InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Hardlopen in de koude maanden

Hardlopen in de koude maanden

Hardlopen in de koude maanden Ze zijn er in grote getallen … de mannen en vrouwen die alleen in de warme maanden hardlopen, dit terwijl hardlopen ook of misschien wel juist in de koude maanden zo heerlijk kan zijn. Misschien iets meer voorbereiden, maar absoluut goed voor lichaam en geest. Bovendien zijn er in de koude maanden altijd leuke georganiseerde loopevenementen.

Voorbereiding

De voorbereiding is altijd belangrijk, maar zeker in de koude maanden kan een afgekoeld lichaam gemakkelijker tot blessures leiden. Daarnaast is goede kleding én schoenen erg belangrijk.

Kleding en schoenen

Zorg dat alles goed zit. Een grote trui kan misschien wel gemakkelijker zitten, maar ademende kleding is belangrijk. Je transpireert immers en het is beter als je transpiratie in de kleding trekt. Voor een vrouw komt daar nog bij dat een goede sportbeha ook erg belangrijk is. Los van het feit dat het lekker zit, is het ook beter voor de borsten. Voor de koude maanden is het zinvol ook naar de warmte te kijken en ga dan uit van het 3-lagen principe (over elkaar). Dat isoleert en houdt de warmte op je lichaam. Om de regen te trotseren zijn er speciale hesjes, maar niet iedereen vindt dit prettig lopen.

Bron: Jona263d, PixabayBron: Jona263d, Pixabay
Maar spreekt voor zich dat de voeten echt verwend moeten worden. Een goede sportsok zonder naad en een die vocht opneemt in een goed passende sportschoen. Laat dit altijd bij de speciaalzaak opmeten. Er zijn zoveel verschillende soorten schoenen, dat je zonder hulp vaak niet meer weet wat je moet nemen en wat het beste is voor hetgeen je doet. Je voet wordt gemeten, besproken hoeveel je loopt, hoe zwaar je bent etc. Daar wordt de juiste sportschoen bij gezocht.

Spieren gereed maken

De warming up vooraf en de cooling down achteraf zijn erg belangrijk. Lekker rustig de spieren opwarmen voor de duurloop van zometeen en achteraf rustig in de normale “modus” komen is belangrijk voor het lichaam en verkleint de kans op blessures.

Crosslopen

In de koude maanden worden door de atletiekverenigingen nogal eens crossen georganiseerd. Bij een aantal van de georganiseerde lopen moet je lid zijn van de bond (KNAU) om deel te mogen nemen, maar er zijn er ook genoeg waar je gewoon voor een paar euro in kunt schrijven en je vaak nog een leuke herinnering krijgt ook. Er zijn meestal verschillende routes uitgezet, veelal door de bossen en soms ook door de duinen, heidevelden of langs de kustlijn. Je kunt er met de verschillende routes je eigen afstand bepalen.

Wat het in de koude maanden zo leuk maakt voor veel mensen, is het georganiseerde lopen. Als je bepaald hebt welke crosslopen je wilt lopen gedurende een bepaalde periode, kan je er als groep naar toe werken. Je verlengt langzaam je wekelijkse duurloop en combineert dit met wat krachttraining om alle spiergroepen lekker bezig te houden. Voor veel mensen gezellig sportief bezig zijn tijdens de koude maanden.

Tot slot

Je hoeft er je warme chocolademelk bij de kachel niet voor te laten staan, want wat is lekkerder na actief bezig te zijn geweest lekker na het douchen bij de kachel te schuiven met je favoriete warme drankje. Ook een leuke manier om de koude maanden toch actief door te komen!

Lees verder

© 2012 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het nut van een warming-up bij sportenHet nut van een warming-up bij sportenIn een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich v…
Begin met hardlopenBegin met hardlopenHardlopen is een hele goede manier om snel fit te worden en aan je conditie te werken. Het is ook een manier om flink wa…
Hardlopen: warming-up en cooling-downWe hebben het allemaal wel eens gehoord: je lichaam opwarmen voordat je gaat sporten is belangrijk, evenals de cooling-d…
De warming-up en cooling-down voor de hondDe warming-up en cooling-down voor de hondNiet alleen voor mensen is het belangrijk de spieren los te maken en op te rekken voor het sporten. Voor honden is het m…
Aan hardlopen beginnenHet is zomer en je wilt je buikje kwijt. Dan is hardlopen goed om samen met het lijnen te doen. U kunt ook gewoon uw con…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Hardlopen in de koude maanden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Special: Sporten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!