Te veel water drinken tijdens hardloopwedstrijd is ongezond

Te veel water drinken tijdens hardloopwedstrijd is ongezond Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Vrouwen iets daaronder, en mannen een wat hoger percentage. Bij menige volwassene is de dorstprikkel op latere leeftijd echter afgezwakt, waardoor we te weinig drinken. Dus het is belangrijk dat we er voortdurend aan denken om voldoende water binnen te krijgen. Vooral tijdens intensieve lichamelijke inspanning zoals hardlopen, zeker tijdens warme dagen. Maar teveel water consumeren tijdens intensieve sportbeoefening kan ook zeer ongezond zijn.

Drinkposten bij hardloopwedstrijd

Als je tijdens een grote hardloopwedstrijd de vele drankposten passeert, kun je in de verleiding komen teveel water of sportdrank te consumeren. Vooral bij koel weer kun je op het verkeerde been worden gezet, want je zweet dan veel minder dan bij warme dagen. Wedstrijdlopers, die vooraf verantwoord hebben gedronken, kunnen tijdens koele dagen, zonder probleem een 15 km wedstrijd lopen zonder een druppel te drinken. Ook tijdens de halve Marathon van Egmond, begin januari zie je de toppers zelden onderweg drinken. Voor de meeste amateurs ligt dat anders, maar let evengoed op dat je niet overdreven gaat drinken.

Te veel drinken tijdens sport ongezond

Onder andere het vakblad Geneeskunde en Sport, wijst erop dat veel drinken tijdens sport een negatief effect kan hebben. Als je namelijk te veel drinkt kun je te weinig zouten in je lichaam houden. Als de natriumconcentratie lager is dan 135mm/liter, is er sprake van hyponametrie. Het bloed wordt dan te dun en door de lichamelijke inspanning kunnen de nieren geen voldoende vocht meer afscheiden. Alles wat gedronken wordt blijft dan in de lichaamscellen opgeslagen. Bijvoorbeeld in de hersencellen die opzwellen en op de hersenstam gaan drukken. Er ontstaan dan klachten als spierkramp, ademhalingsproblemen en duizelingen. Het kan zelfs levensbedreigend zijn. Via de kleur van je urine kun je goed controleren of je teveel hebt gedronken. Als je een marathon in vier uur loopt en je hebt tussendoor de tijd om zo’n 3 liter te drinken, behoor je tot de risicogroep.

Geen zout bij kramp

Door het samentrekken van je skeletspieren kun je kramp oplopen, dikwijls pijn in de kuitspier. Dit is het gevolg van een te groot vochtverlies, waardoor de balans tussen de verschillende zouten (calcium, kalium en natrium) is verstoord. Ga echter geen zouttabletten innemen, wat voorheen nog wel eens werd aanbevolen. Het innemen van een zouttablet kun je vergelijken met het drinken van zeewater als je dorst hebt, niet echt aan te bevelen dus.

Koolhydraten en mineralen

Na 1 tot 2 uur lopen heb je niet alleen te maken met vochtverlies maar ook met verbruik van koolhydraten en mineralen. Dus tegen het eind van een halve marathon is het misschien verstandig dit aan te vullen met een isotone sportdrank. Maar het ligt voor ieder lichaam anders en je ervaring zal het leren vanaf welk moment je er behoefte aan krijgt.

Man met de hamer

Als je een lange duurloop doet kun je te maken krijgen met “de man met de hamer”. Het betekent dat je door je koolhydraten heen raakt, oftewel de brandstof is op, de benzinetank is volledig leeg. Het lichaam schakelt dan over op een tank met andere brandstof, maar wel van beduidend lagere kwaliteit namelijk de opgeslagen hoeveelheid vet in je lichaam. Het geeft een gevoel alsof je het ene been niet meer voor het andere kan krijgen, en je neemt dus enorm in snelheid af. Door het lopen van steeds langere duurlopen in combinatie met bijtijds wat voeding, bijvoorbeeld in de vorm van isotone sportdranken, kun je proefondervindelijk proberen het moment dat de man met de hamer toeslaat, steeds verder uit te stellen. Want je wilt hem natuurlijk niet al tegenkomen tijdens de Dam tot Damloop of tijdens een halve marathon.

Na afloop van de wedstrijd

Je ziet direct aan de kleur van je urine hoe de vlag er voorstaat wat betreft je vochtbalans, en welke maatregelen je moet nemen.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deskundig over sportdrankenDeskundig over sportdrankenSportdranken zorgen ervoor dat ons lichaam tijdens het sporten voldoende vocht blijft bevatten of dat na het sporten onz…
Sportdrank: wat zit erin?Sportdrank: wat zit erin?Alles wat je doet kost energie, en het is ook niet vreemd dat sporten meer energie kost dan huiswerk maken. Gelukkig hee…
Vochtbalans sportersVochtbalans sportersNet als bij alle voedingsstoffen geldt ook voor water dat een regelmatige inname noodzakelijk is om het lichaam gezond t…
Hardlopen en (water) drinkenHardlopen is een van de populairste en meest inspannende sporten. Je lichaam verliest door die hoge intensiteit tijdens…
Vrouwen halen de mannen snel in bij de hardloopsportVrouwen halen de mannen snel in bij de hardloopsportHardlopen was vroeger voornamelijk een mannensport, maar nu zien we dat de dames aan een inhaalrace bezig zijn op dit at…
Bronnen en referenties
  • Scheurkalender hardlopen 2012
Reactie

Angelique, 17-06-2013
Als ik sport zweet ik echt ontzettend, echt niet normaal, terwijl mijn conditie niet slecht is. ik heb ook altijd ontzettend dorst, mijn lippen doen zelfs er pijn van. Het liefst wil ik heel veel drinken en dat doe ik ook maar ik houd me ontzettend in omdat mijn natriumwaarde in mijn bloed heel laag is… (laatst gemeten 117). Ik voel me verder niet slecht… en heb dus geen idee dat het laag is, mijn urine is inderdaad vrij licht, heeft iemand tips wat ik kan doen tegen het zo overdreven zweten? Reactie infoteur, 17-06-2013
Misschien vindt u hier info:

http://www.huidinfo.nl/zweten.html

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 27-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.