Voetbal in IJsland

Voetbal in IJsland is niet van erg hoge kwaliteit maar wel erg populair onder de bewoners. Er wonen ongeveer 315.000 inwoners in IJsland waarvan slechts een klein aantal zijn brood verdient als voetballer. De meeste spelers uit de IJslandse voetbalcompetitie hebben nog een andere baan omdat ze te weinig salaris ontvangen om rond te komen.

IJslandse voetbalcompetitie

De hoogste voetbalcompetitie in IJsland wordt de Úrvalsdeild genoemd. Hierin spelen twaalf clubs die elkaar twee keer per seizoen ontmoeten, dat zijn slechts 22 speelronden per jaar. De clubs die op de elfde en twaalfde plaats eindigen, degraderen naar de 1. Deild Karla, het tweede niveau van IJsland. Omdat IJsland bijna geen rol speelt in Europese competities geeft het kampioenschap in de Úrvalsdeild recht op een plek in de tweede kwalificatieronde van de Champions League. De tweede en derde plek geven recht op een plek in de kwalificatierondes van de Europa League.

KR Reykjavík

KR is, historisch gezien, de grootste club van IJsland. Ze heeft de meeste titels verzameld maar is ook de meeste seizoenen aanwezig in de Úrvalsdeild. Veel van die 26 titels behaalde ze in de eerste seizoenen toen er nog weinig voetbalclubs op het eiland aanwezig waren. In 1912 werd het eerste seizoen gespeeld en tot en met 1968 hebben er niet meer dan zes clubs mee gespeeld. De laatste jaren speelt KR weer volop mee om het kampioenschap maar dit is niet zo constant als je ziet in andere competities. In grote voetballanden zie je vaak een aantal clubs die kans maken op de titel maar in de Úrvalsdeild is het onvoorspelbaar. Dit komt waarschijnlijk door het lagere niveau en het kleine aantal wedstrijden die worden gespeeld. Hieronder een tabel van de clubs in de Úrvalsdeild en het aantal behaalde kampioenschappen (2014).

ClubAantal titels
KR Reykjavík26
Valur Reykjavík20
IÁ Akranes18
FH Hafnarfjörður6
Víkingur Reykjavík5
ÍB Vestmannaeyja3
Fylkir Reykjavík3
Breiðablik Kópavogur1
Stjarnan Garðabær1
Fjölnir Reykjavík0
ÍB Keflavik0
Leiknir Reykjavík0

Voetbalstadions IJsland

De stadions van de clubs stellen niet veel voor. De meeste bestaan uit een grasveld met een aantal stoelen langs de lijnen. De bezoekersaantallen zijn gemiddeld veel lager dan de capaciteit van de stadions. De gemiddelde maximale capaciteit van de stadions in de Úrvalsdeild is ongeveer 3250 personen. De gemiddelde bezetting per wedstrijd is 1078 bezoekers. Dat betekent dat slechts 1/3 van de stadions bezet is. Een duidelijke oorzaak is er niet maar misschien ligt het aan het niveau dat de spelers laten zien of misschien is het lage aantal inwoners van IJsland de oorzaak. Hieronder in de tabel zie je de stadions van de clubs uit de Úrvalsdeild met de maximale capaciteit.

ClubStadionCapaciteit
FH HafnarfjörðurHafnarfjörður6.738
Breiðablik KópavogurKópavogsvöllur5.501
ÍB KeflavikNettóvöllurinn4.957
IÁ AkranesAkranesvölur4.850
KR ReykjavíkKR-völlur3.333
Valur ReykjavíkVodafonevöllurinn3.000
Fylkir ReykjavíkFylkisvöllur2.872
ÍB VestmannaeyjaHásteinsvöller2.824
Leiknir ReykjavíkLeiknisvöllur1.500
Stjarnan GarðabærStjörnuvöllur1.292
Víkingur ReykjavíkVíkingsvöller1.100
Fjölnir ReykjavíkFjölnisvöllur1.000

IJslands nationaal elftal

Het nationale elftal van IJsland heeft nog nooit deelgenomen aan een EK of WK. Al waren ze heel dicht bij kwalificatie voor het WK 2014 in Brazilië. In de groepsronde eindigden ze op de tweede plaats achter Zwitserland, deze plek zorgde voor kwalificatie voor de nacompetitie. Ze moesten een beter resultaat halen over twee wedstrijden tegen Kroatië. Als dit lukte, kwalificeerde ze zich voor het WK. In de thuiswedstrijd eindigde het duel op 0-0. In Kroatië werd het 2-0 waardoor IJsland zich niet kwalificeerde.

Echt grote voetballers heeft IJsland niet voortgebracht, al komt daar langzamerhand verbetering in. De meesten voetballers kiezen dan ook voor een weg via Nederland of België. De voetballer met de meeste interlands is Rúnar Kristinsson, hij kwam tot 104 optredens voor zijn vaderland. Eiður Guðjohnsen heeft de meeste treffers op zijn naam staan. Hij scoorde al 24 doelpunten en is nog steeds actief op de velden.

Rúnar Kristinsson

Kristinisson is een voormalig middenvelder en is anno 2014 manager bij KR Reykjavik. Hij begon in de jeugd van Leiknir Reykjavik maar stapte in 1984 over naar KR. Na 126 competitiewedstrijden bij KR stapte hij over naar het Zweedse Örgryte. Na twee jaar trok hij door naar het volgende Scandinavische land, hij ging aan de slag bij Lillestrøm in Noorwegen. Na drie jaar maakte hij de stap naar Midden-Europa, hij tekende bij Lokeren. In België kwam hij tot bijna 200 wedstrijden in zeven jaar. Hierna kwam hij nog een seizoen uit in de Úrvalsdeild bij KR. Twee jaar later tekende hij een contract bij KR waar hij nu nog steeds als manager aan het roer staat.

Tryggvi Guðmundsson

Guðmundsson is een van de grootste voetballers die IJsland tot nu toe heeft voortgebracht. Hij is namelijk topscorer aller tijden in de Úrvalsdeild. Deze aanvaller is geboren in 1974 en is anno 2014 nog steeds actief op de IJslandse velden. Zijn laatste optreden in de Úrvalsdeild was in 2013 bij Fylkir. Sindsdien is hij actief op de lagere niveau's. In zijn voetbalcarrière heeft hij vooral naam gemaakt in IJsland bij FH en ÍBV maar ook in Noorwegen en Zweden. Heel veel interlands heeft Guðmundsson niet gespeeld als je dit vergelijkt met de tijd die hij op hoog niveau heeft gespeeld. Hij debuteerde in 1997 toen hij in de rust inviel. In de tweede helft scoorde hij het enige doelpunt van de wedstrijd. Hierna wist hij zijn aantal interlandwedstrijden op te schroeven tot 42 waarin hij 12 keer het net vond.

Eiður Smári Guðjohnsen

Guðjohnsen mag je toch wel de beste IJslandse voetballer aller tijden noemen. Hij heeft zich niet alleen laten gelden in Scandinavië en in het nationale elftal maar ook bij grote topclubs in Europa. Via Valur Reykjavik kwam hij in beeld bij PSV waar hij later een contract ondertekende. Hij kwam slechts tot dertien optredens voor de Eindhovense club waarna hij zijn enkel brak tijdens een jeugdinterland. De dokters voorspelden dat hij nooit een hoog niveau zou halen dus liet PSV hem vertrekken. Dit bleek geen goede keuze te zijn want hij groeide uit tot topspeler bij grote Europese clubs. Hij heeft in zes seizoenen bij Chelsea meer dan 180 wedstrijden gespeeld en 54 keer gescoord. In 2006 betaalde FC Barcelona ongeveer 12 miljoen euro voor de eerste IJslander in de geschiedenis van de club. In 2009 tekende hij bij AS Monaco waarna het bergafwaarts ging. Na korte periodes bij Tottenham, Stoke City, Fulham, AEK Athene en Cerle Brugge kwam hij bij Club Brugge terecht waar hij ook maar voor een korte periode heeft gespeeld.
© 2014 - 2024 Romero, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in IJslandIJsland is niet alleen een prachtig land maar je kunt er ook nog eens heel goed studeren. IJsland biedt namelijk veel op…
Goedkope vakantie: IJslandGoedkope vakantie: IJslandIJsland is getroffen door de kredietcrisis. Het land heeft te kampen met hoge schulden. Daardoor is de koers van de IJsl…
Vlag van IJslandVlag van IJslandIn een oogopslag is te zien in welke geografische regio het land dat bij deze vlag hoort ligt: Scandinavië. Deze blauwe…
Pro Vercelli: Italiaanse grootmacht van vroegerPro Vercelli: Italiaanse grootmacht van vroegerHonderd jaar geleden werd het voetbal in Italië gedomineerd door een club waarvan velen nu de naam niet meer kennen: Pro…

Andrés Iniesta - VoetballerAndrés Iniesta is een Spaanse voetballer die is geboren in Fuentealbilla, een klein dorpje aan de oostkant van Spanje, o…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%9Arvalsdeild
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/IJslands_voetbalelftal
Romero (3 artikelen)
Laatste update: 20-11-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.