbeert en waarvan de energie in het materiaal gaat zitten)
De zachte flexibele beschermers zijn duurder dan de harde rugpanden.
Mond, neus en gezicht beschermen bij het skiën
Wie normaal gesproken skiet, hoeft zijn mond, neus en gezicht niet te beschermen als het niet extreem koud is (afgezien dan van een goede zonbescherming). Vanaf min 6 tot min 20 Celsius onder nul is dat echter wel nodig. Bij kou helpt een bivakmuts van merinoswol of een shawl van fleece of wol. Dat voorkomt dat er ijs aan het gezicht blijft plakken en dat het puntje van de neus en de oorlellen bevriezen. Want die bevriezen als eerste.
Skibril passen samen met de skihelm
Als je een skihelm koopt, moet je ook direct de skibril passen. Niet alle skibrillen passen namelijk bij alle helmen. Een skibril is belangrijk om goed te kunnen zien waar je heen gaat. Wie hard skiet, krijgt vaak traanogen en ziet dat dan niet meer. Een goed afsluitende bril met maximaal gezichtsveld is het beste, omdat dit rustiger is aan de ogen. Er zijn verschillende soorten skibrillen en ze kosten tussen de 80 en 200 euro.
Een zonnebril voor het skiën
Een zonnebril voor het skiën, moet goed beschermen en die goed afsluit aan de zij- en onderkant omdat dit de reflectie van de zon op de sneeuw tegenhoudt. Een goede zonnebril voor het skiën kost tussen de 30 en 250 euro en ze zijn er van basic tot heel fashionable.
Beschermen tegen de zon bij het skiën
De reflectie van de zon tijdens het skiën, komt hard aan en is gevaarlijk omdat het zonnebrand veroorzaakt. Het eerst verbranden:
- De onderkant van de kin
- De neus
- De randjes van de oren
Ook als het bewolkt en mistig is, moet er zonnebrand gebruikt worden. Factor 20 tot 30 is nodig in de bergen, maar liever nog een hogere factor. Vooral mensen met een lichte huid, blond haar en blauwe ogen en kinderen moeten zich extra goed insmeren. Ook het insmeren van de lippen is erg belangrijk, want die verbranden ook zomaar. Do dat een paar keer per dag.
Lawinepieper meenemen buiten de pistes
Wintersporters die buiten de pistes actief zijn, moeten een lawinepieper, een schep en een sonde meenemen. Het moet dan wel een zender zijn die zendt en ontvangt zodat die helpen als iemand een ongeluk krijgt. Toer skieers kunnen het beste een cursus volgen over wat te doen bij een lawineongeluk. Overigens is een lawinebag ook van het grootste belang. Met deze felgekleurde airbag met 150 liter lucht is de kans groter om in een lawine boven te drijven. Dit zit in een rugzakje en er kunnen ook nog andere zaken meegenomen worden.
Reddingsdeken
Wie aan toerskiën doet moet altijd een reddingsdeken bij zich hebben en voor het geld hoeft het niet gelaten te worden. Hij kost een paar euro.
Handschoenen voor het skiën
Handschoenen beschermen tijdens het wintersporten niet alleen tegen de kou, maar vooral ook tegen:
Skischoenen
Hoge skischoenen hebben het voordeel dat ze de enkels beschermen. Als er wel blessures ontstaan dan komen die bij dergelijke schoenen uit bij de knieën. Er is wel steeds meer aandacht voor de stand van de voeten en ook is de zool van een schoen bij het skiën van groot belang. Wie goede schoenen draagt, heeft meer grip en kan beter sturen.