Dansen is gezond

Iedereen weet het, maar weet je ook waarom dansen je helpt gezond te blijven? Veel mensen hebben gehoord dat dansen een goede work-out is. De reden dat aerobics en zumba in elke sportschool op het programma staan, maar weet je ook echt waarom het zo goed voor je is?

Voordelen

Een van de belangrijkste effecten dat dansen heeft op het lichaam is gewichtsverlies. De meeste mensen nemen danslessen op sportscholen, omdat ze willen afvallen zonder daarbij bewust te zijn of het ook echt helpt. Het is daarom tijd om te leren welke voordelen het heeft, zodat je er bewust van bent en er meer energie in steekt.
Een groot voordeel van dansen is niet te zien, maar kan zeker worden gevoeld. Namelijk het hart. Dansen is een geweldige cardio-oefening en als je aan cardio doet, voel je je fit. Het verlaagt de bloeddruk, waardoor de kans op een hartaanval wordt verminderd.
Bovendien zorgt dansen voor het verstevigen van de spieren en helpt het de botten te versterken. Geneeskunde tijdschriften publiceren zelfs dat dansen een verbluffend resultaat heeft, voor wat betreft de voordelen van het dansen.
Andere voordelen bevinden zich in de hersenen. Dansen verbetert de coördinatie. We oefenen daarbij met onze hersenen wat kan leiden tot andere voordelen. Dansen helpt verder om plezier te hebben en meer vertrouwen en gelukkig. Daarmee is het een natuurlijke remedie voor depressie en onzekerheden.
Bewegen op deze manier maakt namelijk stoffen (neurotransmitters) aan in het lichaam, zoals endorfinen. Deze stoffen zorgen voor een gelukzalig gevoel.
Bij het dansen beweeg je elke spier tijdens een cardio-oefening, waarbij mensen dus snel de neiging hebben om gewicht te verliezen. Gezonde voeding staat daarbij boven alles.

Salsa

Geloof het of niet, salsa is een geweldige cardio-workout. Als je geniet van dit ritme, kun je dit gebruiken om gewicht te verliezen. Met deze dansen beweeg je armen, taille, schouders, heupen en natuurlijk je kuiten en dijen. Je kunt in je eentje dansen of met een partner.

Hip Hop

Veel mensen genieten van dit soort muziek en de geweldige workout die het biedt. Hip Hop vergt veel inspanning en daarom levert het een goede cardio-training. Daarbij helpt Hip Hop dansen je met het verkrijgen van meer veerkracht.

Buikdansen

Geloof het of niet, buikdansen is een geweldige workout. Hoewel het lijkt een beetje traag te gaan en het lijkt of er niet veel gebeurt, is het eigenlijk vrij nuttig. Een van de belangrijkste voordelen van deze dans is dat het de coördinatie verbetert. Bovendien zijn de bewegingen met de buik geweldige buikspieroefeningen. Zoals bij sit-ups, maar dan staand.

Samba

Deze workout is geweldig. Samba is een beetje een moeilijk ritme, maar vanwege alle benodigde energie, is het een geweldige workout. Samba vereis grote coördinatie en een goede conditie om het vol te houden.

Cha cha

De cha cha is een latin dans die zeer goed is voor je conditie. Het is meer elegant, maar om een dergelijke elegantie te bereiken, moet je spieren geoefend zijn en terwijl je dit doet, is het een goede workout.
© 2013 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samba uit BraziliëBij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europ…
Dansscholen met zowel stijldansen als nieuwe dansenDansscholen met zowel stijldansen als nieuwe dansenVele tientallen jaren verzorgden veel dansscholen alleen lessen in stijldansen. Een lange periode bestond het leerlingen…
Zumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba is een combinatie van aerobics en een vereenvoudigde vorm van Latin Dance. Met Zumba kun je, volgens wetenschapper…

Les Mills GRIT, supersnel superfit in slechts 30 minutenLes Mills GRIT, supersnel superfit in slechts 30 minutenSupersnel superfit? Dan is GRIT misschien wel wat voor jou. Een les van 30 minuten en daarna nog uren calorieën verbrand…
Sporten tijdens de hitteDe warmte van de laatste weken is genadeloos. Vooral voor hen die graag naar buiten gaan om te sporten. Of je nu gaat fi…
Bronnen en referenties
  • http://www.hubpages.com
Evertse (47 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.