Mont Ventoux beklimmen met de fiets

De Mont Ventoux is één van de bekendste bergen van Europa en ook wel “De reus van de Provence” en “De kale berg” genoemd. De berg is vooral bekend vanwege de Tour de France. Op de berg heersen vaak zware weersomstandigheden zoals felle winden of verzengende hitte. De Mont Ventoux is geliefd bij sportieve fietsers om zelf te beklimmen. De Mont Ventoux is op meerdere manieren te beklimmen, namelijk vanuit Bédoin, Malaucène en Sault.

Inhoud


De Mont Ventoux

De Mont Ventoux is gelegen in het zuidoosten van Frankrijk in de Provence ten noordoosten van de stad Carpentras. De top van de berg is 1912 meter hoog. Aangezien de Mont Ventoux ver boven de bergen in de omgeving uittorent wordt het “De reus van de Provence” genoemd. De berg wordt ook vaak de “kale berg” genoemd omdat de top van de berg een kale top heeft. Deze kale top wordt wel eens vergeleken met het landschap van de maan. Hoewel de berg op zich niet enorm hoog is, kunnen de weersomstandigheden enorm slecht zijn op de top. Niet zelden waait het er enorm hard of is er sprake van verzengende hitte. Overigens kan er in de winter ook worden geskied op de flanken van de Mont Ventoux. De Mont Ventoux is vooral bekend uit de wielerwedstrijd Tour de France. Menig heroïsche man-tot-man gevechten zijn op de flanken van de berg uitgevochten. Een dieptepunt tijdens de Tour de France was de dood van Tom Simpson vlak voor de top.

Ligging Mont VentouxBeklimmen Mont Ventoux

De Mont Ventoux is op meerdere manieren te beklimmen, namelijk vanuit Bédoin, Malaucène en Sault. De beklimming vanuit Bédoin is de meest bekende beklimming en volgens velen ook de zwaarste. De beklimmingen vanuit Bédoin en Sault kennen overigens hetzelfde slot (6,5 kilometer door het maanlandschap na het passeren van Restaurant Bar Chalet Reynard). Overigens is de beklimming vanuit Sault prima te combineren met de route door de prachtige Gorges de la Nesque.

Beklimming vanuit Bédoin

Het dorp Bédoin ligt op 295 meter hoogte. De klim voert over 21,5 kilometer naar 1909 meter hoogte. Het te overbruggen hoogteverschil is 1614 meter, wat een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5% betekent. De eerste zes kilometer bedragen niet meer dan 5,5%. De volgende 9 kilometers gaan grotendeels door het bos en zijn veel steiler, namelijk gemiddeld bijna 10%. Na het passeren van Chalet Reynard volgen nog circa 6,5 iets minder steile kilometers. Toch kunnen deze kilometers het zwaarst zijn omdat de wind hier vrij spel heeft.

Beklimming vanuit Malaucène

Het dorp Malaucène ligt op 330 meter hoogte. De klim voert over 21,2 kilometer naar 1909 meter hoogte. Het te overbruggen hoogteverschil is 1579 meter, wat een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4% betekent. Hoewel de meters en percentages niet enorm verschillen van de klim vanuit Bédoin is de beklimming toch heel anders. Waar de klim vanuit Bédoin een geleidelijke aanloop heeft, wordt deze beklimming een stuk sneller steil. De klim kenmerkt zich door een steigingspercentage wat schommelt tussen de 7 en 10%. Toch zijn er momenten dat het steigingspercentage daalt tot 5 en zelfs 3%. Dit kan de benen even rust geven of het kan de fietsers juist uit het ritme halen. Het laatste deel van deze beklimming gaat ook door het maanlandschap waar de wind vrij spel heeft. Ten opzichte van de andere twee beklimmingen wordt de top van de andere kant bereikt.

Beklimming vanuit Sault

Het dorp Malaucène ligt op 765 meter hoogte. De klim voert over 25,9 kilometer naar 1909 meter hoogte. Het te overbruggen hoogteverschil is 1144 meter, wat een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4% betekent. De beklimming vanuit Sault is van de drie beklimmingen veruit de makkelijkste vanwege het lagere steigingpercentage. De eerste 20 kilometer zijn inderdaad redelijk goed te doen. De laatste 6,5 kilometer zijn echter hetzelfde als de route vanuit Bédoin. Dit laatste deel van deze beklimming gaat door het maanlandschap waar de wind vrij spel heeft.

Lees verder

© 2011 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneeuw en wintersport op de Mont VentouxSneeuw en wintersport op de Mont VentouxDe Mont Ventoux in de Provence van Frankrijk is een bekende berg bij fietsers. De bijna tweeduizend meter hoge top is be…
Bédoin – dorp aan de voet van de Mont VentouxBédoin – dorp aan de voet van de Mont VentouxBédoin is een levendig dorp in de Provence. Het is er een komen en gaan van fietsers die de Mont Ventoux willen beklimme…
Mont Ventoux - De Reus van de ProvenceMont Ventoux - De Reus van de ProvenceDe Mont Ventoux ligt in de Provence, in het departement Vaucluse. Het is een beroemde berg, omdat hij menig keer in de T…

Thijs Zonneveld, wielrenner,columnist, wil Berg In NederlandThijs Zonneveld, wielrenner,columnist, wil Berg In NederlandThijs Zonneveld, de oud-wielrenner die in het verleden o.a. schreef voor De Pers en nu voor NRC , opperde in zijn column…
Hardlopen: trainingsschema hele marathonHardlopen: trainingsschema hele marathonDe marathon is voor veel hardlopers de ultieme hardloopafstand. 42 kilometer en 195 meter hardlopen is een enorme uitdag…
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 10-11-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.