Fietskleding aanschaffen

Het kiezen van de juiste fietskleding is zeer belangrijk. Met goede kleding zal er minder snel irritatie optreden en is het mogelijk om tot betere prestaties te komen. In dit artikel wordt uitgelegd waar je op moet letten bij het aanschaffen van een fietsbroek, fietsschoenen en fietshelm.

Fietsbroek

Het voorkomen van irritaties

Een goede fietsbroek is voor iemand die regelmatig fietst van groot belang. Of je nou op de wielrenfiets, mountainbike of gewone fiets fietst, een goede fietsbroek voorkomt een geïrriteerde huid, schuurplekken en zadelpijn. Om deze klachten te voorkomen kun je het beste kiezen voor een elastische fietsbroek met een goede zeem. Deze zal goed moeten passen en vocht- en warmteregulerend moeten werken.

Hoe kies je de beste fietsbroek

Bij het kopen van een fietsbroek moet je met name letten op de zeem. Deze dient voor de bescherming van het zitvlak en voorkomt irritaties. Er zijn verschillende zemen, het verschil zit hem in de vorm, dikte, grootte en het gebruikte materiaal. Er zijn speciaal anatomisch gevormde zemen voor mannen en vrouwen. De zeem is het dikst op de plaatsen waar de huid het meest op het zadel drukt. Er zijn ook zemen met een geperforeerde bovenlaag ter ventilatie. Andere zemen bevatten een schuim dat zou koelen. Een zeem moet ook tijdens het fietsen in model blijven. Belangrijkste is dat de zeem ervoor zorgt dat de huid zo droog mogelijk is, de warmte afvoert en huidvriendelijk aanvoelt en niet leidt tot irritaties. Zorg ervoor dat je je fietsbroek iedere keer na het fietsen wast of uitspoelt, anders is het een voedingsbodem voor bacteriën. Na het wassen kun je de broek het beste drogen in een wasdroger, zodat de zeem niet hard wordt.

Het is voorts belangrijk dat de fietsbroek nauw aansluit op het lichaam. De broek moet echter niet knellen of juist te ruim zitten. De stof van je fietsbroek moet verder comfortabel aanvoelen en elastisch zijn. De naden van de fietsbroek zijn meestal platgestikt om het schuren met de huid te voorkomen. Je kunt daarom het beste geen onderbroek onder je fietsbroek dragen.

Hoe kies je de beste racefietsschoen?

Allereerst is het belangrijk dat je de sokken aan hebt waarmee je wilt gaan fietsen en dat je 's middags de schoenen gaat passen, omdat 's ochtends je voeten smaller zijn en je dus 's middags wellicht niet meer in de schoen kunt die 's ochtends zo goed paste. Ten tweede is het belangrijk om te letten op het kliksysteem dat op je fiets gemonteerd is. De meeste wielrenners maken gebruik van het kliksysteem, waardoor ze ook opwaartste kracht kunnen uitoefenen op de pedalen, want je kunt het pedaal omhoog trekken met je schoen. Mountainbikers maken meer gebruik van spd-plaatjes en pedalen, hier kun je iets makkelijker uitklikken. Omdat niet elk systeem op iedere schoen past dien je hier van te voren rekening mee te houden.

Neem altijd een maat groter dan je eigen schoenmaat. Tijdens het fietsen zetten je voeten nog meer uit en kan de schoen krap gaan zitten, wat uiteraard niet fijn fietst. Verder is het aan te raden om reviews van andere gebruikers online te lezen bij het maken van je keuze.

Hoe kies je de beste fietshelm?

Tijdens het fietsen heb je een helm op om de ergste klap op te vangen bij een valpartij. De krachten die bij een valpartij ontstaan worden door de helm opgevangen in plaats van door het hoofd. Door middel van een helm kun je trauma's in de hersenen voorkomen.

Bij de aanschaf moet je er opletten dat de helm als een tweede huid om het hoofd zit. Om dit te bewerkstelligen dient te helm bij het schudden van het hoofd op dezelfde plek te blijven zitten. Het is daarom belangrijk dat de helm goed te verstellen is aan de maten van je hoofd. Omdat oververhitting van het hoofd tot reactie-vertraging kan leiden moet de helm goed ventileren. Het is in sommige gevallen handig om bij de kleur van de helm te letten op zichtbaarheid in het donker.

Houd er rekening mee dat de helm na een valpartij niet meer bruikbaar is. Ook indien er aan de buitenkant geen zichtbare schade te zien is. De helm is gemaakt om één val met het hoofd op te vangen en zal daarna niet meer optimaal functioneren.

Fietshelmen dienen te voldoen aan strenge veiligheidseisen. Indien je een duurder model koopt zal dit dus niet extra veiligheid opleveren, maar enkel bijdragen in extra comfort, uiterlijk en aerodynamica.
© 2012 - 2024 Aangever, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Derde bal: blessure aan het zitvlak bij wielrennersDerde bal: blessure aan het zitvlak bij wielrennersEen pijnlijke blessure waar wielrenners nog weleens mee te kampen hebben is de zogenoemde 'derde bal'. Wat begint met ee…
Zadelpijn kan fietstocht vergallenZadelpijn kan fietstocht vergallenVeel sportievelingen zijn mooi-weer-fietsers. Ze trekken er op uit als de zon schijnt en het niet te hard waait. Provian…
Lingerie: Sexy én corrigerendLingerie: Sexy én corrigerendDe tijd dat de vrouw in een grote corrigerende onderbroek moest vanwege een buikje is voorbij. Ze zijn er nog wel, maar…
Regenhoes houdt schoenen droog bij fietsen in de regenRegenhoes houdt schoenen droog bij fietsen in de regenEen regenpak beschermt je schoenen meestal niet tegen de regen. Wil je toch met droge voeten aankomen op plaats van best…

Hardlopen in de koude maandenHardlopen in de koude maandenZe zijn er in grote getallen de mannen en vrouwen die alleen in de warme maanden hardlopen, dit terwijl hardlopen ook…
Hoe krijg ik een goede conditie?Hoe krijg ik een goede conditie?Er wordt vaak gezegd dat een goede conditie essentieel is om gezond te kunnen leven. Veel bewegen verkleint immers de ka…
Bronnen en referenties
  • http://www.wielersportinfo.nl/fietskleding.htm
  • http://www.ntfu.nl/OverNTFU/Veiligheid/Tipsbijaanschafhelm.aspx
Aangever (8 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.