De oprichting en geschiedenis van Manchester City

De oprichting en geschiedenis van Manchester City Manchester City is één van de topclubs in de Engelse Premier League. Toch is de hoge jaarlijkse notering van de club niet altijd vanzelfsprekend geweest. Lange tijd heeft de club tegen degradatie gevochten en pas in de 21e eeuw zijn de prestaties van de club structureel beter geworden. Wanneer is Manchester City opgericht en wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de club geweest?

Inhoud


De oprichting

Manchester City is in 1880 opgericht door leden van de Saint Mark's Kerk in Manchester. De club was vooral opgericht om jongeren een afleiding te bieden, aangezien er in die tijd en met name in het betreffende gedeelte van Manchester sprake was van veel werkloosheid, gewelddadigheid en verslaving. Iedereen mocht lid worden van de club. Omdat de club vooral vanuit liefdadigheid was opgericht en er weinig middelen waren om een eigen terrein op te richten, werd er de eerste jaren vooral langs verschillende velden rondgezworven. Pas in 1887 had de club de middelen om een stadion met een voetbalveld op te richten en nam het een andere naam aan, Ardwick AFC, genaamd naar het district waar de club gevestigd was. In 1893 veranderde de naam in het huidige Manchester City FC. In de Football League, waar de club was ingedeeld, werden wisselende resultaten behaald. Hoge noteringen werden afgewisseld met een plek in de middenmoot of zelfs degradatie.

Het eerste kampioenschap

Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde de club naar een nieuw stadion (vanwege brand in het oude stadion) met een capaciteit van maar liefst 85.000 toeschouwers. In 1934 bezochten ruim 84.000 toeschouwers de wedstrijd tussen Manchester City en Stoke City. In 1937 vond het eerste grote succes plaats. Van de 22 ploegen die deelnamen aan de First Division behaalde Manchester City de eerste plaats, wat het eerste landskampioenschap voor de ploeg betekende. In die tijd speelden al veel van de bekendste Engelse Club op het hoogste niveau. Manchester City werd eerste voor onder andere Arsenal (3e), Chelsea (13e), Liverpool (18e) en Manchester United (21e). Het jaar daarop degradeerde de ploeg gek genoeg, terwijl de ploeg het meeste aantal doelpunten had gescoord van de hele competitie en aan het einde een positief doelsaldo had. Na de Tweede Wereldoorlog werd de competitie in het seizoen 1946/1947 hervat en Manchester City wist meteen te promoveren naar het hoogste niveau. In de 20 jaar daarna schommelde Manchester City tussen de eerste en tweede klasse in. De club degradeerde een aantal keer en op het hoogste niveau eindigde de ploeg vrijwel altijd in het rechter rijtje. In 1967 eindigde de ploeg als 15e in de competitie, maar in het jaar erna was het raak. Voor de tweede keer mocht Manchester City zich de beste van Engeland noemen.

Premier League en degradatie

Na het kampioenschap in 1968 ging het snel bergafwaarts met de club. De ploeg speelde nauwelijks meer mee om het kampioenschap en in 1983 degradeerde de ploeg zelfs naar de tweede klasse. In 1992 kwam Manchester City in de Premier League, die opgericht werd door de meeste ploegen die destijds in de Football League uitkwamen, uit. In 1996 degradeerde de ploeg echter naar de tweede klasse. In een ontzettend spannend slot van de competitie bleven Coventry City en Southampton op doelsaldo in de Premier League, waardoor Manchester City degradeerde. In 1998 kreeg de club een harde klap te verwerken. De club degradeerde naar de derde klasse en leek ver verwijderd te zijn van voetbal op het hoogste niveau. Het jaar daarop wist de ploeg maar net te promoveren (door derde te worden met 2 punten voorsprong op de nummer 4) en het jaar daarop promoveerde de ploeg opnieuw, waardoor het weer uitkwam in de Premier League. In de jaren daarna bleef Manchester City, met uitzondering van één jaar, actief in de Premier League. In 2003 verhuisde de club van Maine Road naar het nieuwe City of Manchester Stadion, waarna Manchester City een middenmotor bleef in de Premier League.

De overname

In de Premier League nam het beschikbare geld sterk toe, nadat meerdere clubs werden overgenomen door rijke buitenlandse zakenlieden. Ook Manchester City werd in 2007 overgenomen. De nieuwe eigenaar heette Thaksin Shinawatra. Als afstammeling van een rijke Thaise familie werd hij in 2001 premier van Thailand en was hij voorzitter van Shin Corporation, een bedrijf dat de grootste telefoonmaatschappij in Thailand in handen had. Nadat hij als premier was afgezet en de aandelen van zijn bedrijf had verkocht, heeft hij in 2007 Manchester City gekocht. Het overnamebedrag bedroeg ruim 100 miljoen euro, wat voor de Thaise regering een groot vraagteken was. Zij hadden de financiën van de oud-premier grondig onderzocht en konden deze financiële ruimte niet herleiden.

Ondanks flinke investeringen in een trainer (Eriksson) en spelers kon de ploeg nog niet om het kampioenschap mee strijden. In 2008 werd de ploeg wederom overgenomen, ditmaal door de Abu Dhabi United Group. Eigenaar van het concern is Sheikh Mansour bin Zayed Al Hayan. Hij komt uit een familie met een geschat vermogen van maar liefst 32 miljard euro. Voor bijna 200 miljoen euro kocht hij de club over. In de jaren daarna werden grote spelers als Robinho, Tevez, Adebayor, Balotelli, David Silva en Toure aangekocht en de naam van het stadion werd veranderd in het Etihad Stadium (naar de vliegtuigmaatschappij Etihad Airways).

De eerste landstitel in de nieuwe stijl

Na de overnames speelt Manchester City al snel in de top vijf van Engeland mee. In 2012 werd het landskampioenschap behaald. Het seizoen had een bizarre ontknoping. Manchester United en Manchester City waren oppermachtig in dat jaar. Ondanks dat Manchester City zowel uit als thuis van Manchester United wist te winnen, stonden de twee ploegen voor de laatste wedstrijd op hetzelfde aantal punten. Manchester United wist de laatste wedstrijd te winnen en was in afwachting van het resultaat van Manchester City. City stond met 2-1 achter tegen Queens Park Rangers en leek de landstitel te verspelen. In de vijf minuten blessuretijd wist Manchester City nog twee keer te scoren en won zo op doelsaldo de landstitel. Indrukwekkend was de thuisreeks van de club. In alle thuiswedstrijden werd slechts één keer gelijkgespeeld. De overige wedstrijden werden allemaal gewonnen. Ook in 2014 werd de titel binnengehaald door eerste te worden boven Liverpool.

In februari 2016 maakte de club bekend dat succestrainer Pep Guardiola, die als trainer van Barcelona en Bayern München verschillende prijzen wist te winnen, met ingang van het seizoen 2016/2017 de nieuwe trainer van Manchester City zal worden. Hij volgt Manuel Pellegrini op.

Clubkleuren en bijnamen

De clubkleur van Manchester City is lichtblauw. Dit komt ook naar voren in het logo (een gouden adelaar op een blauw schild) en het shirt. De bekendste bijnaam van Manchester City is "The Citizens" afgeleid van de clubnaam.
© 2015 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Vanaf 1992 wordt er in Engeland gevoetbald in de competitie Premier League. De Premier League bestaat uit twintig teams…
De oprichting en geschiedenis van Leicester CityDe oprichting en geschiedenis van Leicester City2 mei 2016 gaat in boeken als één van de meest wonderbaarlijke dagen in het Engelse voetbal. Laagvlieger Leicester City…
Napoli-Feyenoord, 26-09-2017Napoli-Feyenoord, 26-09-2017Op 26 september speelt Feyenoord in Napels haar tweede wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Na de 0 - 4 n…

Voetbal: De Graafschap live op tv en via livestream bekijkenVoetbal: De Graafschap live op tv en via livestream bekijkenDe Graafschap is een profvoetbalclub uit Doetinchem. De bijnaam van deze Gelderse club is 'de Superboeren'. De wedstrijd…
De oprichting en geschiedenis van Bayern MünchenDe oprichting en geschiedenis van Bayern MünchenBayern München is de grootste en meest succesvolle voetbalclub in Duitsland. Ook Europees gezien heeft Bayern München gr…
Bronnen en referenties
  • http://famouslogos.net/manchester-city-logo/
  • http://www.dutchmcfc.com/Historie/historie1.htm
Frank1982 (89 artikelen)
Laatste update: 01-02-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.