Coen Moulijn, zijn sportieve leven

Coen Moulijn stond bekend als de beste dribbelaar die het Nederlands voetbal heeft gekend. Hij speelde onder andere voor Xerxes, Feyenoord en het Nederlands elftal. Bij Feyenoord win hij, landstitels, nationale bekers, de Europa Cup en de wereldbeker. In totaal spelde Moulijn 38 interlands en scoorde vier maal. Een beter linksbuiten dan Coen Moulijn heeft Nederland in het algemeen en Rotterdam in het bijzonder niet gekend. Echter in Amsterdam eren ze Piet Keizer op de linksbuitenplaats.

De shuffle

Coen Moulijn was de beste dribbelaar. Met zijn 'shuffle' bracht hij tegenstanders in verwarring maar de supporters in vervoering. Zo kon hij meer dan één tegenstander omzeilen (meestal buitenom) en een van zijn bekende nauwkeurige voorzetten afgeven.

Hoogtijddagen

Bij Feyenoord beleefde Coen Moulijn tussen 1955 en 1972 zijn hoogtijdagen. Maar eigenlijk was Feyenoord niet zijn club. Zijn eigen club was Xerxes, Toen Coen de aandacht had getrokken van Sparta en Feyenoord, wilde hij niet naar die "Boeren van het Zuiden", zoals de Rotterdammers uit Rotterdam Noord Feyenoord noemden. Maar Xerxes kon de pingelaar niet meer betalen en Sparta vond Moulijn te solistisch. Uiteindelijk ging Moulijn toch naar Feyenoord, dat 25.000 gulden aan Xerxes betaalde en Coen ontving een salaris van 2.200 gulden. Coen Moulijn werd de lieveling van voorzitter Kieboom em de helft van de Feyenoord supporters, dat in grote getalen kwam kijken naar zijn gedribbel. Voorzitter Kieboom heeft weleens gezegd: Als wij Coen alleen op de middenstip zetten, komen er al 10.000 mensen naar het stadion.

Coens jeugd

Iedere Rotterdammer weet waar Coen zijn jeugd heeft doorgebracht. Namelijk in het Oude Noorden, in de Bloklandstraat leerde Coen pingelen. Samen met zijn vader ging Coen naar Xerxes waar hij vol bewondering naar Faas Wilkes keek. De jonge Coen ging bij de jeugd van Xerxes voetballen, waar hij als linksbinnen roem vergaarde. Toch tot ergernis van de medespelers gaf hij de bal zelden af, hij pingelde veel liever. Bij Feyenoord werd hij een echte linksbuiten.

Internationaal

In 1956 maakte Coen zijn debuut in het Nederlands elftal. In 1964 maakte hij zelfs het enige doelpunt tegen Engeland, met zijn rechtervoet. Meer dan 38 interlands zaten er niet in. Niet alle bondcoaches waren gecharmeerd van zijn solistische spel. Toch kreeg Feyenoord-coach Ernst Happel het voor elkaar om Moulijn ervan te overtuigen dat hij toch ook soms mee moest verdedigen en zich daarbij harder moest verweren tegen aanslagen op zijn fragiele benen.

Moulijn wint in 1970 de Europa Cup, het geen zijn hoogtepunt was. Maar misschien was zijn afscheidswedstrijd het echte hoogtepunt. Op 9 juni 1970 speelde Feyenoord een vriendschappelijke wedstrijd tegen Uruguay. Meer dan 60.000 toeschouwers waren getuige van deze wedstrijd. Duizenden Rotterdammers huilden die dag, Moulijn in het bijzonder.

Op oudejaarsavond 2010 werd Coenraadt Moulijn, ook wel Mister Feyenoord, opgenomen in het ziekenhuis wegens een herseninfarct. Enige dagen later verslechterde zijn toestand snel en op 4 januari is Coen Moulijn op 73-jarige leeftijd overleden.
© 2011 - 2024 Spinsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gebroeders CoenJoel en Ethan Coen, beter bekend als de gebroeders Coen, zijn bij filmliefhebbers al decennia bekend van independent mov…
Het Nederlands voetbalelftal van de eeuwWat is het beste Nederlands elftal aller tijden? Wat zijn de grootste voetballers die Nederland ooit heeft voorgebracht?…
De topscorers van PSV per seizoen (1956-2020)De topscorers van PSV per seizoen (1956-2020)In het seizoen 1956-1957 werd voor het eerst betaald voetbal gespeeld. Coen Dillen was in dat seizoen de PSV'er met de m…
Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Sinds 1956 wordt er in Nederland professioneel gevoetbald in de Eredivisie. De Eredivisie biedt plaats aan achttien team…

De allergrootste Nederlandse voetballers aller tijdenDe allergrootste Nederlandse voetballers aller tijdenHet Nederlandse voetbal heeft in zijn historie bewezen een groot voetballand te zijn. Eén gewonnen EK, drie zilveren med…
De Gouden Bal - erelijst 1956-2019De Gouden Bal - erelijst 1956-2019Sinds 1956 wordt de Gouden Bal uitgereikt. Vanaf 1995 kwamen ook niet-Europese spelers voor de prestigieuze prijs in aan…
Spinsel (8 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.