Culthelden eredivisie: historische voetballers

Culthelden eredivisie: historische voetballers In het Nederlandse eredivisievoetbal komen we af en toe een echte cultheld tegen. Het is een voetballer die doorgaans nogal wat fans heeft, niet vanwege zijn technische kwaliteiten of zijn doeltreffendheid maar vanwege andere kenmerken. Een voetbalcultheld is populair omdat hij karikaturaal is. Hij heeft iets dat anderen niet hebben. Hij weet een bepaald publiek voor zich in te nemen. Eigenlijk is hij camp. Deze voetballers geven de eredivisie kleur. Echte culthelden zijn of waren Sjaak Polak, Theo Jansen, Melvin Platje en Stanislav Manolev.

Theo Jansen

Theo Jansen (Arnhem, 27 juli 1981) speelde het langst bij de club waar hij begon als profvoetballer: Vitesse. Hij speelde ook bij FC Twente en behaalde daar de meeste prijzen uit zijn carrière. Gedurende één seizoen speelde hij voor Ajax en won, net als met FC Twente, de landstitel. In 2014 beëindigde hij zijn carrière.

Een sigaretje en een borrel, maar vooral een gouden linkerbeen

Theo was een beetje te dik voor mooi. Hij hield van een biertje, lekker eten een een sigaretje op zijn tijd. Conditie was dan ook zijn zwakke punt. Hij had echter een mooie pass en een goede traptechniek. Waarschijnlijk daardoor speelde hij toch nog vijf interlands. Weg bij Vitesse miste hij Arnhem. Dat was te merken. Theo was dan Theo niet, ondanks de successen die hij behaalde. Over voetbalanalisten op tv zei hij: "Ik zie vooral veel koekenbakkers die het meer op de persoon gooien dan op de speler." Ja, Theo rookte na de wedstrijd graag een sigaretje maar hij had een - in voetbaltermen - gouden linkerbeen.

Sjaak Polak

Jacques Mozes (Sjaak) Polak (Den Haag, 18 februari 1976) speelde onder andere voor FC Twente, ADO Den Haag en Sparta Rotterdam. Hij heeft, ondanks het beëindigen van zijn profcarrière - hij speelde voor het laatst in de eredivisie in 2008 - nog vele fans. Wie Sjaak Polak zegt, zegt lachen. Sjaak heeft zijn fans dan ook vooral te danken aan zijn kernachtige uitspraken. Geen politiek wenselijke uitspraken in interviews voor Sjaak Polak. Hij zegt wat hij denkt en hij denkt wat hij zegt. Een biertje lust hij niet, als hij het ruikt wordt hij al misselijk naar eigen zeggen. Het maakte Sjaak niet uit wie hem erin schoot: Pietje Puk, de materialenman of hijzelf.

Het zwarte gat

Na zijn carrière belandde Sjaak in het zogenaamde zwarte gat: "Ik ben juist altijd de goedkoopste speler van de selectie geweest. Als ik wat beter had onderhandeld, had ik nu rustig op een stoeltje kunnen gaan zitten wachten of er iets leuks voorbij zou komen. Dat is niet het geval." Polak moest helaas een uitkering aanvragen, ondanks de 47 doelpunten die hij in zijn profcarrière scoorde.

Melvin Platje

Melvin Platje (Naarden, 16 december 1988) verruilt Nederland in 2015 voor Frankrijk. Hij zal in het seizoen 2015/2016 voor de Franse club Brest uitkomen. Melvin heeft zijn status van cultheld aan twee feiten te danken: zijn achternaam en het maken van doelpunten tijdens invalbeurten. Voor Melvin was NEC het hoogst haalbare. Hij bracht ook nog een tijdje in Azerbaidjan door. Daar maakt het namelijk niet uit hoe je heet.

Garnalen, handbal en een nachtje cel

Als jeugdspeler voetbalde hij bij SDO Bussum en SV Huizen om in 2007 bij bij FC Volendam terecht te komen waar hij meestal op de bank begon. Hij droeg toen nog een oranje shirt gesponsord door Klaas Puul garnalen. Hij werd bij Volendam een ster maar later in zijn carrière een antiheld. Omdat hij twee keer in een week een doelpunt scoorde na een handsbal kreeg hij een contract aangeboden door een handbalvereniging. Ook kwam Melvin in de cel terecht na een opstootje. Een ploeggenoot van FC Volendam en hij raakten slaags met supporters, hetgeen cultheld Melvin Platje een nachtje cel opleverde.

Stanislav Manolev

Stanislav Manolev (Blagoevgrad, Bulgarije, 16 december 1985 ) speelde in het seizoen 2014/2015 bij de Russische club Kuban Krasnodar. De voormalig speler van PSV is vooral cultheld geworden dankzij René van der Gijp die hem in het voetbalprogramma Voetbal International van RTL 7 steevast belachelijk maakte vanwege zijn slechte voorzetten.

Inzet en matige techniek

Manolev gaf zich altijd volledig. Zijn inzet ten spijt mislukte elke actie doordat hij eindigde met een voorzet die, eufemistisch gezegd, niet erg op maat was. De Bulgaar is echter nog mateloos populair bij PSV, zo bleek toen hij daar met zijn voormalige club Dinamo Moskou speelde in de Europa League. Ondanks zijn matige voorzetten wordt zijn marktwaarde medio 2015 geschat op 1,25 miljoen euro.
© 2015 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
Ajax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenAjax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenDoor tijdgebrek begon het toernooi om de KNVB-beker pas in april. Voor Ajax begon de strijd meteen met de topper tegen F…
De Nederlandse eerste divisie van het voetbalDe Nederlandse eerste divisie van het voetbalAan het Nederlandse professionele voetbal zitten drie competities verbonden. De op één na hoogste competitie is de eerst…
Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Sinds 1956 wordt er in Nederland professioneel gevoetbald in de Eredivisie. De Eredivisie biedt plaats aan achttien team…

Manchester United, the Mancunians van Old TraffordManchester United, the Mancunians van Old TraffordManchester United Football Club, met als bijnaam The Mancunians, is één van de grote clubs die in de Premier League spee…
Top 10 best betaalde voetballers ter wereld (2020)Top 10 best betaalde voetballers ter wereld (2020)De top tien best betaalde voetballers hebben vooral veel te danken aan megacontracten met sponsors als Nike, Puma en Adi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay (bewerkt)
  • Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Janssen
  • Website: http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=193360
  • Website: http://www.goal.com/nl/news/213/eredivisie/2014/10/14/5183703/polak-ik-moest-bijna-huilen
  • Website: http://www.sjaakpolak.com/over_sjaak.php
  • Website: http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/400067_hardop-lachen-met-sjaak-polak
  • Website: http://www.rtvnh.nl/nieuws/160511/column-vergeten-voetbalhelden-melvin-platje
  • Website: http://www.transfermarkt.nl/stanislav-manolev/profil/spieler/36233
  • Website: http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/380181/de-tien-culthelden-en-kleurrijke-eredivisie-voetballers.html
  • Website: http://www.offside.nl/nieuws/403578/de-top-5-grootste-culthelden-uit-de-geschiedenis-van-de-eredivisie-.html
Reactie

Voetbol (infoteur), 15-08-2015 #1
Leuk en interessant artikel! Het deel van Manolev vind ik ook erg leuk! Reactie infoteur, 15-08-2015
Dank je wel

Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 03-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.