Thijs Zonneveld, wielrenner,columnist, wil Berg In Nederland

Thijs Zonneveld, wielrenner,columnist, wil Berg In Nederland Thijs Zonneveld, de oud-wielrenner die in het verleden o.a. schreef voor De Pers en nu voor NRC , opperde in zijn column op NU.NL het idee om een berg in Nederland op te richten, als trainingsaccommodatie. Al heel snel werd dit plan serieus opgepakt. Er is een site en er is een haalbaarheidsonderzoek ingesteld, dat eind 2012 moet zijn afgerond. Dan moet blijken of de plannen van hem geen luchtfietserij blijken te zijn. Die Berg Komt Er! Thijs is oud-wielrenner, schrijver, sportjournalist en columnist. Zowel in 2011 als in 2012 mocht hij als gastpresentator aanschuiven bij Mart Smeets in de Avondetappe. De vriendin van Thijs, Jojanneke van den Berg, ook journaliste en schrijfster, is sinds juli 2012 werkzaam bij RTL en is daar o.a. presentator van RTL Boulevard.

Thijs, initiator Berg In Nederland

In zijn wekelijkse column op NU.nl werd door oud-wielrenner Thijs Zonneveld op 28 juli 2011 het plan geopperd een Berg In Nederland op te richten, om wielrenners, skiërs en bobbers, maar ook wielrenners een geschikte trainingsaccommodatie te bieden. Belangrijk uitgangspunt is het feit dat dit een interessante toeristische trekpleister zou kunnen worden en zowel toeristen uit binnen- als buitenland aan zou kunnen trekken. De titel van zijn betoog luidde: Die Berg Komt Er.

Enkele fragmenten uit zijn betoog:
Natuurlijk is het een megalomaan plan. Maar dat wil niet zeggen dat het onuitvoerbaar is. Uiteindelijk is het een kwestie van doen. De Chinezen bouwden een Muur, de Fransen bouwden een Eiffeltoren, de Amerikanen bouwden een heel land en in Dubai doen ze niet moeilijk over een wolkenkrabber van een kilometer hoog. We hebben publiciteit nodig. Plus tien of twintig vierkante kilometer grond. Plus een kudde creatieve geesten. En zelfvertrouwen, een Alp aan zelfvertrouwen. Dit kunnen we. Dit doen we.
Die berg komt er. Punt uit


Zijn plan kreeg al ras veel publiciteit en tot ieders verrassing gingen vriend en vijand met het idee aan de haal, kwam er internationale belangstelling in de media en werd het idee serieus op de agenda gezet.
Een echte noviteit is de berg overigens niet: al in 2004 lanceerde journalist Peter Hendriks, het plan voor een gebergte in Flevoland. Daarvoor won hij de NRC-prijs, waarna het oorverdovend stil werd.

Een team van zo'n honderd professionals, van de meest gerenommeerde architecten- en ingenieursbureaus, universiteiten, adviesbureaus en onderzoeksinstituten toetsten in vier brainstormsessies de haalbaarheid en concludeerden dat het voorstel verder de moeite van het uitwerken waard was. Het Initiatief werd steeds breder gedragen. Aan de sessie werd deel genomen door werknemers van o.a. Oranjewoud, DHV, Philips, de Rabobank en Tata Steel.
In de media ontstonden direct al polemieken over de haalbaarheid, het kostenaspect (in tijden van crisis en bezuinigingen!) en de invloed van een berg op de weersgesteldheid.

Op 16 december 2011 is er een perspresentatie geweest waar meer details over de plannen bekend zijn gemaakt.
Inmiddels is er een projectmanager aangesteld, een hoofdsponsor (USG Innotiv) en zijn een aantal mogelijke locaties aangewezen.
Diverse 3D-visualisaties werden uitgewerkt en deze middag gepresenteerd door ontwerpbureau Hoffers| Krüger
Mogelijke locaties voor De Berg zijn het Markermeer, het IJsselmeer, de Flevopolder en enkele locaties in zee, pal aan de Nederlandse kust.

Behalve het sportieve karakter kan De Berg mogelijkheden bieden om duurzaam energie op te werken en op te slaan.
Het massief zal gedeeltelijk hol worden, waardoor er binnen mogelijkheden zijn om voedsel te verbouwen en/of ruimte ontstaat voor de opslag van b.v. afval en CO2. Zowel voor de bouw als de exploitatie zullen nieuwe innovatieve manieren van werken moeten worden ontwikkeld.

Haalbaarheidsonderzoek

Er is inmiddels voldoende vertrouwen in de haalbaarheid en momenteel wordt er geld ingezameld, (ca. 1,5 miljoen euro zal er nodig zijn) om het definitieve haalbaarheidsonderzoek te financieren Eind 2012 moet dat zijn afgerond, waarna duidelijk moet worden of het plan echt uit te voeren is. De belangrijkste pijlers van het project zijn duurzaamheid, innovatie en sport.

Op de site www.diebergkomter.nl zijn alle activiteiten en ontwikkelingen te volgen.
Zo zijn er momenteel certificaten van € 50,-- te koop, om het onderzoek naar de verwezenlijking van de berg mede te bekostigen.

Biografie Thijs Zonneveld

Thijs Zonneveld werd geboren op 28 september 1980 en studeerde Internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam.
Tot november 2007 was hij professioneel wielrenner, daarna werd hij sportjournalist en schrijver. Hij trad in dienst bij dagblad De Pers als sportjournalist en schreef drie (sport)boeken. Elke vrijdag schrijft hij een sportcolumn op Nu.nl.
In het voorjaar van 2012 verscheen de gratis krant voor het laatst. Daarop werd Thijs ingelijfd door het NRC als sportredacteur en heeft hij ook in dit dagblad een column. In juni 2013 maakte hij de overstap naar de sportredactie van het Algemeen Dagblad.

Jojanneke van den Berg, presentatrice RTL Boulevard

De columnist heeft een relatie met Jojanneke van den Berg (30 mei 1980). De vriendin van Thijs Zonneveld is ook journaliste en werkte voor omroepvereniging PowNed, waar ze sinds september 2010 te zien was als verslaggever vanPowNews. In het verleden schreef ze voor HP/De Tijd en dagblad De Pers, net als haar vriend.
Net voor de zomer van 2012 stapte Jojanneke over naar RTL, op maandag 9 juli maakte ze haar debuut als (inval-)presentator bij RTL Boulevard.

Baby Thijs en Jojanneke

Begin november 2013 beviel Jojanneke van dochter Fee, hun eerste kind.
Thijus Zonneveld maakte in mei bekend dat zijn vriendin in verwachting was.

Gastpresentator Avondetappe

In juli 2011 was Thijs vijf avonden lang de vaste gast aan tafel bij Mart Smeets, in de goed bekeken Avondetappe. Hij oogstte bewondering door zijn licht tegendraadse opvattingen, vakkennis en als goede sparringpartner voor Mart.
Aanvankelijk was bekend gemaakt dat dit de laatste editie zou zijn van het dagelijkse praatprogramma vanuit de Tour de France, vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van Mart in 2012.

Zonneveld bleek goed tegengas te kunnen geven aan Smeets: hij werd door (tv)critici gelijk genoemd als kroonprins en mogelijke opvolger van Mart. Op de slotdag van de Tour in 2011, aan het eind van de laatste uitzending maakte Smeets bekend dat de NOS vanwege de enorm goede kijkcijfers had besloten het programma in elk geval nog een jaar langer uit te zenden.

Zowel tijdens de Avondetappe in 2012 als 2013 was Thijs voor enkele dagen de co-host van Mart Smeets.

Bibliografie

  • Dit is onze tijd (november 2008, over de nieuwe generatie Nederlandse wielrenners)
  • De Ereronde van de Eland (juni 2009, debuutroman)
  • Koos, Kenny en Johnny (maart 2010)

Tekst afscheidscolumn Thijs Zonneveld

In november 2007 verreed Thijs zijn laatste koers, in Hong Kong.
Onderstaand enkele fragmenten uit zijn afscheidscolumn, zoals gepubliceerd op zijn eigen site.

Cocktails en Chocoladesaus

Dat was het dan. Mijn wielercarrière zit erop. Over en sluiten. Tien jaar lang heeft mijn leven in het teken gestaan van mijn fiets. Veel meer dan trainen, slapen en eten deed ik niet. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week, driehonderdenvijfenzestig dagen per jaar. Geen succes zonder structuur en regelmaat.

Zevenentwintig ben ik. In de kracht van mijn leven. Spieren als kabels op mijn benen, dikke aders onder mijn dunne, gladde huid. Fietsen is als ademen. Zo makkelijk, zo snel, zo gewoon. Ik probeer het te beseffen. Het zal nooit meer zo zijn. Vanaf nu gaat het bergafwaarts. Nog even en ik zal moeten stoempen, harken en hijgen als een gewoon mens. De tegenwind zal zoveel harder waaien. De bergen zullen zoveel steiler zijn.

Peinzend kijk ik uit over zee vanuit de strandbar van het hotel. Vanaf vandaag ben ik wielrenner af. Morgen hoef ik niet meer te trainen. De alcohol van de cocktail die voor me op de bar staat, zakt langzaam in mijn benen. De palmen wuiven naar me. Het lijkt alsof ze me uitzwaaien. Als ik mijn drankje op heb, bestel ik een nieuwe. En een sorbet met chocoladesaus erbij. Ik streel over mijn benen en voel de stoppels. De aftakeling is begonnen.

Thijs Zonneveld, november 2007
© 2011 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Berg (zuigelingeneczeem) bij kinderenBerg ook wel zuigelingeneczeem genoemd is een veel voorkomende aandoening bij kinderen. Deze huidaandoening is niet scha…
Berg op het hoofdBerg op het hoofdBerg wordt ook wel seborroïsch eczeem genoemd, maar is in de volksmond toch het meest bekend onder de benaming 'berg'. H…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
Berg bij je baby; schilfers op de hoofdhuidBerg bij je baby; schilfers op de hoofdhuidAls je baby een droge en vlokkerige huid heeft, dat een beetje op roos lijkt, of dik, olie-achtig, gele of bruine schilf…

Touwtjespringen voor je conditieTouwtjespringen voor je conditieTouwtjespringen is niet het eerste waar je aan denkt als je een conditie wilt opbouwen. Toch is het een makkelijke en go…
Mont Ventoux beklimmen met de fietsDe Mont Ventoux is één van de bekendste bergen van Europa en ook wel “De reus van de Provence” en “De kale berg” genoemd…
Bronnen en referenties
  • www.thijszonneveld.com
  • Wikipedia.org/wiki/Thijs_Zonneveld
  • http://www.diebergkomter.nl
  • www.nu.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 05-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.