Ride for the Roses 2019: fietsen tegen kanker door Zeeland
Kanker is een probleem dat iedereen raakt. Een derde van alle Nederlanders krijgt te maken met kanker. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft. Om kanker te kunnen behandelen is veel geld nodig voor wetenschappelijk onderzoek. De Ride for the Roses is een fietstocht om geld in te zamelen voor onderzoek dat de KWF Kankerbestrijding laat uitvoeren. Het is geen wedstrijd maar toch is iedereen winnaar! Men strijdt immers samen tegen een ziekte waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Iedere deelnemer krijgt aan de finish een roos: het symbool voor een morgen voor iedereen. De landelijke editie van 2019 wordt in de provincie Zeeland gereden.
Editie 2019: heel veel toertochten voor het goede doel in Zeeland!
Zeeland zet zich als fietsprovincie altijd al stevig op de kaart! Omdat in 2019 de landelijke editie van de Ride for the Roses vanuit Goes vertrekt, zal de belangstelling nog veel groter zijn. Op vrijdagavond 14 juni start men met de Ladies Night. Een dag later gevolgd door de tocht in Zeeuws-Vlaanderen. 15 september is er dan de landelijke grote toertocht met start en finish in Goes. Later in het jaar volgt nog de Strand Ride.
Wetenschappelijk onderzoek naar behandelmethoden
De laatste decennia is, met succes, veel aandacht besteed aan het vroeg opsporen van de ziekte. Mede door verbeterde behandelmethoden is de kans op overleving en een betere kwaliteit van leven sterk verbeterd. Toch blijft kanker nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in ons land. Het is daarom nodig om door te gaan met wetenschappelijk onderzoek, om bestaande behandelmethoden te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het initiatief van de Ride for the Roses.
Het ontstaan van de Ride for the Roses
In 1997 startte Lance Armstrong in Amerika met de Ride for the Roses. In oktober 1996 werd bij hem kanker geconstateerd met diverse uitzaaiingen. Na zware operaties en chemotherapie kwam Armstrong er bovenop. Hij ging weer verder met wielrennen en is sindsdien actief in de strijd tegen kanker. In Nederland gaat men sinds 1998 van start met deze tocht en is het een jaarlijks terugkerend evenement.
Een jaarlijks terugkerende fietstocht in Nederland
De jaarlijks terugkerende tocht ging in Nederland voor het eerst van start in 1998 in Amsterdam. Ook in 1999 werd de tocht vanuit deze stad gereden. Na twee tochten die vertrokken vanuit het Westland, is er jaarlijks een andere stad als vertrekpunt geweest en groeide de Ride uit tot een evenement van proportie. Inmiddels is al meer dan 15 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek!
Ook zijn er Ride for the Roses tochten elders in het land. De zogenaamde 'side events'. De lokale side events hebben als doel de Ride for the Roses regionaal te promoten.
DELTA Ride for the Roses in Zeeland
Sinds 2008 wordt de DELTA Ride for the Roses elk jaar verreden. In 2008 werd de editie van de Ride for the Roses in Zeeland gehouden. Toen werd er door meer dan 14.000 deelnemers een recordbedrag opgehaald. Dit was de aanleiding voor de Zeeuwse organisatie om van deze rit een jaarlijks terugkerend evenement te maken.Wat begonnen is met een toertocht vanuit Goes, werd steeds meer uitgebreid. Nu worden jaarlijks de volgende tochten gereden:
- Ladies Night Ride;
- Delta Ride for the Roses Midden Zeeland;
- Delta Ride for the Roses Zeeuws-Vlaanderen;
- Strand Ride for the Roses.
Ladies Night Ride
Sinds 2015 wordt de Ladies Night Ride georganiseerd. Een evenement waaraan moeder(s) en dochter(s), vriendinnen, zussen of collega’s meedoen door een route van 15 of 30 km te fietsen. De tochten starten op de Grote Markt in Goes. De opbrengst van deze tochten gaat naar een door het KWF geselecteerd wetenschappelijk onderzoek naar een gynaecologische kanker.
Bron: Skeeze, Pixabay Route Midden-Zeeland
15 september is de landelijke grote toertocht met start en finish in Goes. Er is dit jaar voor het eerst ook de zogenaamde ‘toekomst-route’ van 10 km. Dit is met name voor gezinnen met kleinere kinderen die ook mee willen doen. Daarnaast zijn de afstanden dit jaar 25, 50 en 100 km. De routes voeren langs boomgaarden, over dijken en vaak ook fietst men langs de Ooster- en Westerschelde. De start- en finishlocatie is bij de Zeelandhallen in Goes.
Route Zeeuws-Vlaanderen
Zaterdag 15 juni kan er gestart worden vanaf de start- en finishlocatie op de Markt in Terneuzen. Vanuit startplaats Terneuzen kan er hier gekozen worden tussen 25, 50, 80 en 120 km. De tochten gaan langs kreken, de voormalige zeearm de Braakman, het kanaal van Gent naar Terneuzen, het schitterende natuurgebied het Verdronken land van Saeftinghe, richting de Belgische grens en weer terug naar Terneuzen.
Bron: Ar Li, Pixabay StrandRide for the Roses
Sinds 2016 wordt de Strand Ride for the Roses georganiseerd. Dit is een tocht voor ATB- en MTB-fietsen. Men kan kiezen uit 20 of 40 km. De tocht gaat langs de kust van Schouwen-Duiveland.
Een tocht voor iedereen om samen te fietsen tegen de ziekte kanker
Het mooie van dit evenement is het feit dat iedereen kan deelnemen. Jong, oud, met een toerfiets of e-bike, wielrenner en iemand die af en toe eens fietst. Behalve individueel, wordt er ook met groepen ingeschreven. Bijvoorbeeld familie of vrienden die samen fietsen. Ook collega’s in een bedrijf rijden vaak mee als groep. Bij voorkeur gesponsord door de baas en herkenbaar in een bedrijfsoutfit.
De Ride is veel méér dan alleen fietsen
Natuurlijk staat het fietsen centraal. Maar de Ride is veel meer! Ook de mensen die ziek zijn komen als het even kan. Vlak voordat iedereen gaat fietsen wordt traditiegetrouw “The Rose” van Bette Midler gezongen. Hét kippenvelmoment bij uitstek! Dan lopen de emoties hoog op. Veel mensen zullen dan even een traantje wegpinken. Woorden zijn niet nodig om te begrijpen dat mensen dan massaal aan hun man, vrouw, vader, moeder, of een andere bekende denken. Mensen die kanker hebben of er aan zijn overleden. Voor hen doen ze het. Dan komt het fietsen. Aan de finish krijgt iedere deelnemer krijgt een roos. Het symbool voor een morgen voor iedereen.
Doelen Ride for the Roses 2019
De opbrengst van 2019 komt ten goede aan onderzoek naar behandeling op maat (dus per individu) wat betreft het doseren van een doelgerichte therapie.
Doelgerichte behandeling: samen met eigen afweersysteem de kwaadaardige cellen aanpakken!
Geen tumor is hetzelfde. Bij de behandeling van kanker worden in plaats van standaard protocollen (lees: hetzelfde medicijn voor mensen met dezelfde vorm van kanker) steeds meer gerichte behandelingen toegepast. Grote voordeel van dit soort behandelingen is het feit dat de medicijnen alleen de kwaadaardige kankercellen aanpakken en de gezonde cellen met rust laten. Dit in tegenstelling tot de ‘standaard-chemokuren’. Ook stimuleren de doelgerichte therapieën het afweersysteem van het eigen lichaam om mee te strijden de kwaadaardige cellen te vernietigen.
In dit nationale onderzoek werken oncologen en ziekenhuisapothekers uit diverse ziekenhuizen samen om hier iets aan te veranderen. Daarbij wordt geprobeerd om voor een grote groep patiënten individueel de juiste dosis te berekenen en te controleren of dit in de praktijk klopt. De werkwijze om tot die optimale dosis te komen wordt vervolgens goed gedocumenteerd zodat patiënten in de toekomst hiervan kunnen profiteren.
Het ultieme doel
Wat bij kanker heel erg belangrijk is, is de kwaliteit van leven voor een patiënt. Dit kan door onderzoek steeds een stapje worden verbeterd. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat er een moment komt dat er niemand meer hoeft te sterven aan kanker.