Biografie: Jordy Clasie (Nederlandse profvoetballer)

Biografie: Jordy Clasie (Nederlandse profvoetballer) Jordy Clasie is een Nederlandse profvoetballer die op zijn 11e werd gescout door Feyenoord. Hij begon toen in het jeugdelftal van Feyenoord. Later werd Clasie uitgeleend aan Excelsior en sinds 2011 heeft hij een basisplek bij Feyenoord. Zijn eerste interland met het Nederlands Elftal volgde in 2012.
Jordy Clasie / Bron: Robert Hertel, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Jordy Clasie / Bron: Robert Hertel, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Jordy Clasie

Jordy Clasie is een profvoetballer uit Nederland. Hij speelt in 2014 bij Feyenoord. Clasie in het kort:
 • Volledige naam: Jordy Clasie
 • Bijnaam: De Nederlandse Xavi
 • Geboortedatum: 27 juni 1991
 • Geboorteplaats: Haarlem, Nederland
 • Lengte: 169 cm
 • Gewicht: 69 kg
 • Voorkeursbeen: rechts
 • Gescout door: Feyenoord
 • Gespeeld bij: HVV DSK, HFC EDO, Feyenoord, Excelsior, Nederland onder 18, Nederland onder 19,
 • Jong Oranje en Nederland.
 • Eerste interland: Nederland – Turkije (7 september 2012, Nederland won met 2-0)
 • Erelijst: Clasie kreeg een Zilveren Schoen in 2012
 • Vader: Clasie werd op 8 feb. 2014 vader van een zoon.
 • Twitter account: twitter.com/Jordy_Clasie

Het begin van Jordy’s voetbalcarrière

Clasie begon met voetballen in zijn geboortestad, Haarlem. Zijn vader James was bevriend met oud-international Willem van Hanegem, die Clasie zijn eerste voetbalschoenen gaf. Van Hanegem zag de potentie van Clasie al op vroege leeftijd. Clasie voetbalde eerst bij HVV DSK en daarna bij HFC EDO, beiden in Haarlem.

Clasie bij Feyenoord

Vanaf zijn 11e jaar is Clasie bij Feyenoord gaan voetballen. Eerst in het jeugdelftal, daarna in de eredivisie.

Het begin bij Feyenoord

Feyenoord ontdekte Clasie op een toernooi van HFC EDO in 2000. Clasie mocht bij Feyenoord een aantal proeftrainingen doen. Hij was op dat moment 11 jaar oud. Toen Ajax dit door kreeg, ontving Clasie een brief met een uitnodiging. Clasie vertelt hierover: Opeens stuurde Ajax ook een brief. Die club wilde me ook graag hebben. Qua afstand was dat misschien veel makkelijker geweest. Bovendien had Ajax wel de naam. Veel spelers daar braken door en maakten vervolgens een stap naar een buitenlandse club. Ajax leek logisch, maar zo voelde het voor mij niet. Vanaf het eerste moment dat ik er binnenstapte, is Feyenoord mijn club.

Jordy Clasie bij Feyenoord / Bron: Kiekyp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jordy Clasie bij Feyenoord / Bron: Kiekyp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Clasie bij het jeugdelftal van Feyenoord

Clasie woonde in Haarlem en ging elke dag naar Rotterdam-Zuid met de trein. Soms werd hij gebracht door zijn vader die Clasie volledig steunde in zijn droom. Clasie vond het zwaar, maar hield het vol omdat hij later graag in de Kuip wilde spelen. Toenmalig hoofd van de jeugdopleiding Henk van Stee had veel kritiek op Clasie. Hij zou te klein en niet goed genoeg zijn. Toen van de Stee vertrok, werd zijn vervanger Stanley Brard. Stanley had wel vertrouwen in Clasie.
Clasie ging bij de B-junioren spelen, waar onder andere ook Leroy Fer, Stefan de Vrij en Erwin Mulder spelen, op het middenveld.

Clasie bij Feyenoord

Clasie kwam terug van Excelsior en kreeg bij Feyenoord de kans om te werken voor een basisplaats. Op 31 juli 2011 lukte dat, tegen de wedstrijd Feyenoord – Malga CF (0-2). Zijn debuut voor Feyenoord was in een wedstrijd tegen zijn oude club, Excelsior. Deze wedstrijd won Feyenoord met 0-2. In de wedstrijd tegen FC Groningen maakt Clasie zijn eerste doelpunt, waardoor Feyenoord won met 1-0. Als beloning voor zijn goede spel won Clasie de Zilveren Schoen in 2012.

Clasie kreeg een basisopstelling in seizoen 2012/2013 bij Feyenoord. Hij kreeg een nieuw rugnummer: 6. Hij werd reserve-aanvoerder achter Stefan de Vrij. Die had een tijd een blessure, waardoor Clasie aanvoerder mocht zijn. Verschillende topclubs uit Italië en Engeland hadden interesse in Clasie. De zaakwaarnemer van Clasie had gezegd dat er voorlopig ‘geen reden voor vertrek’ is voor Clasie. Dat seizoen mocht Clasie 37 keer spelen voor Feyenoord, waarin hij twee goals maakte.

Clasie bij Excelsior

Op 15 augustus 2010 maakte Clasie zijn profdebuut in een wedstrijd van Excelsior tegen Feyenoord. Excelsior won met 3-2. Een week later maakte Clasie zijn eerste goal tegen N.E.C. Clasie werd een basiskracht en speelde 32 wedstrijden, waarin hij twee keer scoorde.

De interlands van Clasie

Clasie debuteerde in 2012/2013 bij het Nederlands Elftal. Ook speelde hij mee aan het Europees kampioenschap onder 21 in 2013.

Jong Oranje

Clasie werd voor het eerst opgeroepen voor Jong Oranje in december 2010. Dit was vlak na zijn debuut bij Excelsior. Bij Jong Oranje speelde Clasie 12 interlands, waarin hij één keer scoorde via een afstandsschot.
Clasie mocht mee naar het Europees kampioenschap onder 21, wat in 2013 in Israël werd gehouden. Hij kreeg rugnummer 6 en speelde twee van de vier wedstrijden mee. Hij viel in de eerste wedstrijd in voor Kevin Strootman. Dit was tegen Jong Rusland, Nederland won met 5-1. In de tweede wedstrijd tegen Jong Spanje, die Nederland verloor met 3-0, mocht Clasie in de basis starten.

Nederland

In februari 2012 liet Bert van Marwijk, de toenmalige bondscoach van Nederland, weten dat hij interesse had in Clasie. De nieuwe bondscoach, Louis van Gaal, nam Clasie op 1 augustus 2012 op in zijn selectie. De eerste interland van Clasie was op 7 september 2012 in een wedstrijd tegen Turkije. Hij startte in de basis, maar werd na 50 minuten gewisseld voor Leroy Fer. In augustus 3014 werd Clasie opgenomen in de voorselectie van het Nederlands Elftal. Uiteindelijk behoorde hij niet tot de 22-koppige selectie. Op 5 mei 2014 werd Clasie opgeroepen om mee te doen voor een trainingsstage ter voorbereiding van het WK2014. Hij behoorde tot de voorselectie en uiteindelijk ook tot de definitieve WK-selectie.

Clasie op het WK 2014

Clasie maakte zijn WK debuut in 2014 in de wedstrijd tegen Argentinië, die Nederland uiteindelijk zou verliezen bij de penalty’s. Hij verving na een uur Nigel de Jong. Clasie zorgde dat er meer naar voren werd gevoetbald en speelde een prima wedstrijd.
De FIFA hield Clasie’s statistieken bij: in de wedstrijd tegen Argentinië speelde hij 58 minuten, waarvan 90% van zijn passes aankwamen. Hij beging één overtreding en pakte vier ballen af van de tegenstander. Zijn Castrol Index (systeem om aan te geven hoe goed een speler is, dus door te kijken naar zijn passes, tackles, en bewegingen op het veld) is 5.26.

Statistieken van Clasie in Nederland

Vanaf seizoen 2010 tot 2014 speelde Clasie in totaal 140 wedstrijden, bij Excelsior en Feyenoord. In totaal scoorde hij daarvan 7 keer. Voor de beker speelde 10 tien wedstrijden, waarin hij niet scoorde. Hij speelde 6 internationale wedstrijden waarin hij ook geen goals maakte.

De tatoeage van Jordy bevat aan de binnenkant van zijn arm een spelfout. / Bron: Kiekyp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De tatoeage van Jordy bevat aan de binnenkant van zijn arm een spelfout. / Bron: Kiekyp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Daarbij speelde hij op het WK 2014 tegen Argentinië. Clasie was na de verloren wedstrijd erg teleurgesteld. Hij zei tegen de NOS: “Teleurstellend. Dramatisch. Hier doe je het voor, om een WK-finale te spelen en te winnen. Als je in de halve finale eruit gaat dan is dat zo jammer. Je bent zo trots dat je mag invallen. Maar ik heb maar één gevoel: een rotgevoel. Dit komt bij iedereen keihard aan”. Clasie mocht tevens de troostfinale van het WK2014 spelen, die met 0-3 van Brazilië gewonnen werd.

De tatoeage van Clasie

Clasie is een echte familieman. Zijn broer en vader zijn erg belangrijk voor hem. Daarom heeft hij voor zijn vader een tatoeage op zijn arm laten zetten. De tatoeage heeft echter een spelfout. De tekst luidt: ‘You mean everyting in my life’, waar de h in ‘everything’ mist.
© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coen Moulijn, zijn sportieve levenCoen Moulijn stond bekend als de beste dribbelaar die het Nederlands voetbal heeft gekend. Hij speelde onder andere voor…

James Rodríguez: topscorer van het WK 2014Voetballer James Rodríguez was als speler van het Colombiaanse nationaal elftal één van de sterren van het WK 2014 in Br…
Italië en Nederland in het voetbalItalië en Nederland in het voetbalWedstrijden tegen Italië schijnen het Nederlands elftal alleen te inspireren als er iets op het spel staat. Nog nooit wo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Robert Hertel, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jordy_Clasie
 • Tatoeage Clasie: http://www.voetbalblog.nl/nieuws/foto-grote-spelfout-in-tatoeage-jordy-clasie
 • FIFA statistieken Clasie tijdens WK2014: http://www.fifa.com/worldcup/players/player=358732/index.html
 • Reactie Clasie na WK2014 wedstrijd tegen Argentinië: http://www.fr12.nl/nieuws/26829-wk-debutant-clasie-dit-komt-keihard-aan-dramatisch.html
 • Afbeelding bron 1: Robert Hertel, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Kiekyp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Kiekyp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tmaar (47 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.