Ornithine of NO-booster gebruiken bij krachttraining

Ornithine of NO-booster gebruiken bij krachttraining Wie aan krachttraining, bodybuilding of powerliften doet is doorgaans zeer minutieus met voeding bezig. Omdat niet alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en aminozuren uit normale voeding kunnen worden gehaald zijn supplementen essentieel. Een van de aminozuren die krachttrainers kunnen ondersteunen bij het bereiken van een grotere spiermassa is ornithine. Dit wordt in de lever aangemaakt uit arginine en kan middels een supplement verder worden aangevuld voor een optimaal resultaat in de sportschool.

Ornithine en krachttraining


Wat is ornithine?

Ornithine - ook wel 2,5-diaminopentaanzuur - is een niet-essentieel α-aminozuur. Naast essentiële aminozuren - die niet door het menselijk lichaam zelf kunnen worden aangemaakt - bestaan er ook niet-essentiële aminozuren. Deze worden juist wel door het menselijk lichaam aangemaakt. In het geval van ornithine wordt dit aangemaakt in de lever uit arginine. Arginine kan een semi-essentieel aminozuur worden genoemd omdat het niet in alle omstandigheden in voldoende mate door het lichaam wordt geproduceerd. Hiervoor is vereist dat er tevens voldoende aanmaak is van glutamine, glutaminezuur en proline. Dit komt onder andere voor in rundvlees, kip, zalm, eieren, kwark, yoghurt, walnoten, erwten en rijst. Neem je deze voedingsmiddelen niet of niet in voldoende mate in dan kan suppletie nodig zijn om voldoende ornithine te produceren.

Ornithine kent ook enkele medische toepassingen. Zo zijn er aanwijzingen dat gebruik van extra ornithine de vermoeidheid na fysieke inspanningen kan doen laten afnemen door het verhogen van de efficiëntie van energieverbruik. Tevens zijn er aanwijzingen dat gebruik ervan in combinatie met aspartaat kan helpen bij de behandeling van levercirrose. Hiermee zijn in Canada proeven gedaan.

Ornithine bij krachttraining

Juist wanneer je aan krachttraining doet is het belangrijk om je ornithine-niveau op peil te houden. Om deze reden is het een veelgebruikt ingrediënt in voedingssupplementen voor krachttraining. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de inname van L-arginine of een precursor hiervan (zoals ornithine) een anabole effect kan hebben op bodybuilders en powerlifters. Pools onderzoek uit 2010 toonde aan dat wanneer je dagelijks 10 gram L-arginine of ornithine inneemt in combinatie met vitamine B12, dit een positief effect heeft op de kracht en aan te maken spiermassa. Dit komt doordat de ornithine inspeelt op het groeihormoon en IGF-1 (een natuurlijke groeifactor die in de lever aangemaakt) (Zajac et al, 2010).

NO-boosters met ornithine

Er bestaat wel consensus over dat de meest effectieve supplementen voor krachttraining creatine en eiwitpreparaten (whey shakes) zijn. Toch verdienen ook NO-boosters een hoge plaats op deze ranglijst, hierover publiceerde onder andere het Vakblad Krachttraining. NO-boosters bevatten verbindingen die dienen als precursor voor stikstofmonoxide. Een belangrijk ingrediënt van NO-boosters is naast arginine en citrulline tevens ornithine. Ook in dit type supplementen zul je het dus vaak aantreffen. Gebruik je een NO-booster dan is het niet nodig om extra ornithine toe te voegen aan je dieet.

Verkrijgbaarheid

Ornithine als supplement is verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen en webwinkels gericht op bodybuilding en andere vormen van krachttraining. Merken die supplementen met uitsluitend ornithine aanbieden zijn onder andere NOW, Clark, Lamberts, SNP en Swanson. Ornithine wordt in supplementen ook vaak gecombineerd met arginine. Supplementen met een combinatie van ornithine en arginine zijn onder andere verkrijgbaar van de merken NOW, Lamberts, Swanson, Holisan en Jarrow Formulas.

Daarnaast wordt ornithine ook veel gebruikt in NO-boosters en andere supplementen met een veelheid aan vitaminen, mineralen en amonizuren, gericht op de aanmaak van meer spiermassa zoals bijvoorbeeld Animal Pump, dat ook onder andere arginine, creatine, beta-alanine en alfaliponzuur bevat.

Volg voor de in te nemen dagelijkse hoeveelheid het advies in de bijsluiter of op de verpakking op.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arginine: supplement voor sporters op elk niveauArginine: supplement voor sporters op elk niveauArginine is een populair supplement onder sporters. Dat is niet zo gek wanneer je bedenkt dat het sporters op veel gebie…
Het aminozuur arginineArginine is een aminozuur. Aminozuren spelen een belangrijke rol in het lichaam. Het zijn stoffen die de chemische omzet…
Lysine: een van de essentiële aminozurenLysine: een van de essentiële aminozurenVoedingsdeskundigen hebben het vaak over de invloed van aminozuren. Dit is geheel terecht. Aminozuren leveren hun bijdra…
Zichtbare aders op de armen bij krachttrainingZichtbare aders op de armen bij krachttrainingWaar veel mensen dit vaak lelijk vinden zijn duidelijk zichtbare aders op de armen voor veel mannen die flink aan kracht…

Pre workout: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen?Pre workout: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen?Pre workout is een voedingssupplement dat je een extra boost kan geven voorafgaand aan je training. Door het gebruik van…
Alcoholvrij bier voor snel herstel na het sportenAlcoholvrij bier voor snel herstel na het sportenEen alcoholvrij bier smaakt bijzonder goed na duursporten zoals lopen en fietsen. Het is een welkome afwisseling met de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Markusspiske, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ornithine
  • http://www.vakbladkrachttraining.org/uploads/4/8/2/9/4829089/krachttraining_25.pdf
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20300016 (Zajac et al, 2010)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20642112 (Sikorsa et al, 2010)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.