Deskundig over sportdranken

Deskundig over sportdranken Sportdranken zorgen ervoor dat ons lichaam tijdens het sporten voldoende vocht blijft bevatten of dat na het sporten onze koolhydraten worden aangevuld. Niet alleen vocht is tijdens langdurige inspanning belangrijk maar ook de inname van koolhydraten. Maar waarom zijn deze koolhydraten zo belangrijk? Hoeveel koolhydraten heb je nodig? En wat zijn de verschillende hoeveelheden van koolhydraten, vitaminen en elektrolyten in sportdranken?

Waarom zitten er koolhydraten in sportdranken?

Koolhydraten zijn de energieleveranciers van je lichaam. De koolhydraten in je sportdrank worden door je lichaam verbrandt tot glucose. Deze glucose geeft je spieren energie voor tijdens het sporten. Als je tijdens langdurige inspanning te weinig koolhydraten inneemt kun je sneller vermoeid raken. Daardoor kan je een hoge trainingintensiteit niet volhouden, boek je mindere resultaten en ontstaat er een grotere afbraak van spiereiwitten.

Onderzoeken hebben aangetoond dat men een minimaal bepaalde hoeveelheid koolhydraten moet innemen wil de drank een effect hebben op de prestatie. Minder dan 20 gram koolhydraten per uur heeft geen effect. Omdat er maximaal 60-70 gram koolhydraten per uur uit een drank verbruikt kunnen worden, wordt algemeen aangeraden om 60- 70 gram koolhydraten per uur te nemen. (Jeukendrup en Jentjens, 2000).

Hypotoon, isotoon of hypertoon?

De sportdranken in de winkel bestaan, als je de voedingswaarden op het etiket bekijkt, uit verschillende hoeveelheden koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten in een drank geeft aan of het om een zogenaamde hypotone,isotone of hypertone sportdrank gaat.

Wanneer een sportdrank:
  • Hypotoon is bevat deze maximaal 6 gram koolhydraten per 100 ml.
  • Isotoon is bevat deze 6-8 gram koolhydraten per 100 ml.
  • Hypertoon is bevat deze meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml.

De hypotone dranken zijn echte dorstlessers, ze vullen tijdens het sporten vocht in het lichaam aan. Deze dorstlessers bevatten geen of weinig koolhydraten en kunnen daarom makkelijk door het lichaam worden opgenomen. Het bekendste voorbeeld van een hypotone drank is water.

Bron: Priyanka98742, PixabayBron: Priyanka98742, Pixabay
Bij langdurige inspanning (langer dan een 60 minuten) is het aan te raden om elke 15 minuten ongeveer 250 ml isotone sportdrank te drinken. Deze isotone drank heeft dezelfde concentraties als je bloedplasma en vullen zo gemakkelijk de hoeveelheid koolhydraten en vocht in je lichaam aan. Voorbeelden van isotone dranken zijn Isostar, Aquarius en Extran Hydro.

Hypertone dranken bevatten juist hogere concentratie koolhydraten dan in je bloedplasma. Ze worden langzaam opgenomen in het bloed en blijven dus een tijdje in je bloed zitten. Het lichaam moet moeite doen om het drankje te verteren. Hypertone dranken leveren weinig vocht en kosten juist energie, want de overtollige koolhydraten moeten immers opgeslagen worden. Dit is tijdens het sporten niet handig want je wilt dan juist dat al je energie uitgaat naar het sporten. Het is dan ook aan te raden om hypertone dranken alleen na het sporten te nuttigen. Hierbij kan het gelden als hersteldrank om na het sporten de hoeveelheid koolhydraten in je lichaam weer aan te vullen. Voorbeelden van hypertone dranken zijn Extran en AA drink.

Vergelijking hoeveelheid koolhydraten in verschillende sportdranken

Er zijn van 4 willekeurige isotone sportdranken voedingswaarden vergeleken, 3 bekende (Isostar, Extran hydro, Aquarius) en een nieuw ontwikkelde sportdrank (Refresh). Er is daarbij vooral gekeken naar de koolhydraten, vitaminen (voornamelijk vitamine B) en elektrolyten. Deze stoffen zijn namelijk vaak hoofdbestanddelen van een sportdrank. Het aantal calorieën in een sportdrank kan voor sommige (gewichtsklasse) sporten nog belangrijk zijn. De meeste isotone sportdranken bevatten rond de 30 kilocalorieën per 100 ml. In tabel 1 staat per sportdrank de hoeveelheid koolhydraten, vitaminen en elektrolyten per 100 ml gebruiksklaar product weergegeven.

Per 100 ml gebruiksklaar productRefreshIsostar hydrate & perform Extran HydroAquarius Red Peach
Energie (kcal)26 kcal30 kcal31 kcal31 kcal
Koolhydraten5,4 g7 g7 g7,4 g
Natrium 27 mg 68 mg40 mg 22 mg
Kalium96 mg18 mg26 mg22 mg
Calcium-40 mg-8 mg
Magnesium22 mg12 mg--
Vitamine C7 mg---
Vitamine B10,16 mg0,042 mg--
Vitamine B30,21 mg--1,3 mg
Vitamine B50,70 mg---
Vitamine B60,20 mg--0,16 mg
Vitamine B120,2 µg--0,08 µg

Koolhydraten

Zoals eerder in dit artikel al is beschreven bevat een isotone sportdrank 6-8 gram koolhydraten per 100 ml. Isostar hydrate & perform, Extran hydro en Aquarius Red Peach vallen tussen deze waarden. Refresh bevat 5,4 gram koolhydraten per 10 ml siroop(100 ml gebruiksklaar product) en valt officieel dus net buiten deze waarden. Echter voor mensen die breedtesport uitoefenen is het gebruik van Refresh of andere sportdranken die niet tussen deze waarden vallen in principe geen probleem, omdat hierbij vaak de ingenomen koolhydraten toch niet verbrand worden. Bij het beoefenen van landurige inspanningen of topsport kan dit echter misschien wel een probleem zijn. Deze topsporters hebben deze extra koolhydraten vaak echt nodig. Bij deze mensen kan worden geadviseerd om deze sportdrank hoger te gaan doseren.

Vitaminen

Er wordt gezegd dat de vitaminen in sportdranken geen toegevoegde waarde hebben. Je zou met een gezonde, gevarieerde voeding voldoende vitaminen binnen moeten krijgen. De aanwezigheid van vitaminen verhoogt alleen de osmolaliteit(het aantal deeltjes in de drank) van de drank. Daarnaast zijn er ook geen bewijzen dat het prestatievermogen verbetert door de opname van vitaminen. Er wordt daarom niet aanbevolen om perse een sportdrank te kiezen met toegevoegde vitaminen.

Elektrolyten

Tijdens het sporten worden elektrolyten samen met het zweet uitgescheiden. Uit de vergelijking blijkt dat in alle isotone dranken natrium en kalium zitten. Deze twee elektrolyten zijn ook het belangrijkst voor in een sportdrank. Natrium heeft een aantal verschillende functies. Een belangrijke functie van natrium is het verbeteren van de waterabsorptie. Voor de opname van elke molecule glucose is een molecule natrium nodig. Wanneer glucose en natrium over de darmwand worden getransporteerd gaat dit gepaard met een beweging van water in dezelfde richting (osmose). Natrium en glucose trekken als het ware water met zich mee. Een andere rol van natrium is de opwekking van het dorstgevoel en daardoor aanzet tot drinken. Ten slotte zorgt natrium er ook voor dat vocht beter wordt vastgehouden in het lichaam. Natrium en kalium samen spelen een belangrijke functie bij de vochtbalans in ons lichaam. Voor een goede regulatie moeten deze mineralen in voldoende mate aanwezig zijn en in een goed evenwicht met elkaar zijn. Het is daarom belangrijk dat sportdranken ook kalium bevatten. Daar het evenwicht van natrium en kalium kan de het lichaam het beste het vocht opnemen. In verschillende isotone dranken zitten ook andere elektrolyten zoals calcium en magnesium deze zijn minder belangrijk voor tijdens en na het sporten.

Conclusie

De koolhydraten, natrium en kalium hebben de grootste invloed tijdens het sporten en horen daarom in een sportdrank thuis. Uit de vergelijking blijkt dat alle sportdranken daaraan voldoen. De koolhydraten in je sportdrank leveren energie voor je spieren en zijn daarom onmisbaar in een isotone sportdrank. Toegevoegde vitaminen en een aantal overige elektrolyten hebben nog niet bewezen een toegevoegde waarde te hebben voor de prestatie tijdens sporten en om deze daarom te verwerken in een sportdrank. De enige functie is dat de aanwezigheid van vitaminen de osmolaliteit (het aantal deeltjes in de drank) verhoogt.
© 2011 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde snacks bij (top)sportWat is nu precies een gezonde snack? Dit is een veelgestelde vraag, voornamelijk bij mensen uit de sportwereld. Vaak heb…
Voedingsbehoefte voor intensieve sportersVoedingsbehoefte voor intensieve sportersAls je intensief sport of een topsporter bent, heb je een groot uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen nodig. Hoewe…
Eten en drinken tijdens het sportenEten en drinken tijdens het sportenAls je een duursport beoefent, slaat de honger op een gegeven moment toe. Ook verlies je veel vocht en het liefst vul je…
Vochtbalans sportersVochtbalans sportersNet als bij alle voedingsstoffen geldt ook voor water dat een regelmatige inname noodzakelijk is om het lichaam gezond t…

Het gebruik van hoofdbescherming in sportBij sommige sporten is hij niet meer weg te denken: de helm. Vele levens zijn gered doordat sporters een helm droegen, e…
De oefeningen voor een sterke rug!Een goed ontwikkelde rug is niet alleen mooi maar kan ook belangrijk zijn in sporten waar trekkende bewegingen worden ge…
Bronnen en referenties
  • www.vodiservice.nl
  • http://www.tigch.nl/medisch/sportdranken_wetenschappelijk.htm
  • http://www.food-info.net/nl/national/verslag-sportdrank.htm#_Toc80972634
  • www.voedingcentrum.nl
  • http://www.cocacolanederland.nl/default.aspx?nodeID=64
  • http://www.extran.nl/
  • www.isostar.nl
  • http://webshop.acti-vita.nl/refresh
  • http://www.fitisfun.nl/algemeen/zijn-sportdranken-goed-of-niet-goed/
  • Afbeelding bron 1: Priyanka98742, Pixabay
Reacties

Pilotb (infoteur), 30-08-2016 #2
Correctie op mijn reactie:
In mijn reactie spreek ik van de hoeveelheid mg. per verpakking. Hiermee bedoelde ik de hoeveelheid gram per verpakking. Reactie infoteur, 05-09-2016
Dat is duidelijk, maar dank voor de aanvulling, anders hadden wij u er inderdaad naar gevraagd of op geattendeerd.
Team VodiService

Pilotb (infoteur), 28-08-2016 #1
Isotone sportsdrinks zijn te koop in veel merken, elk met hun eigen prijs. Zelf koop ik de sportsdrink van het huismerk van Kruidvat: PRO Dynamics. 500 mg. voor € 3,99. De overige vergelijkbare merkartikelen kosten, geen drogisterijketen uitgesloten, tenminste het dubbele bij dezelfde hoeveelheid, of aanzienlijk meer. Bij de speciale winkels, zoals o.a. "De Tuinen", zijn de prijzen per dezelfde hoeveelheid nog duurder. Vergelijk niet alleen op prijs per verpakking, ze lijken allemaal op elkaar. Zo ontdekte ik dat PRO Dynamics per verpakking 500 mg. bevatte, andere merken 400 mg per verpakking.
Verder heb ik de voedingswaarde per 100 gr. van de verschillende sportsdrinks vergeleken, van alle alle drinks zijn deze terug te vinden op internet. Opvallend is dat deze bij alle verschillende merken vrijwel gelijk zijn. Het verschil per 100 mg. is per product slechts enkele tienden van milligrammen. Welk merk ook, u koopt dus overal vrijwel hetzelfde product tegen heel verschillende prijzen. Reactie infoteur, 05-09-2016
Geachte heer, mevrouw,
Aan sportdranken worden voedingskundige eisen gesteld en eisen vanuit de warenwet. Vanuit de voedingswetenschap kennen we ze bij VodiService het best. Op basis van deze kennis is het ook logisch dat ze allemaal veel op elkaar lijken. Anders doen ze namelijk niet de goede dingen voor het lichaam. Dat de prijzen enorm uit een kunnen lopen klopt ook. Kwestie van inderdaad opletten. Verder verschilt mogelijk de hoeveelheid en soort toegevoegde vitamines en mineralen, hetgeen ook de prijs kan beïnvloeden.
Tenslotte zullen sommige merken gebruik maken van specifiek water of ingrediënten van meer natuurlijke of biologische oorsprong als dat waren wettelijk kan of voordelen biedt. voor de consument of unieke eigenschappen mee kan geven aan een product dat zeer veel varianten kent in het schap of online.

Vodiservice (75 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.