Coen Moulijn, zijn sportieve leven
Coen Moulijn stond bekend als de beste dribbelaar die het Nederlands voetbal heeft gekend. Hij speelde onder andere voor Xerxes, Feyenoord en het Nederlands elftal. Bij Feyenoord win hij, landstitels, nationale bekers, de Europa Cup en de wereldbeker. In totaal spelde Moulijn 38 interlands en scoorde vier maal.
Een beter linksbuiten dan Coen Moulijn heeft Nederland in het algemeen en Rotterdam in het bijzonder niet gekend. Echter in Amsterdam eren ze Piet Keizer op de linksbuitenplaats.
De shuffle
Coen Moulijn was de beste dribbelaar. Met zijn 'shuffle' bracht hij tegenstanders in verwarring maar de supporters in vervoering. Zo kon hij meer dan één tegenstander omzeilen (meestal buitenom) en een van zijn bekende nauwkeurige voorzetten afgeven.
Hoogtijddagen
Bij Feyenoord beleefde Coen Moulijn tussen 1955 en 1972 zijn hoogtijdagen. Maar eigenlijk was Feyenoord niet zijn club. Zijn eigen club was Xerxes, Toen Coen de aandacht had getrokken van Sparta en Feyenoord, wilde hij niet naar die "Boeren van het Zuiden", zoals de Rotterdammers uit Rotterdam Noord Feyenoord noemden. Maar Xerxes kon de pingelaar niet meer betalen en Sparta vond Moulijn te solistisch. Uiteindelijk ging Moulijn toch naar Feyenoord, dat 25.000 gulden aan Xerxes betaalde en Coen ontving een salaris van 2.200 gulden. Coen Moulijn werd de lieveling van voorzitter Kieboom em de helft van de Feyenoord supporters, dat in grote getalen kwam kijken naar zijn gedribbel. Voorzitter Kieboom heeft weleens gezegd: Als wij Coen alleen op de middenstip zetten, komen er al 10.000 mensen naar het stadion.
Coens jeugd
Iedere Rotterdammer weet waar Coen zijn jeugd heeft doorgebracht. Namelijk in het Oude Noorden, in de Bloklandstraat leerde Coen pingelen. Samen met zijn vader ging Coen naar Xerxes waar hij vol bewondering naar Faas Wilkes keek. De jonge Coen ging bij de jeugd van Xerxes voetballen, waar hij als linksbinnen roem vergaarde. Toch tot ergernis van de medespelers gaf hij de bal zelden af, hij pingelde veel liever. Bij Feyenoord werd hij een echte linksbuiten.
Internationaal
In 1956 maakte Coen zijn debuut in het Nederlands elftal. In 1964 maakte hij zelfs het enige doelpunt tegen Engeland, met zijn rechtervoet. Meer dan 38 interlands zaten er niet in. Niet alle bondcoaches waren gecharmeerd van zijn solistische spel. Toch kreeg Feyenoord-coach Ernst Happel het voor elkaar om Moulijn ervan te overtuigen dat hij toch ook soms mee moest verdedigen en zich daarbij harder moest verweren tegen aanslagen op zijn fragiele benen.
Moulijn wint in 1970 de Europa Cup, het geen zijn hoogtepunt was. Maar misschien was zijn afscheidswedstrijd het echte hoogtepunt. Op 9 juni 1970 speelde Feyenoord een vriendschappelijke wedstrijd tegen Uruguay. Meer dan 60.000 toeschouwers waren getuige van deze wedstrijd. Duizenden Rotterdammers huilden die dag, Moulijn in het bijzonder.
Op oudejaarsavond 2010 werd Coenraadt Moulijn, ook wel Mister Feyenoord, opgenomen in het ziekenhuis wegens een herseninfarct. Enige dagen later verslechterde zijn toestand snel en op 4 januari is Coen Moulijn op 73-jarige leeftijd overleden.
© 2011 - 2025 Spinsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gebroeders CoenJoel en Ethan Coen, beter bekend als de gebroeders Coen, zijn bij filmliefhebbers al decennia bekend van independent mov…