Hardlopen in de koude maanden

Hardlopen in de koude maanden Ze zijn er in grote getallen … de mannen en vrouwen die alleen in de warme maanden hardlopen, dit terwijl hardlopen ook of misschien wel juist in de koude maanden zo heerlijk kan zijn. Misschien iets meer voorbereiden, maar absoluut goed voor lichaam en geest. Bovendien zijn er in de koude maanden altijd leuke georganiseerde loopevenementen.

Voorbereiding

De voorbereiding is altijd belangrijk, maar zeker in de koude maanden kan een afgekoeld lichaam gemakkelijker tot blessures leiden. Daarnaast is goede kleding én schoenen erg belangrijk.

Kleding en schoenen

Zorg dat alles goed zit. Een grote trui kan misschien wel gemakkelijker zitten, maar ademende kleding is belangrijk. Je transpireert immers en het is beter als je transpiratie in de kleding trekt. Voor een vrouw komt daar nog bij dat een goede sportbeha ook erg belangrijk is. Los van het feit dat het lekker zit, is het ook beter voor de borsten. Voor de koude maanden is het zinvol ook naar de warmte te kijken en ga dan uit van het 3-lagen principe (over elkaar). Dat isoleert en houdt de warmte op je lichaam. Om de regen te trotseren zijn er speciale hesjes, maar niet iedereen vindt dit prettig lopen.

Bron: Jona263d, PixabayBron: Jona263d, Pixabay
Maar spreekt voor zich dat de voeten echt verwend moeten worden. Een goede sportsok zonder naad en een die vocht opneemt in een goed passende sportschoen. Laat dit altijd bij de speciaalzaak opmeten. Er zijn zoveel verschillende soorten schoenen, dat je zonder hulp vaak niet meer weet wat je moet nemen en wat het beste is voor hetgeen je doet. Je voet wordt gemeten, besproken hoeveel je loopt, hoe zwaar je bent etc. Daar wordt de juiste sportschoen bij gezocht.

Spieren gereed maken

De warming up vooraf en de cooling down achteraf zijn erg belangrijk. Lekker rustig de spieren opwarmen voor de duurloop van zometeen en achteraf rustig in de normale “modus” komen is belangrijk voor het lichaam en verkleint de kans op blessures.

Crosslopen

In de koude maanden worden door de atletiekverenigingen nogal eens crossen georganiseerd. Bij een aantal van de georganiseerde lopen moet je lid zijn van de bond (KNAU) om deel te mogen nemen, maar er zijn er ook genoeg waar je gewoon voor een paar euro in kunt schrijven en je vaak nog een leuke herinnering krijgt ook. Er zijn meestal verschillende routes uitgezet, veelal door de bossen en soms ook door de duinen, heidevelden of langs de kustlijn. Je kunt er met de verschillende routes je eigen afstand bepalen.

Wat het in de koude maanden zo leuk maakt voor veel mensen, is het georganiseerde lopen. Als je bepaald hebt welke crosslopen je wilt lopen gedurende een bepaalde periode, kan je er als groep naar toe werken. Je verlengt langzaam je wekelijkse duurloop en combineert dit met wat krachttraining om alle spiergroepen lekker bezig te houden. Voor veel mensen gezellig sportief bezig zijn tijdens de koude maanden.

Tot slot

Je hoeft er je warme chocolademelk bij de kachel niet voor te laten staan, want wat is lekkerder na actief bezig te zijn geweest lekker na het douchen bij de kachel te schuiven met je favoriete warme drankje. Ook een leuke manier om de koude maanden toch actief door te komen!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Het nut van een warming-up bij sportenHet nut van een warming-up bij sportenIn een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich v…
Begin met hardlopenBegin met hardlopenHardlopen is een hele goede manier om snel fit te worden en aan je conditie te werken. Het is ook een manier om flink wa…
Hardlopen: warming-up en cooling-downWe hebben het allemaal wel eens gehoord: je lichaam opwarmen voordat je gaat sporten is belangrijk, evenals de cooling-d…

Fitness: oefeningen en bewegen thuis en op het werkFitness: oefeningen en bewegen thuis en op het werkVeel mensen leven een zittend bestaan. Op het werk zitten ze achter hun bureau, zittend achter het stuur gaan ze weer na…
Fietskleding aanschaffenHet kiezen van de juiste fietskleding is zeer belangrijk. Met goede kleding zal er minder snel irritatie optreden en is…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.