Kopen van een Mountainbike

Mountainbiken is een bekende sport, die al een aantal decennia bestaat. De vraag voor beginners is vooral: welke mountainbike (mtb) moet ik kopen? Als je bij een fietsenzaak of op het internet zoekt, kom je duizend en één adviezen tegen. Dit artikel geeft een overzicht van punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een mountainbike, zodat je zonder een fortuin uit te geven toch een goede mountainbike kan kopen. Dit artikel richt zich hoofdzakelijk op het Cross Country mountainbiken

Merk kiezen

Op de markt zijn veel mountainbikemerken te koop. Bekende mountainbikemerken zijn bijvoorbeeld: Cannondale, Giant, Specialized, Trek en Cube. Daarnaast zijn er wat minder bekende B-merken, zoals Focus, X-Trial, Sensa en Stevens. Welk merk je wil kopen, hangt veel af van bekendhed, vertrouwen en hoeveel geld je wil steken in een mountainbike. De bekende, duurdere merken verkopen uiteraard hoofdzakelijk goede fietsen, die offroad goed bruikbaar zijn. Maar ben je wat minder op merknaam gericht, dan bieden de B-merken vaak meer waar voor hun geld.

Degelijkheid

Het grootste gedeelte van de kwaliteit van de mountainbike hangt af van de afmontage. Een fabrikant maakt eigenlijk alleen het frame zelf. Alle overige onderdelen, behalve de velgen, komen hoofdzakelijk bij Sram of Shimano vandaan. Vaak is het frame van een A-merk net wat mooier, en eventueel wat stijver. Maar daar moet je wel meer voor betalen. In de praktijk zullen er weinig mountainbikers zijn die verschil kunnen merken.

Wat je in ieder geval nooit moet doen is een zogenaamde "Aldi"-mountainbike kopen. Dit betreft niet alleen de mountainbikes die soms bij de Aldi worden aangeboden, maar ook in andere winkels of op het internet. Voor maar een paar honderd euro wordt dan een "fantastische" fiets aangeboden, met soms enkele Shimano-onderdelen. In de praktijk zijn dit gewoon slechte fietsen en ze zijn absoluut niet geschikt om mee door een bos te fietsen. Dan kan je beter een tweedehands mountainbike kopen van een A- of B-merk.

Hardtail of full-suspension

Een hardtail mountainbike heeft alleen vering in de voorvork. Een full-suspension heeft daarnaast ook achtervering. Een mountainbike zonder voorvering zal je niet zo snel tegenkomen. Hoewel gezegd moet worden dat hier ook best goed mee gefietst kan worden, zolang het terrein maar niet te hobbelig is. Een goed werkende voorvering zorgt ervoor dat hobbels en
boomwortels een stuk beter opgevangen worden. Met een goede achtervering gaat dit natuurlijk nog beter. Echter, goede vering kost ook veel geld, met name achtervering. Eigenlijk zou je met een budget onder de 1500 euro geen full-suspension moeten kopen. De vering en stijfheid van het frame zijn dan niet goed genoeg en je hebt dan vaak meer nadelen van de achtervering dan voordeel. Nadelen van (goedkope) achtervering zijn: zijwaartse speling op het frame, meer onderhoud/slijtage en er gaat trapenergie in de vering zitten.

Gewicht

Voor gewicht geldt vaak: hoe duurder, hoe lichter de mountainbike. Het verschil zit hem voor een groot gedeelte in het frame. Maar ook afmontage, zoals tandwielen en velgen maken het verschil. Natuurlijk is lichter beter, vooral bij draaiende onderdelen. Persoonlijk moet je de afweging maken of een aantal grammen gewichtsverschil het prijsverschil rechtvaardigt. Bedenk hierbij dat twee gevulde bidons ook al voor een relatief groot gewichtsverschil zorgen. Daarnaast kan je je afvragen of een superlichte velg net zo stevig is als een zwaardere. Veel onderdelen, zoals het frame, zijn ook in (deels) carbon te krijgen. Carbon is licht en stevig, hoewel hier wel wat nadelen aan zitten. Het materiaal kan bijvoorbeeld scheuren bij een harde val.

Afmontage

Qua afmontage is het veelal een kwestie van budget, hoewel er wel een ondergrens is. Wil je met de mountainbike regelmatig door het bos of zand, dan is een gemiddelde afmontage (Sram 3 of Shimano Deore) wel nodig. Let er wel op dat alle onderdelen ongeveer van dezelfde kwaliteit zijn. Vooral in het goedkopere segment zie je een goede of gemiddelde achterderailleur, terwijl de rest van de onderdelen beduidend slechter is. Duurder is vaak beter en lichter, maar vanaf een gemiddelde afmontage is er perfect mee offroad te rijden. Het meeste werk moet toch door je eigen benen gedaan worden.

Remmen

De remmen zijn een hoofdstuk apart. De meeste mountainbikes hebben tegenwoordig schijfremmen. Hiervoor geldt echter, net als bij elk ander onderdeel, dat er verschillende gradaties zijn. In het lagere prijssegment zou je ook eens naar velgremmen/ v-brakes kunnen kijken. Deze remmen net iets zwaarder, maar zijn wel lekker simpel en betrouwbaar en goed bestand tegen modder. Verder zijn goede v-brakes goedkoper dan matige schijfremmen. Daarnaast zijn er nog hydraulische velgremmen van Magura. Deze remmen zijn ook erg goed, maar redelijk prijzig.

Ten slotte

De grootste afweging bij het kopen van een mountainbike is het budget. Met een gemiddelde fiets in de juiste maat vanaf ongeveer 600 euro kan je perfect door de Nederlandse bossen fietsen. Daarboven wordt alles natuurlijk beter en ook mooier. Voor de doorsnee hobby-mountainbiker die één of twee keer per week op de mountainbike fietst, is 5000 euro uitgeven aan een fiets niet nodig. Natuurlijk is het wel erg mooi. Maar zorg er dan wel voor dat je niet wordt ingehaald door een fiets die 10% van de nieuwwaarde heeft gekost.
© 2011 - 2024 Josevandekamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eerste mountainbike kopenJe eerste mountainbike kopenAls je een mountainbike koopt moet je natuurlijk rekening houden met de kwaliteit en je budget. Vooral de afmontage van…
Waar moet ik op letten als ik een racefiets koop?Het wielertoerisme is tegenwoordig erg in. Als je zelf wilt beginnen met het fietsen op een racefiets zijn er enkele bel…
Fietsen in de Tour de France: de GiantFietsen in de Tour de France: de GiantNederland wordt in de Tour de France vertegenwoordigd door de Raboploeg. Op wat voor fietsen rijden onze wielrenners eig…
Ervaringen met de Giant Twist Go DoubleIn maart 2009 werd de Giant Twist (Comfort CS Lite) door de consumentenbond benoemd tot de Beste Koop Elektrische Fiets…

Borstspieren trainen doe je zo!Borstspieren trainen is voor velen de belangrijkste bezigheid in de sportschool. Hoe train je nou die borstspieren, zoda…
Wat is spierpijn?We hebben het allemaal wel eens ervaren, de dag na een zware inspanning. De spieren voelen ‘stijf’ en pijnlijk, waardoor…
Bronnen en referenties
  • Forum.mountainbike.nl
Josevandekamp (7 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.