Pre workout: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen?

Pre workout: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen? Pre workout is een voedingssupplement dat je een extra boost kan geven voorafgaand aan je training. Door het gebruik van een pre workout krijg je meer spierpomp, uithoudingsvermogen en spierkracht. Pre workout-supplementen zijn er in vele verschillende soorten. Wat is een goede pre workout en welke werkzame ingrediënten moeten er in een goede pre workout zitten? Wanneer moet je pre workout gebruiken?

Wat is pre workout

Een pre workout kan je extra kracht, uithoudingsvermogen en resultaten geven voor je training. Er zijn enorm veel verschillende pre workouts op de markt. Een goede keuze maken voor een pre workout is dan ook niet gemakkelijk. Het is aan te raden om de pre workout ongeveer 30 minuten voor het begin van je training in te nemen. Voor het innemen van je pre workout is het van belang dat je voldoende water gebruikt om de poeders in op te lossen.

Er zijn veel pre workouts op de markt met flitsende namen, etiketten en labels. Het belang van voldoende kennis van wat je in je lichaam stopt is groot. Groei na training is belangrijk, maar niet zo belangrijk als het verantwoord omgaan met je eigen lichaam.

Pre workout zoals hieronder beschreven is vrij van doping.

Pre workouts zijn er in vele varianten. Een pre workout kun je ook zelf maken en samenstellen. Een goed uitgangspunt bij het zelf samenstellen van een pre workout zijn de volgende ingrediënten:

Pre workout ingrediënten

Een effectieve pre workout moet bestaan uit een samenstelling van de volgende ingrediënten:
 • Cafeïne
 • Branched-Chain Amino Acids (BCAAs)
 • Beta-alanine
 • Creatine monohydraat

Cafeïne

 • Doel: het geven van extra energie.
 • Optimale dosering: 200 tot 500 mg, of 1,8-2,7 mg per kilo lichaamsgewicht.

Cafeïne is een wetenschappelijk bewezen verbetering voor het leveren van bijdragen aan het energieniveau. Deze bijdragen aan het energieniveau zijn er bij kortdurende inspanningen en langdurige inspanningen. Cafeïne verlaagt de vermoeidheid en uitputting tijdens de inspanning. De optimale dosering is sterk afhankelijk van je voedingspatroon. Als je in het dagelijks leven al veel koffie drinkt dan moet je meer cafeïne tot je nemen om een verbetering in energie te merken. De dosering is een richtlijn en verschilt per persoon. Als je vooral in de avond traint dan moet je daar in je inname van cafeïne rekening mee houden. Te veel cafeïne kan de nachtrust negatief beïnvloeden

Branched-Chain Amino Acids (BCAAs)

 • Doel: bijdragen aan de groei van spieren.
 • Optimale dosering: 5 gram in je pre workout en 20 gram in totaal gedurende de dag.

'Branched-Chain Amino Acids' (BCAAs) zijn van groot belang om te kunnen groeien na een training. Deze BCAAs zijn aminozuren en de bouwstenen van spieren. BCAAs zorgen ervoor dat de spierschade die is ontstaan tijdens de training zich kan herstellen om zo spiergroei mogelijk te maken. Door BCAAs kunnen eiwitten de spierschade beter herstellen om ervoor te zorgen dat je groeit. Ook zorgen BCAAs ervoor dat je sneller herstelt na de training zodat je de volgende dag weer aan de slag kunt in de sportschool.

Beta-alanine

 • Doel: verbeteren van het uithoudingsvermogen van de spieren.
 • Optimale dosering: 1.5 tot 5 gram voor de training

Beta-alanine zorgt voor een toename in het uithoudingsvermogen van spieren. Dit komt door de aanmaak van waterstof ionen. Hierdoor kun je de intensiteit van je training langer volhouden. Hierdoor kun je grotere winsten behalen met je inspanning. Door beta-alanine krijg je meer spierpomp en kun je extra herhalingen doen in de sportschool. Door het gebruik van Beta-Alanine kunnen tijdelijk tintelingen in het lichaam ontstaan. Bij gebruik van de optimale dosering is dit niet schadelijk. Dit zorgt er voor dat de bloedvaten zich verwijden en dat bloed de spieren beter kan bereiken. Begin met de minimale dosering als je de eerste keer beta-alanine gebruikt. Dit kan je na verloop van tijd rustig verder uitbouwen.

Creatine monohydraat

 • Doel: explosieve kracht in de spieren.
 • Optimale dosering: 5 gram in je pre workout.

Creatine is vooral van belang voor de hele zware trainingen met veel gewicht en weinig herhalingen. Creatine zorgt voor een extra spierpomp voor het uitvoeren van extra herhalingen tijdens de training. De hoeveelheid creatine die je moet gebruiken is sterk afhankelijk van de opgegeven dosis creatine door de producent.

Bijwerkingen, voordelen en nadelen

Pre workout kan veel voordeel opleveren voor je sportprestatie in de sportschool. Bij het gebruik van de dosering van de aangegeven ingrediënten zijn er niet veel nadelen te noemen. Een nadeel dat sommige gebruikers van pre workout ervaren is de tintelingen in de huid en in het lichaam die worden veroorzaakt door de beta-alanine. Dit gevoel wordt door sommige gebruikers als onprettig ervaren.

Pre workout kan een enorme bijdrage leveren aan de groei van het prestatievermogen in de sportschool. Het wordt door vele sporters uit de hele wereld gebruikt om net dat beetje extra te kunnen doen in de sportschool. Door dat je wat extra's kunt doen zorg je ervoor dat je spieren zwaarder belast worden en bij inname van voldoende eiwitten en BCAAs kan dit een grote bijdrage leveren aan het proces van groei van het lichaam. Uiteraard moet hierbij wel rekening worden gehouden met voldoende rust na de training om zo de spieren de kans te geven om te groeien en te herstellen.

Is pre workout doping?

Pre workout is over het algemeen vrij van doping. Sommige pre workouts op de markt kunnen echter substanties bevatten die door het WADA (World Anti-Doping Agency) en de individuele sportbonden zijn aangemerkt als doping. Het is dan ook van groot belang, als je pre workout in competitief sportverband gebruikt, dat je dit altijd controleert aan de hand van het etiket bij de betreffende pre workout.

Is pre workout gezond?

Door het zelf maken en samenstellen van een pre workout is het mogelijk om dit ook gezonder te doen dan door de producent samengestelde pre workout-producten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een pre workout zelf samen te stellen zonder suiker. Een pre workout is geen vervanger van een maaltijd.

Afvallen

Door het gebruik van pre workout is het mogelijk om in de sportschool meer te doen. Door deze toegenomen inspanningsmogelijkheden zorgt dit er ook voor dat je tijdens de inspanningen meer calorieën kunt verbranden dan wanneer je geen pre workout zou gebruiken. Ook voor afvallen kan pre workout van toegevoegde waarde zijn.

Pre workout voor vrouwen

Ook vrouwen kunnen baat hebben bij het gebruik van pre workout-supplementen. Door het zelf maken en samenstellen van een pre workout kunnen vrouwen dit beter afstemmen op de persoonlijke behoeften van de verschillenden ingrediënten van de pre workout. Een vrouw van 60 kilogram heeft andere andere hoeveelheden nodig om het effect van een pre workout te voelen. De hoeveelheden in dit artikel hebben vooral betrekking op mannen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedingssupplementen, dé ondersteunende en opbouwende krachtVoedingssupplementen zijn al vele jaren beschikbaar. Ze zijn er in allerlei soorten, smaken, formaten, geuren en kleuren…
XCORE®-training: de ideale fitnessworkoutXCORE®-training: de ideale fitnessworkoutXCORE®-training is een 45-minuten durende workout waarbij gebruikgemaakt wordt van een buis gevuld met grit. De workout…
SH'BAM, dance workout om in vorm te komenSH'BAM, dance workout om in vorm te komenSH'BAM is een dance workout waarbij er door middel van choreografie gesport wordt. Veel mensen vinden de workout erg op…
Dansen is gezondIedereen weet het, maar weet je ook waarom dansen je helpt gezond te blijven? Veel mensen hebben gehoord dat dansen een…

Hoe word ik gespierder?Hoe word ik gespierder?Veel mensen denken dat je gemakkelijk binnen een paar weken een echte spierbundel kunt worden. Men verwacht, door elke d…
Ornithine of NO-booster gebruiken bij krachttrainingOrnithine of NO-booster gebruiken bij krachttrainingWie aan krachttraining, bodybuilding of powerliften doet is doorgaans zeer minutieus met voeding bezig. Omdat niet alle…
Bronnen en referenties
 • http://www.bodybuilding.com/content/4-key-ingredients-for-your-pre-workout.html
Infoq (35 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.