Buitenrijden: De Rit

Buitenrijden: De Rit Waar moet je rekening mee houden als je besloten hebt een buitenrit te gaan maken? Hoe voorkom je ongemakken en wat moet je bijvoorbeeld doen als je paard op hol slaat? In dit artikel vind je tips voor je buitenrit.

Tijdens de rit

Dus je bent bezig met een buitenrit, maar wat nu? Je hebt gekeken waar je naar toe gaat als onderdeel van je voorbereiding. Je omgeving weet waar je naartoe bent. Tijdens de buitenrit zijn er ook 'gevaren' waar je rekening mee moet houden.

Met een groep of alleen?

Het verstandigst is om niet alleen op pad te gaan. Paarden zijn kuddedieren en zullen dus bij elkaar blijven. Het nadeel is dat als er iemand vandoor gaat dat de andere paarden de neiging zullen hebben er achter aan te gaan. Het kan juist ook zo zijn dat de andere paarden een voorbeeld functie geven. De paarden zullen daardoor bij elkaar blijven als ze bang zijn. Vriendjes van je paard zijn ook manieren om angsten te overwinnen. Is je paard bijvoorbeeld bang voor water? Laat een vriendje voor hem het water in gaan. Dan ziet hij dat de anderen het ook doen en dan zal hij ze al snel achterna willen gaan. Hier moet je dus rekening mee houden. Alleen vertrekken of met een groep?

Manege paarden

Manege paarden weten meestal de weg en zullen niet bang zijn als ze ergens de weg over moeten steken. Ze kennen de route en weten dus wanneer ze mogen draven en galopperen! Houd daar rekening mee. Je wilt niet dat je paard onverwachts aanspringt en er vandoor gaat zonder dat jij daarop voorbereid bent. Als je bang bent tijdens de rit zeg dit eerlijk tegen de begeleider en doe niet iets wat je eigenlijk niet durft. Als je besluit te draven of te galopperen houd er dan rekening mee (vooral in het bos) dat er ruimte is en je paard niet ergens achter kan blijven haken. Kijk ook uit dat hij bijvoorbeeld niet in een gat valt, struikelt, of onverwachts schrikt van fietsers of voetgangers. Vooral van verkeersgeluiden kan je paard erg schrikken en zal hij van het 'gevaar' willen wegrennen. Dit is voor hem een natuurlijke reactie omdat paarden vluchtdieren zijn.

De gevaren tijdens het rijden

Wees altijd op je hoede en verwacht het onverwachte. Je paard kan dingen eng vinden waar hij op vertrouwd terrein gewoon langs loopt. Trek je hier vooral niets van aan en loop gewoon door. Als jij je rustig voelt neemt je paard dat over. Zorg dat je paard zijn aandacht bij jou heeft in plaats van bij dat 'enge' voorwerp. De 'gevaren' die kunnen voorkomen zijn:

Het strand / de duinen

Op het strand zal je paard te maken krijgen met allerlei dingen die hij waarschijnlijk nog nooit heeft gezien. Denk aan (wind)surfers, vliegers, jeeps en crossers enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken en je ziet het op het strand. Je paard zal misschien het water (vooral bij zee) eng vinden en zal dan niet aangemoedigd worden om bij het water te lopen. Let altijd goed op het water! Je paard kan spontaan van een klein golfje of natte voeten schrikken. Als je besluit langs het strand te galopperen controleer dan eerst de bodem op gaten en galoppeer nooit (diep) in het water. Zorg er ook voor dat wanneer je stapt in het water dat je niet te diep gaat. Één golf kan jou en je paard onderuit halen. Kijk ook goed uit voor voorwerpen die op het strand liggen. Mensen laten vaak rotzooi liggen: blikjes, flesjes, plastic zakken en bijvoorbeeld slippers. Je paard kan overal van schrikken op een vreemde locatie. Slaat je paard op hol? Stuur hem naar het mulle zand. Dit is heel zwaar en zal hem dwingen langzamer te gaan. Doe dit niet langer dan nodig is want dit is erg slecht voor zijn pezen!

Het bos

In het bos moet je goed rekening houden met verschil van hoogte en of je paard dit wel aan kan. Ga niet aan-galopperen wanneer je net ergens stijl naar beneden moet. Je wilt natuurlijk niet onnodige valpartijen. Kijk goed om je heen zodat je voetgangers en fietsers op tijd ziet aankomen wanneer ze bijvoorbeeld het ruiterpad kruisen. Ook dieren die in de struiken ritselen of het pad oversteken kunnen een behoorlijke schrikreactie opleveren. Negeer dit en blijf vooral zelf rustig. Mocht je paard nou toch op hol slaan, rijd hem zo veel mogelijk richting de bomen. Blijf vooral zelf goed zitten want hij zou zomaar stil kunnen staan.

Tot slot

Blijf wat er ook gebeurd tijdens een rit rustig. Dit straal je namelijk heel erg uit naar je paard. Als hij ervandoor gaat of bang is of schrikt praat dan rustig tegen hem. Zorg dat hij jou vertrouwd en doe alsof er niets aan de hand is. Kalmeer hem door hem bij zijn schoft te kriebelen en ga vooral niet lopen schreeuwen! Hierdoor jaag je je paard alleen maar paniek aan. Als jij zelf rustig blijft en een goede band hebt met je paard zullen er geen erge dingen gebeuren. Mocht dat nou wel het geval zijn en dat je eraf valt, rol zo snel mogelijk weg zodat paarden achter je niet over je heen komen. Als er andere paarden bij zijn zal je paard waarschijnlijk in de buurt blijven. Ben je alleen? Roep je paard zo snel mogelijk en kalmeer hem. Is hij niet in de buurt? Haal gelijk hulp zodat je voorkomt dat je paard verongelukt.

Dit zijn enkele tips voor het buiten rijden. Het grootste deel is afhankelijk van jezelf en de situatie waarin je je bevindt. Handel altijd met het verstand en doe vooral geen domme dingen tijdens je rit.
© 2011 - 2024 Rambo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden - Veilig buitenrijdenPaardrijden - Veilig buitenrijdenEen buitenrit met je eigen paard, verzorgpaard of gehuurde paard is iets om van te genieten. Het is heerlijk om wat rond…
De bereden politie: selectie van de paardenOm bij de bereden politie te komen zijn er hele procedures voor de mens, maar niet alleen bij de mensen worden hiervoor…
Een eigen paard? Het kiezen van een paardEen eigen paard? Het kiezen van een paard'Een paard, een paard, mijn koninkrijk voor een paard!' Is een wereldberoemde zin. Paarden zijn dan ook geweldige dieren…
Aquatherapie voor dierenAquatherapie is niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren, met name paarden en honden, kunnen veel baat hebben bij de…

Effectieve buitensporten voor een bikini figuurEffectieve buitensporten voor een bikini figuurIn de zomer of op een zonvakantie willen we er allemaal goed uitzien in onze bikini of in ons badpak. Diëten vraagt vaak…
Buitenrijden: De voorbereidingAls je paardrijd zal je dit vast wel eens doen: buiten rijden. Wat nou als je hier nog geen ervaring mee hebt? Of je het…
Rambo (20 artikelen)
Laatste update: 25-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.