Vrouwen halen de mannen snel in bij de hardloopsport

Vrouwen halen de mannen snel in bij de hardloopsport Hardlopen was vroeger voornamelijk een mannensport, maar nu zien we dat de dames aan een inhaalrace bezig zijn op dit atletiekonderdeel. Vermoedelijk kent ons land inmiddels al circa 2,5 miljoen mensen die de hardloopsport beoefenen. De toeloop van dames is een belangrijke factor voor de groei van het aantal hardlopers (loopsters). O.a in Duitsland zijn er al meer hardloopsters dan lopers. In Nederland is dat nog niet zo ver, want volgens de laatste cijfers Is 40% vrouw. Maar binnenkort halen waarschijnlijk ook in ons land, de dames de heren in.

Inhaalrace door vrouwen

Bij de grote hardloopevenementen zoals de Halve marathon van Egmond, Dam tot Damloop en de Zevenheuvelenloop is het percentage vrouwelijke deelnemers flink gestegen. Het geeft aan dat de dames de loopsport echt ontdekt hebben. Er worden zelfs speciale vrouwenwedstrijden georganiseerd zoals De Ladies Circuitrun en de Marikenloop. En er zijn ook wedstrijden waarbij de dames kunnen winnen van de mannen, omdat het "zwakke" geslacht op basis van de statistieken een eerlijk compenserend voordeel in starttijd wordt toegekend. Al met al het bewijs dat de loopsport feminiseert en dames aan een inhaalrace bezig zijn op dit onderdeel van de atletiek.

Tijdswinst

Indien je als werkende vrouw met een druk gezinsleven toch regelmatig wil sporten, is hardlopen natuurlijk extra efficiënt omdat de doordeweekse trainingen een individuele zaak zijn, en je op ieder moment zonder reistijd vanaf je voordeur kunt starten, zonder clubverplichtingen jegens een sportteam. Die tijdwinst geldt uiteraard ook voor mannen.

Wedstrijdlicentie

Dat neemt niet weg dat het lidmaatschap van een trimclub of atletiekvereniging natuurlijk ook z'n voordelen kent. Bijvoorbeeld vanwege de professionele begeleiding en het feit dat je via de atletiekvereniging aan een wedstrijdlicentie van de Atletiekunie kunt komen. Zo'n wedstrijdlicentie van de Atletiekunie geeft de mogelijkheid deel te nemen aan officiële hardloopwedstrijden. Overigens kun je zonder zo'n licentie ook aan elke hardloopwedstrijd deelnemen, maar dan in de categorie recreanten.

Waarom lopen mannen gemiddeld sneller

Gemiddeld lopen dames wat langzamer. Dat heeft natuurlijk alles met de lichaamsbouw te maken. Het bewegingspatroon van een heupwiegende vrouw is nu eenmaal anders. Het heeft te maken met bredere en flexibeler heupen, minder spierkracht en een breder bekken dan mannen. Dat bekken kantelt meer dan bij een man. Ook hebben vrouwen gemiddeld een hoger vetpercentage dan mannen. Het maakt al met al de dames wat langzamer t.o.v. mannen.

Te veel drinken werkt averechts

Als je hard loopt verlies je vanzelfsprekend vocht en dat vochtverlies dien je uiteraard te compenseren. Maar te veel drinken is absoluut slecht want dan kan het natriumgehalte in je lichaam te veel dalen, waardoor je te maken kunt krijgen met hypomametrie. Dit kan leiden tot duizeligheid, spierkrampen en ademhalingsmoeilijkheden. Vooral vrouwen moeten extra opletten, want door hun gemiddeld kleinere postuur is de behoefte aan vocht natuurlijk ook kleiner dan bij mannen. Bovendien is de gemiddelde loopsnelheid van vrouwen ook lager, waardoor het makkelijker (verleidelijk) is tijdens een hardloopwedstrijd (te veel) te drinken. Het is een beginnersfout van zowel mannen als vrouwen om tijdens hardloopwedstrijden bij elke drankpost overdreven veel te drinken, waardoor het natriumgehalte te laag wordt.

Menstruatieklachten

Volgens onderzoek leidt drie maanden lang regelmatig hardlopen, tot verminderde premenstruele symptomen. Het is de vrijkomende endorfine die de hoofd- en buikpijn verzacht en die een prettig euforisch gevoel geeft. Hardlopen gedurende de laatste fase van de menstruatiecyclus maakt dat je zowel meer vet verbrandt als beter presteert.

Borsten

Hebben wel enigszins te lijden door het hardlopen, helaas zakken ze bij deze sport. Dus een goede sportbeha is een must. Een normale beha vangt ongeveer 25% van de schokkende bewegingen op, terwijl een sportbeha liefst 75% van de schokken absorbeert.

Zwangerschap

Geen enkele reden om niet hard te lopen als je zwanger bent. Natuurlijk wel je verstand erbij houden, en beter dan ooit luisteren naar je lichaam dus eventueel je trainingsschema aanpassen. In de laatste fase van de zwangerschap zal je er weinig behoefte aan hebben en lijkt het minder verstandig.

Stressincontinentie

Stressincontinentie, oftewel spontaan urineverlies, komt hoofdzakelijk bij vrouwen voor. In het bijzonder bij hen die een zwangerschap hebben gehad. Oefeningen van de bekkenbodemspieren kunnen van belang zijn. En het is van belang over een evenwichtig spierstelsel te beschikken, zowel van bekken als buik. Tijdens het hardlopen ontstaat er druk in de buikholte, waardoor urineverlies kan optreden. Koffievocht verlaat het lichaam relatief snel, dus wees daar voorzichtig mee voordat je gaat trainen.

Gewicht op peil houden

Vanaf de leeftijd van 40 jaar willen veel mensen (mannen en vrouwen) nog wel eens aan gewicht toenemen. Het heeft te maken met de vertraging van het metabolisme. Het proces dat voedsel omzet in energie speelt daarin een rol. Jammer voor vrouwen moeten zij op latere leeftijd tweemaal zoveel bewegen als mannen om op gewicht te blijven. Want omdat ze over meer vetweefsel beschikken slaan ze het vet ook makkelijker op. Overigens komen vrouwen minder in gewicht aan, als ze op jongere leeftijd aan hardlopen hebben gedaan.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Menstruatiestoornis? Vleesbomen? Veel bloedverlies? M-poli!Menstruatiestoornis? Vleesbomen? Veel bloedverlies? M-poli!Wat kan je doen tegen veel en overmatig bloedverlies iedere maand? Waar kan je heen als je denkt een ernstige menstruati…
Atletiek, moeder der sporten!Atletiek, moeder der sporten!Atletiek is een heel oude sport, een van de oudste, en de basis voor veel sporten. Meer informatie over de onderdelen, e…
Alles over atletiekAlles over atletiekHardlopen, verspringen, hoogspringen, snelwandelen en kogelstoten. Dit zijn enkele sporten die onder de noemer atletiek…
Foekje Dillema: een tragedie in de sportFoekje Dillema, wellicht de grootste tragedie op sportgebied in de twintigste eeuw. Zij was een groot hardlooptalent en…

Te veel water drinken tijdens hardloopwedstrijd is ongezondTe veel water drinken tijdens hardloopwedstrijd is ongezondHet menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Vrouwen iets daaronder, en mannen een wat hoger percentage. B…
Zadelpijn: Oplossingen voor wondrijden bij damesZadelpijn: Oplossingen voor wondrijden bij damesEen veel voorkomend maar onbesproken fenomeen is het wondrijden bij dames. Er wordt zo weinig over gesproken dat veel am…
Bronnen en referenties
  • Scheurkalender Hardlopen 2012
  • NH-Dagblad 11-4-2016
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 04-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.