Aad mansveld, clublegende ADO

Adriaan Mansveld, geboren op 14 juli 1944 te Den Haag is zijn club achter de duinen altijd trouw gebleven. Aad Mansveld is simpelweg een clublegende. De laatste man wist 77 goals te verzilveren in de Eredivisie waarin hij 559 wedstrijden speelde.

Van monteur tot profvoetballer

Adriaan Mansveld, voetballer, (14-07-1944, 's-Gravenhage - 's-Gravenhage 05-12-1991) was van 1960 - 1968 in zijn vaders voetsporen gestapt en werkzaam als verwarmingsmonteur. Op vijftienjarige leeftijd stond hij door financiële redenen in een moeilijke situatie. Aad moest kiezen tussen voetbal of honkbal waar in beide in uitblonk. Hierna was het voor hem nog een lastige beslissing welke club de beste toekomst voor hem zou bieden. Al zijn vriendjes speelden bij de voetbal vereniging HVV Laakkwartier. De club die gevestigd was in zijn jeugdomgeving namelijk Laakkwartier.

Mansveld ging op advies van zijn neef Frans Kok die keeper was van ADO 1 naar ADO toe. Aad was al tien jaar lid van ADO toen hij zijn debuut maakte in de Eredivisie tegen Telstar.

Op 20-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut bij ADO als laatste man waar hij vele kwaliteiten ontwikkelde. Zo had hij een geweldig lange afstand schot, lange afstand pass en bracht hij de bal vaak op de goede plek naar het middenveld. Mansveld wordt gezien als boegbeeld voor de club. Door zijn Haagse bluf heeft hij bij ADO DEN HAAG vaak de wedstrijd de juiste kant op laten kantelen.

Op zoek naar faam

Voor Adriaan leek het een juiste keuze om eens omhoog te kijken en het geluk op te zoeken. In 1977 bezorgde "Aadsje" de vele FC Den Haag supporters pijn. De emoties liepen hoog op. Mansveld stapt aan het begin van het seizoen 1977/78 over naar Feyenoord. Bij deze Rotterdamse club speelde hij 22 competitiewedstrijden en scoorde hij zeven maal. In januari 1978 keert hij echter alweer naar FC Den Haag terug.

Een paar jaar na zijn terugkeer verkeerde FC Den Haag in financiële problemen. De club wordt overgenomen door de gemeente en is het eens dat Aad Mansveld te duur is. Hij wordt in 1981 verkocht aan FC Utrecht. Deze periode bij FC Utrecht neemt een slechte wending, na een half jaar besluit Mansveld zichzelf uit te kopen met behulp van een aantal sponsoren en keert terug naar zijn geliefde FC Den Haag.

Oranje

Mansveld heeft een aantal keer in jong Oranje gespeeld en het B elftal van Oranje. Daarnaast speelde hij 6 officiële wedstrijden voor het "grote" Oranje. Voor Mansveld zag het er goed uit, hij zou namelijk naar het WK in Duitsland(1974) gaan. Hij speelde alle kwalificatie wedstrijden mee, helaas voor Mansveld ging het niet door hij scheurde 3 maanden voor het WK zijn enkelbanden af bij een training van FC Den Haag, dit betekende het einde van zijn carrière bij Oranje. Tot op de dag van vandaag is Mansveld nog steeds Europees topscorer van ADO Den Haag.

Nalatenschap

De kettingrokende clublegende stierf echter al op 47 jarige leeftijd (05-12-1991) aan de gevolgen van een slopende ziekte. De heer Mansveld kreeg een prachtige crematie met zo'n 3.000 droevige familieleden, vrienden en fans.

Aad Mansveld kreeg twee kinderen (Rudy, Sandra) uit een huwelijk met Cecilia Francina Johanna Kerkvliet (1946). Dit huwelijk werd echter ontbonden.

In het jaar 2000 werd hij uitgeroepen tot "voetballer van de eeuw" door de gemeente en inwoners van Den Haag. Er zijn tevens twee straatnamen naar de legende genoemd. Ook kreeg hij zijn eigen standbeeld aan die voet van het nieuwe Kyocera stadion, en niet te vergeten de tribunenaam; "De Aad Mansveld Tribune".
© 2014 - 2024 Vandenbrink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1971-1972: Driemaal achtereen de KNVB-bekerAjax 1971-1972: Driemaal achtereen de KNVB-bekerOok in dit seizoen bereikte Ajax wederom de finale van de KNVB-beker. Na simpele zeges op PEC Zwolle met 8-3 en Go Ahead…
Direct privacy met een kant en klare haag!Direct privacy met een kant en klare haag!Uw erfafscheiding plaatsen en binnen één dag al privacy? Met een houten schutting of een erfafscheiding van beton is dat…
Erfafscheiding: het natuurlijk alternatiefBuiten de standaard betonnen, houten of kunststof schuttingen, zijn er nog heel veel mogelijkheden om uw tuin af te sche…
Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…

Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…
Voetbal: José MourinhoJosé Mourinho is een Portugese voetbalcoach en de huidige trainer van Chelsea. Deze kleurrijke man heeft in zijn trainer…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Aadmansveldbiografie
Vandenbrink (23 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.