InfoNu.nl > Sport > Geschiedenis > Pro Vercelli: Italiaanse grootmacht van vroeger

Pro Vercelli: Italiaanse grootmacht van vroeger

Pro Vercelli: Italiaanse grootmacht van vroeger Honderd jaar geleden werd het voetbal in Italië gedomineerd door een club waarvan velen nu de naam niet meer kennen: Pro Vercelli. De club heeft zeven landstitels op zak, maar acteert tegenwoordig op het allerlaagste betaald voetbal niveau in Italië. Wat is er met deze club gebeurd?

Algemene informatie

 • Naam: FC Pro Vercelli
 • Opgericht: 1892
 • Actief in het voetbal sinds: 1903
 • Plaats: Vercelli, Italië
 • Clubkleuren: Wit shirt, zwart broekje
 • Stadion: Stadio Silvio Piola
 • Capaciteit: 8.000
 • Competitie: Lega Pro Prima Divisione (derde divisie)

Geschiedenis

Pro Vercelli werd in 1892 opgericht als gymnastiekclub. Elf jaar later kwam er een voetbalafdeling bij en begonnen zij in de tweede divisie. In 1907 promoveerde de club naar de hoogste afdeling van Italiaanse voetbal en een jaar daarop volgde al het eerste kampioenschap. Ook in 1909 werd Pro Vercelli tot kampioen gekroond. Een derde titel achter elkaar kon niet worden bereikt. In de beslissende wedstrijd tegen Internazionale stond de club met veel jeugdspelers op het veld. Reden hiervoor was dat tal van basisspelers wegens een interland van het nationale militaire elftal afwezig waren. De Italiaanse bond wilde de wedstrijd niet verplaatsen waardoor het team uiteindelijk met 10-3 ten onder ging. De drie jaren daarop nam de ploeg revanche door het voetbal te domineren en de landstitels binnen te slepen.

Successen houden aan

Door de Eerste Wereldoorlog lag de competitie enige tijd stil. In 1921 en 1922 werd de ploeg nogmaals gekroond tot landskampioen, maar vanaf dat moment ging het bergafwaarts met de club. In het seizoen 1922/1923 werd de club nog tweede in de competitie achter Genoa, maar andere grote successen werden niet meer geboekt. De ploeg was medeoprichter van de Serie A in 1929. Pro Vercelli bleef nog dertien seizoenen op het hoogste niveau acteren, maar degradeerde in het seizoen 1934/1935 naar de Serie B. Grote industrieclubs deden hun intrede in het voetbal en dit was fataal voor het voetbal van de club. Zes jaar later volgde zelfs nog een degradatie naar de Serie C.

'Leoni'

Pro Vercelli stond destijds vooral bekend om hun harde spel. Dit leverde de club de bijnaam ‘Leoni’ (Leeuwen) op. Ondanks het grove spel was de club in die jaren hofleverancier van het Italiaanse voetbalelftal. Pro Vercelli gold destijds als een van de grootste clubs van Italië en leidde veel talenten op. Een van die talenten was Silvio Piola. Hij kwam later uit voor onder andere Lazio Roma en Juventus en is opgenomen in de Hall of Fame van het Italiaanse voetbal.

Het voetbal nu

De club kampte door de jaren heen met veel financiële problemen waardoor zij veelal actief waren in de laagste competities in Italië. Vanaf het moment dat Pro Vercelli degradeerde uit de Serie A schommelden zij tussen de Serie B en de Serie D. De laatste jaren lijkt de club weer wat uit hun schulp te kruipen. In het seizoen 2011/2012 promoveerden ze voor het eerst sinds 64 jaar weer naar de Serie B. Het daaropvolgende seizoen degradeerde de club echter weer naar de Serie C. De hoop bij de supporters om terug te keren op het hoogste niveau in Italië is er nog altijd, maar zij weten ook dat die kans klein is. Fans snakken naar nieuwe successen, maar moeten het voorlopig doen met de behaalde prijzen uit het verleden.

Lees verder

© 2014 - 2019 Arjenk, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal en diens competitiesVoetbal en diens competitiesVoetbal is ‘s werelds bekendste teamsport. Het wordt wereldwijd in verschillende landen en op diverse niveaus gespeeld.…
Bronnen en referenties
 • http://www.fcprovercelli.it/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/US_Pro_Vercelli_Calcio
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Silvio_Piola

Reageer op het artikel "Pro Vercelli: Italiaanse grootmacht van vroeger"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Arjenk
Gepubliceerd: 18-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Italiaans voetbal
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!