De beste keeper van het WK 2014, wint De Gouden Handschoen

De beste keeper van het WK 2014, wint De Gouden Handschoen De zomer van 2014 stond voor velen in het teken staan van het wereldkampioenschap voetbal, dat van 12 juni tot en met 13 juli 2014 werd gehouden in Brazilië. Tweeëndertig landen streden tijdens dit toernooi strijden om de felbegeerde wereldbeker. Nederland werd uiteindelijk derde. Onder de keepers die meededen aan het Wereldkampioenschap voetbal was er een extra strijdt. Het ging hier om de strijd om De Gouden Handschoen. De titel voor de beste keeper van het WK.

Veel prijzen te verdienen op WK 2014

Het FIFA wereldkampioenschap voetbal, vaak kortweg wereldkampioenschap voetbal of WK voetbal genoemd, is een om de vier jaar terugkerend toernooi tussen de nationale teams die bij de FIFA aangesloten zijn. In 2014 werd dit WK gehouden van 12 juni tot en met 13 juli 2014 in Brazilië. Naast de Wereldbeker, vielen er meerdere prestigieuze prijzen te verdienen voor de individuele spelers. Het gaat hier om:
  • De Gouden Schoen: De prijs voor de topscorer van het WK
  • De Gouden Bal: De prijs voor de beste speler van het WK
  • Best Young Player Award: De prijs voor de beste speler van het WK, van 21 jaar of jonger
  • De Gouden Handschoen: De prijs voor de beste keeper van het WK

Yashin Award

De Yashin Award is de award, die sinds het WK 1994 in de Verenigde Staten werd uitgereikt aan de beste keeper van het Wereldkampioenschap voetbal. De award heeft zijn naam te danken aan Lev Yashin. Een Sovjet-Russische doelman, die zijn gehele carrière (1949-1971) speelde voor de voetbalclub Dinamo Moskou en speelde hij 78 interlands voor het nationale team. Door velen wordt Yashin gezien als beste keeper aller tijden.

Voetbalstatistieken - Lev Yashin
Totaal aantal gespeelde wedstrijden814
Wedstrijden gespeeld in de basis van Dinamo Moskou326
Wedstrijden gespeeld voor het nationale team van de Sojet-Unie78
Wedstrijden gespeeld op het WK13
Aantal wedstrijden gespeeld zonder tegendoelpunt270
Aantal gestopte penalty's 150

The Golden Glove - De Gouden Handschoen

In de aanloop van het WK 2010 in Zuid-Afrika heeft de FIFA besloten om de prijzen die betrokken zijn bij het wereldkampioenschap voetbal, niet langer te vernoemen. Hierdoor heeft de Yashin Award een nieuwe naam gekregen, The Golden Glove of te wel De Gouden Handschoen.

Winnaars Yahin Award en Gouden Handschoen aller tijden

WK editieWinnaarNationaliteit
WK 1994 in de Verenigde StatenMichel'PreudhommeBelgië
WK 1998 in FrankrijkFabian BarthezFrankrijk
WK 2002 in Japan & Zuid-KoreaOliver KahnDuitsland
WK 2006 in DuitslandGianluigi BuffonItalië
WK 2010 in Zuid-AfrikaIker CasillasSpanje

De Gouden Handschoen 2014

Na afloop van het WK voetbal 2014 in Brazilië, bleek dat de Duitse doelman Neuer werd uitgeroepen tot de beste keeper van het toernooi en daarom de gouden handschoen in ontvangst mocht nemen. Neuer werd met het Duitse team ook Wereldkampioen. Duitsland won de titel door de finale te winnen van Argentinië.

Genomineerden

Manuel Neuer was samen met Keylor Navas (doelman van Costa Rica) en Sergio Romero (doelman van de Argentijnen) door de FIFA genomineerd voor de titel. Neuer mocht dan wel de titel winnen, maar kreeg van de drie doelmannen ook de meeste doelpunten tegen. Tijdens het WK 2014 speelde het Nederlands Elftal zowel tegen Costa Rica als tegen Argentinië. Nederland had het met beide keepers moeilijk en zowel tegen de Costa Ricanen als de Argentijnen kwamen de Nederlanders in 120 minuten niet tot scoren. Romero groeide in de halve finale uit tot Argentijnse held door in de strafschoppenreeks een penalty van Ron Vlaar en Wesley Sneijder te keren.

Neuer

Neuer zelf was blij met de titel, maar was ook erg nuchter. „Het gaat hier niet om mij. Die prijs is mooi, maar het is ook gewoon mijn functie om ballen tegen te houden”.
© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
Latex handschoenenLatex handschoenenLatex is een natuurrubber. Op dit moment wordt de handschoen het meest gebruikt bij onderzoek. Ook worden latex-handscho…
Halloween receptenMet Halloween kan je onmogelijk gewone gerechten op tafel brengen. Of het nu voor de kinderen, voor je partner of voor e…
Hockeykeeper: de fijne kneepjes van het vakMisschien wel de belangrijkste speler in het hockeyveld is de keeper. In dit artikel is alles te lezen over de hockeykee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • www.bestevoetballers.nl
  • www.nusport.nl
  • www.voetbalstatistieken.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.