Voetbalclub Crotone: van de Serie D naar de Serie A

Voetbalclub Crotone: van de Serie D naar de Serie A F.C. Crotone is een Italiaanse voetbalclub uit de stad Crotone, in Calabrië. De in 1910 opgerichte club speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Ezio Scida, waar iets meer dan 9.500 toeschouwers in kunnen. De club heeft jaren doorgebracht in de lagere divisies van het Italiaanse voetbal maar promoveerde in 2016 onder trainer Ivan Juric voor het eerst in haar historie naar de Serie A. Crotone wordt vaak in verband gebracht met de maffia vanwege diverse rechtszaken tegen eigenaar en voorzitter Rafaelle Vrenna, die hiervan telkens is vrijgesproken.

Inhoud


Historie

Football Club Crotone (F.C. Crotone) werd opgericht in 1910 en speelde vanaf dat moment een aantal decennia in de voorloper van de Serie C. In 1963 moest de club een stap terugdoen toen het degradeerde naar de Serie D. In 1977 verloren ze op een haar na de strijd om promotie naar de Serie C. Toen ze het jaar erna na de reorganisatie van het Italiaanse profvoetbal in de Serie C2 terechtkwamen ging de club failliet. Onder de naam Associazione Sportiva Crotone werd een doorstart gemaakt maar men moest wel weer onderaan de ladder beginnen in de achtste divisie (Prima Categoria). Crotone klom weer op naar de Serie C2 maar ging in 1991 wederom failliet. Het was toen zakenman Raffaele Vrenna die de portemonnee trok en de club overnam. Onder zijn voorzitterschap werd een ongekende klim ingezet. Zo bereikte de club in het jaar 2000 voor het eerst in haar historie promotie naar de Serie B. In 2016 bereikte de club promotie naar de Serie A waardoor het in het seizoen 2016-2017 voor het eerst mocht uitkomen op het hoogste niveau. Daar handhaafden ze zich in hun eerste seizoen knap.

Connecties met de maffia?

Toen Crotone in april 2016 promotie afdwong naar de Serie A openden diverse kranten waaronder De Telegraaf met de promotie van 'maffiaclub Crotone'. Dit heeft alles te maken met de reputatie van Raffaele Vrenna en zijn broer Gianni Vrenna. De voorzitter van de club werd al meermaals in verband gebracht met de maffia maar werd telkens vrijgesproken. Justitie in Italië heeft tevens geprobeerd de club te laten onteigenen, maar dit was zonder veroordeling niet mogelijk. Informanten van het Openbaar Ministerie hadden in januari 2016 nog aangegeven dat Vrenna clans van de Ndrangheta had betaald voor diverse criminele activiteiten.

Rivaliteiten

Zoals alle voetbalclubs heeft Crotone enkele grote rivalen. De grootste rivaliteit bestaat er met de clubs Catanzaro, Reggina en Vigor Lamenzia, allen actief in de lagere Italiaanse divisies. Tegen Catanzaro speelt Crotone de 'derby van de voormalige provincie Catanzaro'. Tot aan een provinciale herindeling lag Crotone namelijk in de provincie Catanzaro maar sindsdien is het de hoofdstad van de nieuw gevormde provincie Crotone. De overwinning van Crotone op Reggina in 2014 zorgde direct voor degradatie van Reggina naar de Serie C.

De club heeft daarnaast een vriendschappelijk band met de clubs Catania, Empoli, Cavese en Cosenza.

Stadion

F.C. Crotone speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Ezio Scida, dat plaats biedt aan een kleine 9.500 toeschouwers. Het werd vernoemd naar de oud-speler Ezio Scida van Crotone die in 1946 op 31-jarige leeftijd om het leven kwam bij een verkeersongeluk. Op het moment van het ongeluk was hij onderweg naar een wedstrijd.

Het stadion van Crotone voldoet waarschijnlijk niet aan de eisen die gesteld worden aan een stadion voor een Serie A-club. Dit overkwam eerder Carpi F.C. 1909, dat in 2015 naar de Serie A promoveerde en vervolgens een contract sloot om haar 'thuiswedstrijden' elders te spelen. Crotone-eigenaar Raffaele Vrenna heeft echter grootse plannen met het stadion waardoor een verbouwing of de bouw van een compleet nieuw stadion tot de mogelijkheden behoren.

Bekende spelers en oud-spelers

In Italië is het gebruikelijk dat clubs uit de Serie A jonge talentvolle spelers tijdelijk verhuren aan clubs uit de Serie C en D. Omdat Crotone altijd in deze regionen gespeeld heeft is het ook een opleidingsclub geweest voor velen van hen. Zo speelde Graziano Pellè in 2006 als jonge twintiger 17 wedstrijden voor Crotone toen hij werd verhuurd door Lecce.

De eerste Italiaanse spelers die werden opgeroepen voor de nationale selectie terwijl ze bij Crotone speelden waren middenvelder Jacopo Dezi en spits Federico Bernardeschi in 2014. Dezi werd op dat moment gehuurd van Napoli en Bernardeschi van Fiorentina. Daarnaast kent Crotone enkele jeugdinternationals waaronder Felice Natalino, Manuel Nicoletti, Generoso Rossi, Giuseppe Sculli, Antonio Bocchetti, Andrea Mazzarani en keeper Daniele Padelli. De enige buitenlandse speler die (tot 2016) de nationale selectie van zijn land wist te halen terwijl hij in dienst was van Crotone is de Macedoniër Stefan Ristovski, die op dat moment werd gehuurd van Parma.

Enkele sterkhouders die een belangrijk aandeel hadden in de promotie van Crotone naar de Serie A in 2016 zijn Antonio Galardo (aanvoerder), Alex Cordaz, Claiton, Andrea Barberis, Aniello Salzano, Raffaele Palladino, Fransesco Modesto, Federico Ricci (gehuurd van AS Roma) en Ante Budimir (gehuurd van St. Pauli).

Twee seizoenen in de Serie A

Het eerste seizoen in de Serie A wist F.C. Crotone zich ternauwernood te handhaven in de hoogste divisie van het Italiaanse voetbal. Door tijdens de laatste competieronde verrassend Lazio Roma te verslaan met 3-1 bereikte het de 17e plaats en veroordeelde het concurrent Empoli tot de degradatie. In het seizoen daarna wist F.C. Crotone zich niet te handhaven en degradeerde het weer naar de Serie B. Ook hier kwam het op de laatste wedstrijd aan maar dat verloor het van Napoli.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atalanta Bergamo, voetbalclub in ItaliëAtalanta Bergamo, voetbalclub in ItaliëIn het noorden van Italie, in de regio Lombardije, ligt in de schaduw van de Alpen de stad Bergamo. De stad is de thuisb…
Pro Vercelli: Italiaanse grootmacht van vroegerPro Vercelli: Italiaanse grootmacht van vroegerHonderd jaar geleden werd het voetbal in Italië gedomineerd door een club waarvan velen nu de naam niet meer kennen: Pro…
Amanda Knox: schuldig aan moord of onschuldig vastgezeten?Amanda Knox: schuldig aan moord of onschuldig vastgezeten?Op 1 november 2007 wordt de 21-jarige Britse studente Meredith Kercher dood aangetroffen in haar huis in Perugia in Ital…
AC Parma, de teloorgang van een succesvolle voetbalclubAC Parma, de teloorgang van een succesvolle voetbalclubIn de jaren negentig van de twintigste eeuw was AC Parma een bekende naam in de Europese voetbalwereld. Internationaal b…

Vijf grootste voetbalstadions ter wereldVijf grootste voetbalstadions ter wereldIn de wereld staan heel wat grote voetbalstadions. Sommige zijn oud en andere zijn nieuwer. Om het comfort van het publi…
Vijf grootste voetbalstadions van EuropaVijf grootste voetbalstadions van EuropaFan experience wordt steeds belangrijker in het voetbal. De fans willen niet alleen een wedstrijd bijwonen, ze willen ec…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:FC_Crotone_Logo.png
  • https://it.wikipedia.org/wiki/Football_Club_Crotone
  • http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/buitenlands/25702033/___Maffiaclub__debuteert_in_Serie_A__.html
  • http://www.ilquotidianoweb.it/news/cronache/744125/-Ndrangheta--rigettata-la-confisca.html
  • http://www.worldfootball.net/teams/fc-crotone/
  • http://ballverliebt.eu/2016/04/15/crotone-in-serie-a-greetings-from-purgatory/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 29-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.