Zadelpijn: Oplossingen voor wondrijden bij dames

Zadelpijn: Oplossingen voor wondrijden bij dames Een veel voorkomend maar onbesproken fenomeen is het wondrijden bij dames. Er wordt zo weinig over gesproken dat veel amazones met dit probleem door blijven rijden en zich zo goed en kwaad als het kan behelpen. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om paardrijden te veraangenamen voor vrouwen die zich vaak stuk rijden.

Inhoud


Wondrijden: de gevolgen

Wondrijden is een zeer vervelend probleem bij vrouwen. Het zorgt er voor dat ze niet meer prettig en ontspannen kunnen paardrijden. Het heeft een zeer nadelige invloed op de zit omdat de amazone probeert niet op het schaambeen te komen. Hierdoor gaat ze krampachtig verder naar achteren zitten en zit daardoor niet meer in balans. Dit heeft weer tot gevolg dat een paard niet goed gereden kan worden.

Bij sommige dames is het zo erg dat ze na een rit een paar dagen niet kunnen paardrijden om alles te laten genezen. Wanneer het een manegeamazone betreft is dit niet zoín punt. Maar als iemand een eigen paard heeft wordt het lastiger. Ze kan het paard tenslotte niet een week laten staan alleen vanwege het wondrijden en dat telkens weer.

Omdat het om een gevoelig punt gaat wordt er niet vaak over gesproken. Als een amazone er al melding van durft te maken, dan wordt de zaak vaak afgedaan met de opmerking dat ze beter moet leren zitten.

Wat is nu de oorzaak van dit wondrijden?

Oorzaken van wondrijden

 • Anatomie van de vrouw:Dat veel vrouwen wondrijden terwijl mannen wonderbaarlijk nergens last van hebben komt door het verschil in bouw tussen man en vrouw. Bij een vrouw zit het schaambeen een stuk lager dan bij de man. Hierdoor komt zij veel dichter op het zadel te zitten. Dit kan wrijving geven waardoor vrouwen zich stuk kunnen rijden. Gelukkig is dit niet bij elke vrouw het geval. Dit heeft onder meer te maken met hoe laag het schaambeen van de vrouw zit. Bij de één is dit lager dan bij de ander.
 • De zit: Wanneer een amazone niet goed stil kan zitten in het zadel verhoogt dit de kans op wondrijden. Dit zorgt voor meer wrijving. Niet goed stil zitten kan komen door onervarenheid, onjuiste spierspanning, gespannen zitten, klemmen en/of door een verkeerde houding. Wanneer iemand bijvoorbeeld met het bekken naar voren gekanteld rijdt, komt zij extra op het schaambeen terecht.
 • Rijbroek: sommige rijbroeken hebben een dikke middennaad met rechtopstaande stof. Dit verergerd het probleem.
 • Ondergoed: ondergoed met dikke naden kan het probleem verergeren.
 • Het zadel: Bij sommige zadels loopt de twist (het smalle gedeelte van het kopijzer tot de bredere zitting) erg omhoog. Hierdoor komt een vrouw extra op het schaambeen te zitten. In dergelijke zadels is het erg onaangenaam rijden. Merken die bekend staan om dit probleem zijn Kieffer en KN.

Oplossingen

Gelukkig is er heel veel wat u kunt doen om dit probleem te verminderen of weg te nemen. Hieronder volgen veel gebruikte mogelijke oplossingen. De één is effectiever dan de ander. De beste oplossing is een goed zadel. Wanneer u daar de mogelijkheid niet voor heeft, kunt u andere dingen uitproberen om te kijken wat voor u goed werkt.Een goede zit

Dit is het eerste waar elke amazone mee kan beginnen om het probleem te verminderen. Het beste is om hiervoor zitlessen te nemen en uw houding eens goed onder de loep te nemen:
 • Zorg dat u niet te ver naar voren zit en dat uw bekken netjes rechtop staat. Kantel uw bekken niet naar voren, maar ook niet te ver naar achteren.
 • Span uw bovenbeenspieren om uw benen op de juiste plek te houden en uw buikspieren om niet naar voren te vallen. Ontspan de rest van uw lichaam.
 • Zorg bij het licht rijden in draf dat u recht omhoog komt uit het zadel en niet naar voren omhoog. Wanneer u het laatste doet kunt u tegen de voorzijde van het zadel stoten wat het probleem verergerd. Blijf altijd dicht bij het zadel.
 • Blijf bij doorzitten goed op uw zitvlak zitten.
 • Beweeg niet onnodig in het zadel maar alleen zoveel als uw paard aan beweging doorgeeft. Schuif niet bij elke pas met uw zitvlak naar voren.

Een goede rijbroek

Kies een rijbroek met een middennaad die plat is gestikt en die zo dun mogelijk is.

Er is tegenwoordig ook een naadloze rijbroek op de markt onder de naam Degopa. Deze heeft geen middennaad. Bij sommige amazones zal dit de hele oplossing zijn van het probleem. Anderen hebben nog meer hulpmiddelen nodig.

Goed ondergoed

Neem naadloos ondergoed van een stof die goed absorbeert. Bij voorkeur katoen. Het ondergoed moet goed aansluiten. Te ruim ondergoed kan makkelijk irriteren.

Er is ook speciaal paardrijondergoed verkrijgbaar. Hiervan is het kruis verstevigd, wat kan helpen. Sommige dames hebben er baat bij om met een fietsbroek met zemen inzet onder hun rijbroek te rijden. Deze oplossingen kunnen het probleem verminderen maar het is meestal niet afdoende.

Crème

Sommige dames zijn er bij gebaat zich in te smeren met Sudocrème, Vaseline of Purol. Het is een kwestie van uitproberen of dit werkt of niet. Bij sommige dames wordt het probleem hier erger van.

Seatsaver

Er zijn diverse seatsavers op de markt die het probleem kunnen verlichten. Dit zijn zadelovertrekken die over de zitting van het zadel heen gaan om het zadel zachter te maken:
 • Gelpad: Dit zit lekker zacht. Bij sommige dames is dit voldoende maar er zijn ook dames die zich er even goed mee door rijden.
 • Synthetisch wol: Deze zijn niet duur. De werking is niet zo erg goed. Omdat het synthetisch is, neemt het niet zo goed zweet op en kan het gaan broeien. Dit verergert het probleem alleen maar.
 • Lamswol: Dit is een erg prettige seatsaver tegen wondrijden. Het is veerkrachtig, ademt goed, neemt goed vocht op, is warm bij winterweer en blijft koel in de zomer. Voor veel dames die wondrijden een duidelijke verlichting. Let bij aankoop wel op dat het om echt lamswol gaat.
 • Memory foam: Een seatsaver overtrokken met suède die zich vormt naar het lichaam. Het zit erg stevig. U zakt in het foam er ontstaat zo een lekker zitje. Dit is voor wondrijden wat minder prettig om de zitting er klein van wordt en u daardoor meer tegen de voorkant van het zadel aan zit.

Een goed zadel

De beste oplossing is een goed zadel:
 • Neem een zadel met het liefst een vlakke zit, vooral met een zo vlak mogelijke twist.
 • Neem een goede zitmaat, vooral niet te krap. Iets meer ruimte is prettiger omdat u dan net iets meer van de twist af komt te zitten.

Met wat meer budget kunt u een zadel kopen dat speciaal is aangepast voor het wondrijden.
 • Wow zadels hebben de mogelijkheid om een stuk foam weg te laten bij de twist. Hierdoor ontstaat een gat overtrokken met leer. Hierbij is er geen druk meer op het schaambeen en is uw probleem gegarandeerd opgelost. Zij bieden overigens ook de speciale cc-dameszitting als oplossing. Hierbij worden de twist en rokjes extra opgevuld. Dit is geen oplossing want u komt hierdoor nog meer met het schaambeen op het zadel te zitten. Hoewel het wel zacht gevuld is, kunt u zich hier nog makkelijk op open rijden. Het gat in de twist werkt vele malen beter en is afdoende om het probleem van wondrijden volledig op te lossen. Alle eerder genoemde oplossingen zijn dan niet meer nodig.
 • Iberosattel en Saddlefit4life hebben de amazona-oplossing: Hierbij is aan de voorzijde van het zadel een gat in de boom gemaakt. Deze is heel zacht opgevuld. Ook bij Kieffer zadels wordt dit wel eens toe gepast. Dit zal het probleem sterk verminderen of helemaal wegnemen. Saddlefit4life heeft bovendien een model dat helemaal is aangepast op de anatomie van de vrouw. Dit zal er aan bij dragen om het probleem van wondrijden te verminderen.

Andere modellen zadels
Er zijn veel zadels op de markt buiten de gewone Engelse modellen die een hele vlakke twist hebben. Dit zal het probleem in de meeste gevallen weg nemen.
 • Boomloze zadels: Wanneer u prettig rijdt in een boomloos zadel en u een goed passend boomloos zadel kunt vinden, kan dat ook een oplossing zijn. Boomloze zadels zijn veel zachter en vaak ook vlakker wat het probleem helemaal of grotendeels oplost. Let er wel op dat uw paard hier ook goed onder presteert en er nergens drukplekken ontstaan
 • Endurance zadels zoals de Pegaso, Podium of Sommer
 • De Trekker: een semiboomloos zadel
 • Het Malibaud zadel
 • Westernzadels
 • Spaanse en Portugese zadels

Lees verder

© 2011 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietskleding aanschaffenHet kiezen van de juiste fietskleding is zeer belangrijk. Met goede kleding zal er minder snel irritatie optreden en is…
Zadelpijn kan fietstocht vergallenZadelpijn kan fietstocht vergallenVeel sportievelingen zijn mooi-weer-fietsers. Ze trekken er op uit als de zon schijnt en het niet te hard waait. Provian…
Ruitermode: Diverse rijbroekenEen van de meest essentiële delen van een ruiteroutfit is de rijbroek. De rijbroek voor ruiters is een speciaal ontwikke…
Zadelpijn en de mogelijke oplossingenVeel mensen hebben na een fietstocht last van zadelpijn. Dit wordt dikwijls veroorzaakt door een verkeerd zadel of een v…

Vrouwen halen de mannen snel in bij de hardloopsportVrouwen halen de mannen snel in bij de hardloopsportHardlopen was vroeger voornamelijk een mannensport, maar nu zien we dat de dames aan een inhaalrace bezig zijn op dit at…
Goed voorbereid op skivakantie: veilig skiënGoed voorbereid op skivakantie: veilig skiënEen skiongeluk heb je zomaar. Daarom is de voorbereiding van het grootste belang bij een goede skivakantie. Maar ook het…
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 16-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.