InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Blaren en wondjes tijden het wandelen en/of hardlopen

Blaren en wondjes tijden het wandelen en/of hardlopen

Blaren en wondjes tijden het wandelen en/of hardlopen Blaren, wondjes en een geïrriteerde huid op de voeten zijn een veelvoorkomend probleem tijdens het hardlopen of tijdens het maken van wandelingen. Als je een aantal belangrijke punten in acht neemt kun je al een hoop problemen voorkomen. Wandelen en hardlopen zijn populair als het gaat om lichaamsbeweging. Veel mensen beleven er plezier aan. Helaas is er ook vaak een groot nadeel aan deze vormen van beweging en dat is dat er vaak blaren en andere wondjes ontstaan. Deze ontstaan vaak door de wrijving van de huid. De huid schuurt dan tegen de sok of de schoen aan en dit kan heel vervelend zijn en het plezier onderdrukken. Je kan er daarna nog dagen last van houden. Het schuren kan ook veroorzaakt worden door een zandkorrel of stof. Blaren zijn niet gevaarlijk, ze zijn wel heel erg vervelend. Het is niet verstandig om met blaren of wondjes door te lopen, want dan zijn er wel degelijk risico's. Door de pijn ga je vaak anders lopen, waardoor je er wel serieuze (spier)blessures) van kunt krijgen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op blaren en wondjes zo klein mogelijk te maken.

Passende schoenen

Een gouden tip is om goed passende schoenen te kopen. Iedere voet is verschillend van vorm. Je zou daarom je wandel- of hardloopschoenen kunnen laten aanmeten. Dit kost redelijk wat geld, maar dan heb je ook schoenen waar je weer een tijd vooruit mee kan. Goed passende schoenen zijn schoenen waarmee je nog wat ruimte hebt bij je tenen. Je tenen moeten dus niet helemaal tegen de voorkant van de schoen gedrukt zitten. Daarnaast moet de ruimte ook weer niet zo groot zijn dat je voeten gaan schuiven. Een beetje ruimte bij de tenen is prima, want met inspanning zetten je voeten nog iets uit.

Loop je schoenen in

Ook niet onbelangrijk is dat je je schoenen goed moet inlopen. Draag ze in het begin bijvoorbeeld alleen in huis of als je even boodschappen ga doen. Bouw het langzaam op en ga niet gelijk grote afstanden lopen.

Naadloze sokken

Verkeerde sokken kunnen ook gaan schuren en blaren en wondjes veroorzaken. Als je gaat wandelen kun je het beste wandelsokken kopen en als je gaat hardlopen gebruik dan hardloopsokken. Deze sokken zijn er in verschillende prijsklasses. Bij de sportwinkels verkopen ze veel verschillende soorten, maar bij de Hema kun je ook deze sokken kopen en zelfs de Action heeft ze soms. Het is een beetje uitproberen welke sokken het beste werken voor jou voeten. Het grote voordeel is dat deze sokken ook wat ventileren en het vocht sneller afdrijven.

Smeer je voeten in

Je kan je voeten regelmatig insmeren met Kampferspiritus. Dit middel zorgt ervoor dat de huid dikker en steviger wordt. Je kan het kopen bij de drogist. Je kan ook andere voetverzorgende zalfjes gebruiken. Het is maar net wat jij fijn vindt.

Afplakken met sporttape of leukoplast

Als je weet wat je gevoelige plekken zijn op je voeten, kun je ze voor je vertrek al afplakken met sporttape of leukoplast. Sporttape is stevig en kleeft goed. Leukoplast is een stuk goedkoper en vormt zich makkelijk naar de voet. Het is maar net wat jij fijn vindt zitten. Het kan zijn dat het tape ook aan je sokken blijft kleven, je kan dit voorkomen door voor je je sokken aan doet wat talkpoeder over het tape te wrijven. De beste manier om te tapen is trapsgewijs.
© 2013 - 2019 Linda1986, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen en de bijkomende voetproblemenHardlopen is erg goed voor je lichaam. Je moet wel zorgen voor goede hardloopschoenen en een goede verzorging van je voe…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Blaren aan voeten, hiel en tenen, voorkomen en behandelenBlaren aan voeten, hiel en tenen, voorkomen en behandelenWandelen en Nordic Walking zijn populaire sporten evenals hardlopen. Jammer dat het plezier van wandelen of hardlopen va…
Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kunt blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe s…
Zelfzorg bij blaren: verzorging en nabehandelingZelfzorg bij blaren: verzorging en nabehandelingBij te veel wrijving of druk op de huid kan er een blaar ontstaan. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een lang stuk te w…
Bronnen en referenties
  • www.oppad.nl

Reageer op het artikel "Blaren en wondjes tijden het wandelen en/of hardlopen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Linda1986
Gepubliceerd: 29-01-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!