Hoe krijg ik een goede conditie?

Hoe krijg ik een goede conditie? Er wordt vaak gezegd dat een goede conditie essentieel is om gezond te kunnen leven. Veel bewegen verkleint immers de kans op ziektes. Maar hoe krijg je nu een goede conditie? Moet je hier hard voor trainen? En wat is de rol van eten? Lees hieronder alles om een goede conditie te krijgen.

Wat is conditie?

Lichamelijke conditie heeft een ruime en smalle betekenis. In het algemeen geeft de lichamelijke conditie van een persoon aan hoe fit de persoon is. De smalle betekenis van lichamelijke conditie is het fysieke uithoudingsvermogen van de persoon. De ruimere betekenis omvat naast uithoudingsvermogen ook snelheid, lenigheid, kracht en spiercoördinatie.

Voordelen van een goede conditie:

  • De kans op hart- en vaatziekten is lager.
  • Men is beter bestand tegen ziekten (bijvoorbeeld diabetes en slapeloosheid).
  • Men is beter in staat snel te herstellen van lichte bezigheden.
  • Het vermindert stress, angst en depressies.

Een goede conditie krijgen

Een goede conditie bestaat uit:
  • Uithoudingsvermogen
  • Spierkracht
  • Behendigheid
  • Soepelheid

Uithoudingsvermogen

Beweging is de basis om een goede conditie te krijgen. Om je uithoudingsvermogen te vergroten is het van belang om telkens grenzen te verleggen. Als je bijvoorbeeld een stukje gaat fietsen, fiets dan de eerste keer vijf minuten langer dan dat je eigenlijk vol kan houden. Neem nu een dagje rust om te herstellen en fiets te volgende keer weer een stukje langer. Bouw dit langzaam op en belangrijk, neem voldoende rust. In rustperiodes kan je lichaam herstellen van de klap die het heeft gekregen. Iedere keer als men aan beweging doet ontstaan er namelijk minuscule spierscheurtjes. Deze herstellen tijdens de rustperiode. Neem je te weinig rust, of eet je onvoldoende, dan kunnen deze spierscheurtjes leiden tot blessures. Een goede conditie bereikt men door uiteindelijk op een redelijk tempo een uurtje of langer een sport te kunnen beoefenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan één uur hardlopen met 11km/h.

Spierkracht

Om fit te blijven is het ook belangrijk om andere spieren te trainen. Als je hardloopt of fietst dan train je de beenspieren en het hart op uithoudingsvermogen. Een romp die goed in vorm is, is minstens zo belangrijk. Ook is het belangrijk om je been- en armspieren op massa te trainen, zo creëer je spierkracht. Hiervoor zijn verschillende fitnessoefeningen geschikt. Voor een goede basisconditie is het zeker geen vereiste dat je heel erg zwaar traint. Het gaat om de uitvoering van de oefeningen.

Soepelheid

Soepelheid krijgt men door rek- en strekoefeningen te doen. Meestal behoren deze tot de warming-up. De warming-up is essentieel voordat men begint met trainen. Het zorgt dat je spieren warm worden en voorkomt daarmee blessures.

Behendigheid

Sporten waarbij veel zijwaartse bewegingen vereist zijn vergen hele andere dingen van je spieren dan gewoon hardlopen of fietsen. Daarom is het belangrijk om niet alleen recht te lopen met hardlopen. Probeer af en toe eens schuin weg te sprinten of een stukje achteruit te lopen. Het lijkt misschien vreemd, maar het vergroot wel je behendigheid.

Voeding

Voeding is essentieel om een training goed te kunnen volbrengen. Twee uur voor aanvang van een training dient men voldoende koolhydraten binnen te krijgen. Dit zijn 'langzame' suikers die het lichaam geruime tijd van energie voorzien. Tijdens de inspanning is water drinken belangrijk om de vochtbalans weer te herstellen. Ook 'snelle' suikers zoals dextrose en glucose kunnen tijdens de inspanning helpen. Omdat men tijdens de training minuscule spierscheurtjes oploopt, is het belangrijk om voldoende te rusten én eten. Spieren hebben eiwitten nodig voor hun groei en herstel. Het is daarom belangrijk om na de inspanning wat eiwitten te nuttigen. Eiwitten zitten in zuivelproducten, maar ook in vlees en vis. Probeer verzadigde vetten veelal te vermijden. Ze zorgen er vrijwel alleen maar voor dat men dik wordt.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Vrouw en voeding: algemene voedingsadviezenVrouw en voeding: algemene voedingsadviezenAlgemene voedingsadviezen voor de vrouw om het lichaam in goede conditie te houden. Wat is een evenwichtig voedingspakke…
Tabata interval trainingTabata interval training is een manier van het trainen van je lichaam, ontworpen en uitgewerkt door de Japanse onderzoek…
Gezondheid: ConditietrainingGezondheid: ConditietrainingAan je conditie werken kan een opgaaf zijn, maar je kunt het ook proberen leuk voor jezelf te maken. Dat kan door er afw…

Fietskleding aanschaffenHet kiezen van de juiste fietskleding is zeer belangrijk. Met goede kleding zal er minder snel irritatie optreden en is…
Thuis sporten: goedkoper en meer tijdThuis sporten: goedkoper en meer tijdVele mensen trainen liever thuis. Vaak komt dit doordat ze geen tijd hebben om naar een sportschool te gaan, zich schame…
B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.