Rock-crawling: gegarandeerd spectaculair

Rock-crawling: gegarandeerd spectaculair Als je liever eens door bossen en duinen of in bergachtig gebied over de rotsen wilt toeren met je auto dan ben je eigenlijk voor het serieuze terreinrijden aangewezen op het rijden met een off-road auto. Bij het off-road rijden wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende disciplines zoals: green laning, dune bashing, mudding en rock-crawling. Over de laatste vorm: rock-crawling kom je, als je dit artikel leest, meer te weten. Zorg er van te voren voor dat je je goed voorbereidt als je off-road gaat rijden. Een off-road die van de fabriek af geleverd wordt, moet meestal eerst nog op bepaalde punten worden aangepast, zoals het aanbrengen van banden met een speciale grip, krachtige lampen op het dak en de installatie van een rolkooi zodat je veilig van een te steile heuvel af kunt rollen.

Rock-crawling

Rock-crawlen is een extreme vorm van off-road rijden. In Nederland is dit in principe niet mogelijk tenzij er een speciaal terrein voor wordt aangelegd, zoals soms gebeurt voor Monster Trucks in stadions. Maar voor het echte rock-crawlen moet de liefhebber naar rotsachtig terrein in de bergen. De rock-crawler neemt moeiteloos onbegaanbaar terrein bezaaid met grote stenen en bestijgt steile hellingen alsof ze er niet zijn. De posities waarin een off-road rock-crawler kan staan of rijden is zonder meer spectaculair, dit komt mede doordat dit soort type terreinwagen een multi-link wielophanging heeft, dit is een onafhankelijke wielophanging waarbij de wielen ieder hun eigen ophanging hebben en -geheel onafhankelijk van het wiel aan de andere kant- kunnen in- en uit veren.

Verschil rock-crawling met off-road

Off-road is eigenlijk een verzamelnaam voor alle vormen van het rijden met een voertuig buiten de reguliere wegen. Off-road kan ook andere vormen inhouden zoals green laning, waarbij je met een terreinwagen over paden rijdt die niet verhard zijn en die niet meer onderhouden worden. Voor deze vorm van off-road rijden is weinig aanpassing van de wagen nodig, standaard all-terrain banden volstaan tijdens het rijden door de natuur. Dune Bashing komt vooral in zandwoestijnen voor op plaatsen met hoge duinen. Dit is het soort off-road dat o.a. bij de bekende Parijs-Dakar rally te zien is. Daarnaast is er nog een type off-road genaamd Mudding, hierbij zoek je als rijder de plassen en de modder om doorheen te cruisen. Het is een vorm van off-road met meer risico omdat onder water gevaren liggen zoals hinderlijke boomstronken of rotsen.

Rock-crawling techniek

Wie echt ervaren is en zich gedegen voorbereidt, kan gaan rock-crawlen. Indien jij als rock-crawler ultieme grip wil hebben op je ondergrond,dan is het noodzakelijk om goede banden onder je wagen te monteren. Hierbij moet je denken aan banden met goede noppen, maar ook met een goede tractie op de gewone weg; in de verhouding 30% weg en 70% off-road. Andere voorbereidingen bestaan uit het meenemen van goede sleeplinten van topkwaliteit, een goede schep of pikhouweel en gereedschap. Maar ook bijvoorbeeld een grondanker en een lier. Bij gevaarlijke klimtochten is een ehbo-cursus en een goed gesorteerde verbandtrommel geen overbodige luxe. Andere voorbereidingen bestaan uit de montage van stevige buizen rondom de cockpit in de vorm van een rolkooi. Rolkooien bieden bescherming tegen het indeuken waardoor de inzittenden veiliger kunnen crawlen. Rock-crawlen is een sport waarbij de kans op het uit balans raken van een auto groter is dan normaal en omdat het terrein vaak bergachtig is kan de val van de terreinwagen relatief steil zijn. Dit maakt een rolbar meer dan noodzakelijk.

Belangrijk als je gaat rock-crawlen is de snelheid waarmee je over de rotsen gaat; vandaar de naam crawling wat Engels is voor kruipen. Over het algemeen wordt met een snelheid van rond de 5 kilometer per uur over de rotsen gereden. Bij andere disciplines van off-road rijden is de kans dat je vast komt te zitten of je wagen beschadigt relatief kleiner dan bij het rock-crawlen. Als je bezig bent met rock-crawlen dan moet je je auto zeer precies manoeuvreren en moet je te allen tijde exact weten waar je met je banden terecht gaat komen. Net zoals bij de andere vormen van off-road is het bij rock-crawlen beter om de route vooraf zorgvuldig te kiezen; je pad te plannen. Indien je dit vooraf doet kun je vermijden dat je voor verassingen komt te staan. Bij rock-crawlen is dit extra belangrijk omdat je wilt weten of je terreinwagen de rotsen kan bedwingen waar je overheen wilt rijden. Soms moet je even uit de auto en gedeeltelijk het pad lopen zodat je een beter een beeld krijgt van wat je te wachten staat. Andere rock-crawlers, meestal tijdens competities, maken gebruik van een spotter, een persoon die in de buurt staat en als het ware als een loodsman de chauffeur over de rotsen gidst.

Gamen of remote control?

Rock-crawlen is zeker een spectaculaire sport om te zien vanwege al schijnbaar onmogelijke posities waarin een auto terecht kan komen. Voor toeschouwers is het echt genieten om een terreinwagen over een stuk grond te zien rijden dat bezaaid is met rotsen. De spectaculariteit maakt dat de game-industrie inmiddels al enkele rock-crawling games op de markt heeft gebracht. Ook is een terreinwagen een geliefd type onder de liefhebbers van afstandbestuurbare auto’s. Hiermee is perfect te simuleren wat een off-road auto kan zodra hij van de weg is.

Wie wil gaan rock-crawlen moet zich er van bewust worden dat hij zich zorgvuldig moet voorbereiden. Op verschillende plaatsen in het buitenland, maar ook in Nederland is het mogelijk een cursus off-road rijden te volgen. Dit is zeker aan te raden voor beginners die een keer op zoek zijn naar avontuur. Er is een verhoogde kans op schade aan de auto of aan de bestuurder, maar wie weet wat hem of haar te wachten staat kan aan deze sport een leuke hobby hebben.
© 2013 - 2024 Jaccow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deep Purple in RockDeep Purple in RockHet in 1970 uitgebrachte album Deep Purple in Rock is een van de monumenten in hardrock- en heavy metal-land. Een muzika…
Wat is rock'n roll en waar komt het vandaan?Wat is rock'n roll? En waar komt rock'n roll vandaan? rock'n roll is een afsplitsing van de blues. De rock'n roll ontket…
De Rock-Ola Tempo 1 en 2 jukeboxDe Rock-Ola Tempo 1 en 2 jukeboxEen van de mooiste en best gewaardeerde jukeboxen van Rock-Ola is toch wel de Tempo, en dan met name de Tempo 1. Dit mod…
Europese Autoroutes - Groot-BrittanniëEuropese Autoroutes - Groot-BrittanniëEuropa kent ontelbaar veel mooie plekjes. Met een uitgestippelde (auto)route kom je langs al deze plekjes. In Groot-Brit…

Mountainbiken, de volgende stapMountainbiken, de volgende stapJe hebt een mountainbike, maar nu? Een beetje paden rijden, wat asfalt en dan toch het bos in. De echte techniek is er n…
Indy 500 live op tv en livestreamIndy 500 live op tv en livestreamDe Indy 500 behoort tot de meest prestigieuze races ter wereld. Deze Amerikaanse autorace werd voor het eerst verreden i…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Rock_crawling
  • http://youtu.be/KDOdny710vw
Jaccow (17 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.