Alcoholvrij bier voor snel herstel na het sporten

Alcoholvrij bier voor snel herstel na het sporten Een alcoholvrij bier smaakt bijzonder goed na duursporten zoals lopen en fietsen. Het is een welkome afwisseling met de zoete energierepen en sportdranken, die tijdens duursport meestal worden gebruikt. En alcoholvrij bier is na het sporten ook een uitstekende dorstlesser. Maar ook uit voedingsoogpunt wordt alcoholvrij bier na het sporten aanbevolen. Maar waarom wordt die drank van hop en mout eigenlijk aanbevolen na een training?

Inhoud


De voordelen van alcoholvrij bier na duurtraining

Het is licht verteerbaar, wat erg belangrijk is net na zware belastingen, waarbij de doorbloeding van de interne organen nodig voor het leveren van topprestaties, weer wordt teruggeschroefd naar een normaal niveau. Maar bovenal bevat bier voedingsstoffen die sporters nodig hebben na een training om de uitgeputte energievoorraden weer aan te vullen:
  • natuurlijke koolhydraten;
  • vitamine B;
  • kalium.

Kalium in bier essentieel voor snel herstel

Bier wordt immers gemaakt van tarwe of gerst. Granen bevatten van nature voedingselementen in de juiste samenstelling, die ervoor zorgen dat het lichaam koolhydraten snel kan opslaan. Daarvoor is vooral kalium nodig. En op dat punt is alcoholvrij bier veel beter dan alle sportdranken en mineraalwaters, die in de regel erg weinig kalium bevatten.

Bier is een isotone drank

Bovendien is alcoholvrij bier isotoon. Dat wil zeggen dat de concentratie van de erin opgeloste stoffen overeenkomt met die van ons bloed. Daardoor kunnen water, koolhydraten, mineralen en vitaminen uit bier, zeer snel door het lichaam worden opgenomen. De dorst wordt uitstekend gelest, en het herstel begint snel.

Waarom dan geen alcoholvrij bier tijdens het sporten zelf?

Het kalium uit het bier heeft het lichaam niet nodig tijdens het sporten zelf. Op dat moment gaat het erom koolhydraten en vocht snel via het bloed aan de spiercellen ter beschikking te stellen, om die in staat te stellen energie voor de beweging te leveren. Daarom zijn tijdens de inspanning natrium bevattend mineraalwater of isotone sportdranken met de juiste koolhydraten de betere keuze, temeer daar de hop in het bier ook kalmerend werkt. En dat is een eigenschap die je in een wedstrijd maar beter niet kan hebben.

Kalium gaat verloren via zweet

Onder belasting is de kaliumspiegel in het bloed verhoogd, maar het mineraal gaat ook verloren via zweet. Wie na het sporten kalium en koolhydraten gelijktijdig tot zich neemt, helpt het lichaam om de geleegde glycogeen-opslag weer snel aan te vullen en zo versnelt op die manier het herstel.

Pils of witbier, wat is beter?

Er bestaan zeker verschillen tussen de diverse soorten alcoholvrij bier, maar wat de inhoudsstoffen betreft, kunnen beide bovengenoemde varianten worden aanbevolen. Pils echter, bevat minder koolzuur dan witbier, dat bijna kan concurreren met champagne wat de bubbeleigenschappen aangaat. Omdat men van drank met minder koolzuur meer kan drinken, heeft na een training het door de maag beter te verdragen pils de voorkeur om voldoende vocht en voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar de keuze tussen pils en witbier is natuurlijk ook een kwestie van smaak.

Hoe vind je als sporter het juiste alcoholvrij bier?

Daarbij kan men zich het beste laten leiden door de eigen smaak. Om het predicaat alcoholvrij bier te mogen voeren, wordt bij de bereiding enkel mout, hop, water en gist gebruikt en zijn de biersoorten qua samenstelling vergelijkbaar. Maar als sporter zijn er toch enkele zaken waar je rekening mee kan houden:
  • hoe langer en intensiever de inspanning, des te hoger mag de hoeveelheid koolhydraten zijn. Hoe minder actief, hoe lager.
  • daarnaast is ook een zo hoog mogelijk gehalte aan vitamine B9 (ook bekend als foliumzuur) en vitamine B12 van betekenis. Deze vitamines spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling en zijn ook betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Dit is vooral voor duursporters belangrijk;
  • en natuurlijk moeten sporters aandacht besteden aan de hoeveelheid kalium die het bier bevat.

Vitamine B12

Voor vegetariërs en veganisten is vitamine B12 overigens van bijzondere betekenis. Aangezien die vitamine bijna uitsluitend in dierlijk voedsel voorkomt, lijden veel sporters die zich vegetarisch voeden, aan een vitamine B12-tekort. Alcoholvrij bier is een van de weinige puur plantaardige voedingsmiddelen die vitamine B12 in serieuze hoeveelheden bevat.

Niet-alcoholische mixdrankjes met bier

Men kan zich afvragen of niet-alcoholische mixdrankjes met bier even nuttig zijn als drank na een training als alcoholvrij bier. Hoewel ze ook wel eens worden aanbevolen na het sporten, bevatten ze vaak meer suiker dan alcoholvrij bier en dus ook meer calorieën. En er komen doorgaans ook minder natuurlijke vitaminen in voor. In het algemeen geldt: hoe lager het limonade-aandeel, hoe hoger het percentage bier, des te beter is de drank.

Bier met alcohol taboe na het sporten

Alcoholvrij bier van Duitse en Belgische producenten (Jupiler bijvoorbeeld), mag toch nog een lage hoeveelheid alcohol van 0,5 procent bevatten. Fysiologisch echter, hebben dergelijke alcoholconcentraties weinig effect. De positieve werking ervan wordt er niet door afgezwakt.

Herstel duurt veel langer

Een heel ander verhaal is het echter bij volwaardig bier met alcohol. Gebruik van bier met pakweg 4, 5 of 6 procent alcohol, kan men direct na het sporten alleen maar ontraden. Het verlengt de hersteltijd aanzienlijk. Want als een door intensief sporten belast lichaam aan grotere hoeveelheden alcohol wordt blootgesteld, probeert het altijd om dat 'vergiftigingsprobleem' eerst op te lossen voordat het zich aan herstelprocessen wijdt. En aangezien de afbraak van alcohol voor een deel in dezelfde organen zijn beslag krijgt (denk aan de lever), duurt het herstel veel langer.

Ook eiwitten nodig voor herstel

Een paar biertjes met alcohol kan je jezelf weliswaar gunnen, maar je kan daarmee beter wachten tot het herstel na het sporten is ingezet en je iets gegeten hebt. Eten is belangrijk om de voor het herstel benodigde eiwitten te leveren. Want die ontbreken, zoals in bijna elke natuurlijke drank, ook in bier.

Is alcoholvrij bier goedkoper te maken dan gewoon bier?

Alcoholvrij bier is niet goedkoper om het te maken. Toch vind je het vaak goedkoper in de schappen terug. Hoe kan dat? De reden is dat bij gewoon bier meer geld naar de schatkist gaat. Bier zonder alcohol valt onder het lage BTW-tarief van 6% terwijl alcoholische dranken onder het hoge BTW-tarief van 21% vallen.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is alcoholvrij bier gezond?Is alcoholvrij bier gezond?Van een gewoon biertje met alcohol weten we over het algemeen dat het ongezond is, maar hoe zit dit eigenlijk met alcoho…
Alcoholvrij bier, hoe gezond is dat eigenlijk?Alcoholvrij bier, hoe gezond is dat eigenlijk?Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. Men gaat er algemeen vanuit dat het gezonder is dan gewoon bier omdat het wei…
Bier, keuzes en calorieënBier, keuzes en calorieënBier kunnen we met uitstek één van de populairste alcoholische dranken noemen. Iedereen houdt wel van een biertje, voora…
Gezond: Alternatieven voor alcoholGezond: Alternatieven voor alcoholHoewel een glaasje wijn op zijn tijd niet perse slecht hoeft te zijn, heeft overmatig alcoholgebruik vele negatieve gevo…

Ornithine of NO-booster gebruiken bij krachttrainingOrnithine of NO-booster gebruiken bij krachttrainingWie aan krachttraining, bodybuilding of powerliften doet is doorgaans zeer minutieus met voeding bezig. Omdat niet alle…
De fitness hoelahoep (hoepel): leuk en effectiefDe fitness hoelahoep (hoepel): leuk en effectiefMenigeen kan zich vast nog wel herinneren dat het in zijn/haar kindertijd heel normaal was om te hoepelen. Hoepelen is n…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 26-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.