Voetbal: De Graafschap live op tv en via livestream bekijken

Voetbal: De Graafschap live op tv en via livestream bekijken De Graafschap is een profvoetbalclub uit Doetinchem. De bijnaam van deze Gelderse club is 'de Superboeren'. De wedstrijden van VBV De Graafschap in de competitie en de KNVB beker zijn vaak live op tv te bekijken. Ook zijn deze duels van De Graafschap op het internet te bekijken via een livestream. Door welke zenders worden deze voetbalwedstrijden op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van De Graafschap? Hoe is de geschiedenis van deze Doetinchemse voetbalclub verlopen?

Geschiedenis van De Graafschap

Ontstaan

De Graafschap werd opgericht op 1 februari 1954. Oorspronkelijk behoorde de Doetinchemse club tot de 'wilde bond', de Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBVB). Deze bond introduceerde een proefvoetbalcompetitie in Nederland. In die tijd was de KNVB nog een tegenstander van profvoetbal. Na veel discussies besloten de NBVB en de KNVB uiteindelijk in november 1954 om te fuseren. De KNVB stond voortaan profvoetbal toe en de clubs van de NBVB zouden toetreden tot de competities van de KNVB.

Van de tien NBVB-clubs die in 1954 de grote pioniers waren van het profvoetbal in Nederland, is De Graafschap de enige club die anno 2021 nog onder zijn eigen naam en als zelfstandige club bestaat. De bekendste bijnaam van De Graafschap is 'de Superboeren'. Andere bijnamen zijn ‘de Blauw-witte Zebra’s (of simpelweg ‘de Zebra’s’) en ‘de Trots van de Achterhoek’.

Prestaties

In 1969 won De Graafschap de titel in de tweede divisie. De club werd drie keer kampioen in de eerste divisie: in 1991, 2007 en 2010. In 1973 promoveerde de club voor het eerst naar de eredivisie. In 1977 degradeerde de club echter weer. De grootste glorietijd van De Graafschap lag rond de eeuwwisseling. In de periode 1995-2003 speelde de club acht jaar op een rij in de eredivisie. Het grootste succes was het behalen van de achtste plek in de eindstand van de eredivisie in 1997. De trainer was toen Fritz Korbach en tot de sterspelers van dat team behoorden Eric Viscaal en Ali Ibrahim.

Promotie

De Graafschap staat bekend als een club die vaak heen en weer gaat tussen de eredivisie en de eerste divisie. In totaal slaagde De Graafschap er negen keer in om naar de eredivisie te promoveren. Dit is één keer minder dan de absolute recordhouder op dit gebied, Volendam, dat tien keer promoveerde.

Stadion de Vijverberg

Het stadion van De Graafschap heet De Vijverberg. De eerste versie van dit stadion werd in 1954 gebouwd aan de Vijverlaan in Doetinchem, op een terrein dat beschikbaar was gesteld door een veehandelaar. Het oorspronkelijke stadion bestond voor een belangrijk deel uit een aantal tweedehands houten tribunes, die onder meer over waren genomen van diverse amateurclubs. Daarna is het stadion echter nog vele malen verbouwd en gerenoveerd.

Eind jaren negentig vond de belangrijkste en meest ingrijpende verbouwing van dit stadion plaats. Zo ontstond het nieuwe Vijverberg-stadion, dat in de zomer van 2000 werd geopend. Dit had oorspronkelijk een capaciteit van circa 11.000 toeschouwers. Later werd dit uitgebreid tot 12.600 toeschouwers.

De harde kern van de supporters van De Graafschap is te vinden op de Spinnekoptribune (Spinside). Deze tribune is vernoemd naar de tribune 'Spion Kop' van het Anfield Stadium in Liverpool. Op de 'Spion Kop' bevindt zich de harde kern van Liverpool. Die tribune op Anfield is ooit door de supporters cadeau gedaan aan Liverpool en is vernoemd naar een heuvel waarop een belangrijke veldslag plaatsvond tijdens de Tweede Boerenoorlog (in Zuid-Afrika).

De Graafschap live op tv

Op welke zender?

Op welke zender kan men de wedstrijden van de Superboeren live bekijken? De live-uitzendrechten (tv en livestream) van het Nederlandse betaald voetbal zijn in handen van ESPN (het voormalige FOX Sports). Zij zenden zowel de KNVB Beker, de eredivisie als de eerste divisie (Keukenkampioen Divisie) live uit op televisie. Het merendeel van hun live tv-uitzendingen vindt plaats op hun abonneezenders van ESPN Sports. Daarnaast zendt men ook voetbal uit op het 'open net' FOX Tv.

Gratis live (bij o.a. KPN en Ziggo)?

De zender FOX Tv zit bij de meeste tv-providers in het basispakket. Helaas wordt op die zender slecht een beperkt aantal wedstrijden live uitgezonden. De sportzender FOX Sports 1 is sinds de zomer van 2019 gratis te bekijken door abonnees van Interactieve Tv bij KPN (zonder dat men dus een aanvullend abonnement nodig heeft). In 2022, 2023 en 2024 is deze zender ook gratis te bekijken bij diverse andere tv-providers, waaronder Ziggo en T-Mobile. (De naam van die zender is met ingang van 1 januari 2021 veranderd in ESPN 1.) Helaas wordt de meeste wedstrijden van De Graafschap niet live op die gratis tv-zender uitgezonden.

Livestream De Graafschap

Livestream De Graafschap bij ESPN

Er wordt een livestream van duels van De Graafschap beschikbaar gesteld door ESPN Sports. Met zo'n livestream kan men dus op een smartphone of computer live naar de wedstrijden van de Superboeren in de competitie en het bekertoernooi kijken. Zo'n livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Deze livestream bevindt zich op de wedstrijddag op de ESPN Sports Go App. Het is echter niet een openbare gratis livestream. Men dient wel een betaald abonnement te hebben om bij hen live naar zo'n stream van de wedstrijd van de Superboeren te kunnen kijken. Het is niet meer mogelijk om via PPV (Pay Per View) een livestream bij ESPN Sports te kopen voor één wedstrijd. (Er zijn ook geen plannen om de PPV-livestream bij hen weer in leven te roepen.) Ook is het niet meer mogelijk om bij FOX Sports een 'online dagpas' te kopen, waarmee men een etmaal lang elke livestream van hen mag bekijken. Wel is het nog mogelijk om zo'n dagpas voor televisie bij hen te kopen. Men kan bij de eigen tv-provider zo'n dagpas aanschaffen voor een duel. Bij veel tv-providers is het echter ook mogelijk om een duel via een gratis livestream op een tv-app te bekijken. Dat geldt echter zeker niet voor alle wedstrijden.

Livestream De Graafschap via Go App (hele EU)

Is het ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar dit duels van deze club uit Oost-Nederland te kijken? Ja, zeker is het mogelijk om met die streamingdienst per livestream naar de Superboeren te kijken. Met name hun wedstrijden die op ESPN 1 of FOX Tv worden uitgezonden, zijn voor klanten van Ziggo automatisch (gratis) te bekijken. Met een aanvullend abonnement is het mogelijk om ook veel andereduels van hen via die applicatie te bekijekn. Met deze app kan men per livestream naar tv-uitzendingen in de hele EU kijken. Dit is een streamingdienst van VodafoneZiggo en is dus bedoeld voor mensen die digitale televisie bij Ziggo hebben. De meeste zenders van ESPN behoort niet tot de zenders die zij 'gratis' per livestream kunnen bekijken. Voor deze zender van ESPN is een aanvullend abonnement nodig om die via de livestream te kunnen bekijken. Voor klanten van Ziggo is dit dus niet een 'gratis stream'.

Livestream iTV?t

Zijn de wedstrijden van De Graafschap ook via een stream op de iTV-app te volgen? Ja, de duels zijn ook via een livestream op de iTV-app van KPN te bekijken. Ook is het te bekijken via een livestream op de site van Interactieve Tv bij KPN. Voor zo'n livestream van veel wedstrijden men echter en aanvullend abonnement op ESPN Sports te hebben, naast een abonnement op Interactieve Tv. De wedstrijden van De Graafschap die op ESP Sports 1 of FOX Tv te zijn, kan een klant van KPN wel 'gratis' bekijken. De meeste wedstrijden van De Graafschap worden echter live op die andere zenders uitgezonden.

Voetbal live op tv en per livestream

Door welke omroepen worden in het seizoen de belangrijke voetbalwedstrijden live op televisie en per livestream uitgezonden? De wedstrijden van de eredivisie, de eerste divisie en het KNVB Bekertoernooi zijn live te zien bij ESPN-Sports. Veel buitenlandse topcompetities zijn bij Ziggo Sport Totaal te zien op televisie en per livestream. De interlands van Oranje zijn live te zien op televisie bij de NOS. Die wedstrijden zijn bij hen ook online te bekijken via een gratis livestream. De Champions League is live te zien bij RTL 7. Ook bij hen zijn de wedstrijden daarnaast online te bekijken via een gratis livestream. De Europa League is te zien bij Talpa (Veronica). Ook ESPN-Sports biedt bij veel Europa League-wedstrijden een live televisie-uitzending en livestream aan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Voetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamVoetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamDe voetbalwedstrijden van Club Brugge in de Belgische Jupiler Pro League en het Europees voetbal zijn allen live op tv t…

Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2020)Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2020)Rinus Michels, de trainer die in 1988 Europees Kampioen werd met Nederland, heeft een eigen prijs, die uitgereikt wordt…
De oprichting en geschiedenis van Manchester CityDe oprichting en geschiedenis van Manchester CityManchester City is één van de topclubs in de Engelse Premier League. Toch is de hoge jaarlijkse notering van de club nie…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/BV_De_Graafschap
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Spion_Kop_(stadiums)
  • http://www.degraafschap.nl/selectie/eerste-elftal/
  • https://www.psv.nl/nieuwspagina/artikel/informatie-psv-de-graafschap-14-04-2019.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/PSV_(voetbalclub)
  • https://live.foxsports.nl/live/tv-gids/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-08-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.