Anfield, de karakteristieke thuishaven van Liverpool F.C

Anfield, de karakteristieke thuishaven van Liverpool F.C Anfield is sinds de oprichting van Liverpool F.C., in 1892, de thuishaven van de club geweest. Het stadion, waar voor elke thuiswedstrijd het beroemde "You'll Never Walk Alone" wordt gezongen, is ooit gebouwd namens Everton F.C. Het stadion staat aan de geboorte van Liverpool F.C. Het heeft een capaciteit van 45.276 toeschouwers.

Locatie AnfieldGeschiedenis van Anfield

Toen Everton F.C. in 1884 toe was aan een nieuw stadion, het oude stadion zorgde voor te veel geluidsoverlast, huurde het lid John Houlding het stuk grond waar Anfield op staat van John Orrell. Het stadion bood ongeveer 20.000 man capaciteit, wat werd beschouwd als internationale standaard. De eerste wedstrijd in het stadion werd gespeeld op 28 september 1884. De wedstrijd won Everton met 5-0 van Earlestown.

In 1892 verliet Everton Anfield. Dit kwam door een geschil tussen Houlding en het bestuur van Everton. Houlding had inmiddels het stuk land gekocht en door de toenemende bezoekersaantallen wilde hij meer rente zien van Everton om te spelen in het stadion. Uiteindelijk verliet Everton Anfield en bouwden zij een nieuw stadion, Goodison Park.

Alleen met Anfield besloot John Houlding een nieuwe club op te richten, Liverpool F.C., dat vanaf toen het stadion in gebruik nam. De eerste wedstrijd die het nieuwe Liverpool speelde op Anfield wonnen zij in een vriendschappelijke wedstrijd van Rotherham Town. Uitslag was 7-1 voor Liverpool.

In 2002 ging het plan rond om Anfield te verlaten en een nieuw stadion voor Liverpool F.C. te bouwen. Dit is echter niet doorgegaan. Met de overname van Liverpool F.C. door Fenway Sports Group werd besloten Anfield trouw te blijven. Hierbij werd besloten het stadion uit te gaan breiden.

Tribunes

Liverpool heeft vier iconische tribunes, waarvan de bekendste misschien The Kop is. Elke tribune heeft zijn eigen verhaal en heeft de nodige renovaties in de loop der jaren ondergaan.

The Kop

The Kop ligt achter één van de doelen van Anfield en is gebouwd in 1906. Het is vernoemd naar de Slag van Spionkop. Deze slag, in 1900, hield plaatst in Zuid-Afrika. Het gebeurde in de Tweede Boerenoorlog. De Afrikaners wonnen deze slag van de Britten. De Britten leden bij deze slag veel verliezen, waarvan veel slachtoffers uit de omgeving van Liverpool kwamen.

In 1928 is The Kop gerenoveerd, waardoor het plaats bood aan 30.000 toeschouwers. Daarnaast kreeg de tribune een dak en steunpilaren.

In 1994 werd The Kop opnieuw gerenoveerd. De tribune werd herbouwd en had na afloop enkel nog zitplekken. Dit is zoals het nu nog is. De capaciteit daalde naar 12.390 toeschouwers.

Centenary Stand

Centenary Stand bestaat sinds 1992. Hiervoor heette deze tribune Kemlyn Road Stand. Centenary Stand verwijst naar het 100-jarig bestaan van de club. De tribune ligt aan één van de lange zijde van het veld. Het is ter ere hiervan gebouwd en biedt hedendaags plaats aan 11.762 toeschouwers.

Anfield Road End

Deze tribune werd gebouwd in 1903. In 1965 werd deze tribune gerenoveerd. Het werd toen een overdekte staantribune. In 1982 werd de tribune omgebouwd tot een tribune met enkel nog zitplaatsen. In 1998 werd er een tweede ring geplaatst op Anfield Road End. Deze verbouwing bracht echter enige problemen met zich mee en in 1999 werden er extra palen geplaatst ter ondersteuning van de tribune. Sinds de tweede ring er op staat heeft de tribune een capaciteit van 9.074 toeschouwers.

Main Stand

Main Stand is zoals de naam zegt de hoofdtribune van Anfield. Hier bevinden zich de VIP-boxen, coachvakken, kleedkamers en de bestuurskamer. Op de plek waar nu Main Stand staat werd in 1895 een tribune gebouwd welke 3000 toeschouwers aan capaciteit had. In 1973 is deze tribune gesloopt en een nieuwe gebouwd. Met de bouw van deze tribune werden er ook nieuwe lichtmasten geplaatst op het stadion. De tribune heeft een capaciteit van 12.227 toeschouwers.

Bill Shankly en Bob Paisley

Bill Shankly en was coach van Liverpool F.C. van 1959 tot 1974. Onder zijn leiding boekte Liverpool grote successen in binnen- en buitenland. Toen hij in 1959 aan het roer kwam te staan van Liverpool speelde het al enkele seizoenen in de tweede divisie. Binnen enkele jaren had hij de ploeg omgebouwd tot een Europese topploeg en zo zou hij de club ook achterlaten. Ook aan Anfield liet hij meerdere zaken veranderen. Hij liet het veld en stadion opknappen bij zijn aankomst, omdat dit in de loop der jaren in verval was geraakt. Het iconische "THIS IS ANFIELD" bord bij de trap naar het veld is ook van zijn hand. Hij wilde hiermee de tegenstander angst aanjagen.

Als eerbetoon aan Shankly zijn in augustus 1982, elf maanden na het overlijden van Bill Shankly, de Shankly Gates onthuld. Deze staan aan Anfield Road bij het stadion. Boven de Shankly Gates staan het voor Liverpool iconische "You'll Never Walk Alone". De opening werd gedaan door zijn weduwe (Ness).

In december 1997 werd er aan de kant van The Kop een brons standbeeld onthuld van Bill Shankly. Het beeld is ruim 2,4 meter groot en in de voet van het beeld staat: "Bill Shankly - He Made The People Happy".

Een ander groot Liverpool-icoon, Bob Paisley, kreeg in 1999, als eerbetoon, bij één van de ingangen van het stadion The Bob Paisley Gates. Paisley heeft zijn gehele voetbalcarrière in dienst van Liverpool gewerkt. Allereerst als speler waarin hij 253 wedstrijden voor de club heeft gespeeld.

Na zijn voetbalcarrière haalde Bill Shankly hem in 1959 als assistent in dienst. Na het afscheid van Shankly zou Paisley het stokje nog overnemen van 1974 tot 1983.

Statistieken

GebeurtenisRecordWanneer
Meeste bezoekers61.905Liverpool - Wolverhampton Wanderers, 2 februari 1952
Minste bezoekers1.000Liverpool - Loughborough, 7 december 1895
Hoogste bezoekersgemiddelde48.1271973
© 2015 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Chelsea-Liverpool FC, live tv en livestreamVoetbal 2020: Chelsea-Liverpool FC, live tv en livestreamOp zondag 20 september 2020 wordt in de Premier League de wedstrijd gespeeld tussen Liverpool FC en Chelsea. De Engelse…
Top 10 grootste voetbalstadions Premier League 2020-2021Top 10 grootste voetbalstadions Premier League 2020-2021In het Engelse voetbal zijn de stadions doorgaans groter dan in Nederland. De top tien grootste stadions in Engeland heb…
Liverpool F.C., Anfield Road en The KopLiverpool F.C., Anfield Road en The KopLiverpool F.C. is een Engelse voetbalclub, die uitkomt in de Premier League, de hoogste Engelse voetbalcompetitie. Liver…
Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Vanaf 1992 wordt er in Engeland gevoetbald in de competitie Premier League. De Premier League bestaat uit twintig teams…

AC Parma, de teloorgang van een succesvolle voetbalclubAC Parma, de teloorgang van een succesvolle voetbalclubIn de jaren negentig van de twintigste eeuw was AC Parma een bekende naam in de Europese voetbalwereld. Internationaal b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Timbertopper, Pixabay
  • http://www.liverpoolfc.com/stadium/anfield
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Anfield
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.