Sport Club Cambuur Leeuwarden

Sport Club Cambuur Leeuwarden Sport Club Cambuur is de voetbalclub uit Leeuwarden, die in het seizoen 2013 – 2014 voor het eerste sinds jaren weer in de Eredivisie voetbalde. Een vaste schare fans steunt de club. Ze zijn verenigd in de Kern van Cambuur. Na elk Cambuur-doelpunt in eigen stadion klinkt het lied 't Woanskip van Anneke Douma door de speakers en de Kern zingt mee. Na seizoen 2015 - 2016 degradeerde Cambuur weer naar de Eerste Divisie.

VV Leeuwarden

Leeuwarden speelt betaald voetbal tot in 1964 de clubkas te leeg is om de club voor het betaald voetbal te kunnen behouden. Noodgedwongen moet het eerste elftal terugkeren naar de amateurstatus en dat doet pijn. VV Leeuwarden eindigde namelijk op een mooie negende plaats maar moest weer onbetaald spelen. Leeuwarden en de Leeuwarders vonden dat er een betaald voetbalclub thuishoorde in de Friese hoofdstad en ter vervanging van de VV werd SC Cambuur opgericht. Het is een stichting die zich op het voetballen richt.

SC Cambuur

Het gaat meteen goed met SC Cambuur en ze worden kampioen van de Tweede Divisie.
De club promoveert naar de Eerste Divisie, waar ze 27 jaar spelen. In het seizoen 1991 – 1992 wordt de club kampioen van de Eerste Divisie en volgt er een promotie naar de Eredivisie, het hoogste niveau. Twee seizoenen wordt er tegen de allerbeste clubs van Nederland gevoetbald en Cambuur is een van hen. Dan is de beker leeg en moet Cambuur terug naar de Eerste Divisie.

Eredivisie en degradatie

Een paar jaar later knokt de ploeg zich terug naar het hoogste niveau en in 1998 speelt Cambuur weer in de Eredivisie. Wederom moet de club na twee jaar terug naar de Eerste Divisie. De club blijft lekker voetballen, houdt van een aanvallend potje en voelt zich gesteund door een trouwe schare fans. In 2013 voetbalt de club zich andermaal naar de Eredivisie en doet het in het seizoen 2013 – 2014 heel erg goed. Seizoen 2014 – 2015 speelt SC Cambuur Eredivisie voetbal. Seizoen 2015 - 2016 verloopt minder op rolletjes en Cambuur verliest niet aleen zijn geliefde trainer Henk de Jong, maar ook het plekje op het hoogste niveau van het nationaal voetbal. Cambuur degradeert na dit seizoen want het is op de laatste plaats van de competitie blijven hangen.

Geel en blauw van SCC uit Cambuursterhoek

De kleuren van Cambuur zijn geel en blauw, de kleuren van de stad, het blauw en geel van het stadsvaandel. Cambuur heet Sport Club Cambuur-Leeuwarden, kortweg SC Cambuur, of Cambuur. De trouwe supporters noemen de club kortweg SCC. Het thuis-tenue bestaat uit een blauwe broek en geel shirt en blauwe kousen, het uit-tenue heeft een blauw shirt en een gele broek en gele kousen.

Cammingha

De naam Cambuur komt van de wijk waar het sportpark is gelegen, de Cambuursterhoek. In dat stadion speelt SC Cambuur haar thuiswedstrijden. De familie Van Cammingha had daar in de middeleeuwen een burcht staan. Het wapen van de Van Cammingha’s komt terug in het embleem van SC Cambuur: het rode hert met drie kammen.

Jaap Stam - Jan Bruin - Sandor van der Heide

Grote namen hebben voor de Leeuwarder club gespeeld. De volgende spelers hebben het geel en blauw van SC Cambuur gedragen:
 • Jaap Stam
 • Koko Hoekstra
 • Bert Konterman
 • Fred Grim
 • Michael Mols
 • Jan Bruin
 • Johan Abma
 • Sandor van der Heide.

Kern van Cambuur

SC Cambuur heeft een grote schare trouwe fans. Zeker bij thuiswedstrijden zit het stadion bijna altijd vol en wordt de supportersschare beschouwd als de twaalfde man. De Cambuur-sfeer is beroemd en berucht en ’t Woanskip van Anneke Douma schalt bij elk Cambuur-doelpunt door de speakers. Het geelblauwe deel van het stadion zing dan uit volle borst mee.

't Woanskip

Eelke en Etsje dat waren twee mensen
heel doodgewoon net as de rest.
Se wúden graag trouwe mar se hadden gien woaning
en daaran hat Etsje geweldig de pest.
Mar op een dag toen su ut mar weze
se kochten een arkje ut was wel niet groat.
Mar ach wat geeft ut se waren gelukkig
En nou leit der die ark bij ons in de sloot.

Refrein:
En we hewwe een woanskip
en ut leit an de Singel
en we hewwe een Arkje
't is ons ideaal.
En komme jim noch ris bij ons an de Singel
kom dan in ons woanskip gerust allemaal.


En dan volgen nog een paar coupletten en schalt het refrein nog een paar keer.

Volksclub

SC Cambuur is een volksclub waar de Kern van Cambuur zich thuisvoelt en ook meer voetballiefhebbers enthousiast van worden. Een ‘middagje Cambuur’ staat garant voor een middag vol passie, strijdlust en emotie.

Waarde

SC Cambuur heeft als sportclub van de regio ook verantwoordelijkheden. De club wil dicht bij de mensen staan die hart hebben voor SC Cambuur. De club koestert die mensen en is zich ook bewust van haar voorbeeldfunctie. Daarom ondersteunt SC Cambuur ook maatschappelijke projecten en goede doelen. De club werkt daarvoor samen met scholen, overheid en welzijnsinstellingen uit de regio.
SC Cambuur staat voor:
 • Betrokken (neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid)
 • Eigenzinnig (vaart haar eigen koers met een duidelijke en heldere visie)
 • Strijdlustig (hard werken en ‘de kop derfoar’)
 • Trots (onze club, onze jongens)
 • SC Cambuur – Leeuwarden, voor elkaar!

Nieuw stadion

SC Cambuur maakte in 2013 plannen bekend om tot een nieuw stadion te komen. Dat moet aan 15.000 supporters plaats gaan bieden.
Het huidige stadion is aan modernisering toe. De discussie gaat over de plek: moet dat dezelfde worden als waar het huidige stadion staat, de historische plek middenin de stad, of moet de club verhuizen naar de rand van de stad. Voor de parkeermogelijkheden en de verbindingen zou dat handig zijn. Liefhebbers praten op verschillende discussieavonden mee over de plannen.

Mei 2015

Het nieuwe stadion komt bij het WTC Expo in Leeuwarden. Dat maken Cambuur en Gemeente Leeuwarden op 18 mei 2015 bekend.
Er is niet gekozen voor opwaardering van het huidige stadion met kunstgrasveld aan het Cambuurplein. Het nieuwe stadion moet in 2018 klaar zijn, als Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is.

Bij het stadion komt een boulevard mei winkels en sportvoorzieningen, is het plan. Hoe dat er precies uit gaat zien wordt nog uitgewerkt. De voorzieningen mogen geen concurrentie vormen voor de middenstand in de binnenstad.
Het nieuwe Cambuurstadion gaat ongeveer 45 miljoen euro kosten.
© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heren van Ameland en Christa Van CamminghaHeren van Ameland en Christa Van CamminghaDe Van Cammingha’s waren ooit Vrij- en Erfheren van Ameland, zoals Koningin Beatrix Vrij- en Erfvrouwe van Ameland was e…
Eredivisie seizoen 2020-21: promotie en degradatieEredivisie seizoen 2020-21: promotie en degradatieHet Eredivisie-seizoen 2020-21 wordt het eerste seizoen waarin er twee clubs direct degraderen naar de Keuken Kampioen D…
Waddeneiland Ameland – Beroemde en bekende eilandersWaddeneiland Ameland – Beroemde en bekende eilandersAmeland is bekend van de walvisvaart en Hidde Dirks Kat was een van de beroemde Amelander commandeurs. Hij overwinterde…
Voetballen op Ameland - Cor Wijnberg Beker en Ameland BekerVoetballen op Ameland - Cor Wijnberg Beker en Ameland BekerAmeland is een sportief eiland. Het kent twee voetbalclubs: Amelandia, met de velden in Hollum, en Geel Wit, met velden…

Mexico en Nederland in het voetbalMexico en Nederland in het voetbalNederland en Mexico hebben een voetbalverleden, waarin de één weinig onderdoet voor de ander, iets wat vooral in het doe…
Nederlandse voetballers en hun bijnamenNederlandse voetballers en hun bijnamenAls je een goede professionele voetballer bent op het hoogste niveau dan word je bejubeld door zowel je fans als de pers…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cambuur
 • http://cambuur.nl/de-club/historie/ geraadpleegd op 19 augustus 2014
 • http://www.ntso.nl/artikelen/sc-cambuur-leeuwarden/ geraadpleegd op 19 augustus 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/SC_Cambuur geraadpleegd op 19 augustus 2014
 • http://www.omropfryslan.nl/nieuws/cambuur-en-gemeente-kiezen-voor-nieuw-stadion-bij-wtc geraadpleegd op 29 mei 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.