Ajax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnen

Ajax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnen Door tijdgebrek begon het toernooi om de KNVB-beker pas in april. Voor Ajax begon de strijd meteen met de topper tegen Feijenoord welke met 3-1 werd gewonnen. Ook DWS (7-1), DFC (0-1) en Go Ahead (1-2) werden verslagen en voor de vierde maal in haar historie bereikten de Amsterdammers de finale van de KNVB-beker. Doordat Ajax al landskampioen was geworden wist tegenstander NAC al van te voren dat men Europees voetbal zou gaan spelen. De roodwitten uit Amsterdam wonnen de finale in de verlenging met 2-1 van NAC en behaalden voor het eerst de dubbel: het kampioenschap en de KNVB-beker.

Ajax te sterk voor Feijenoord

Al in de eerste ronde van de KNVB-beker stond er meteen een topper op het programma tussen de nummers één en twee van de eredivisie: Ajax en Feijenoord! Een week eerder hadden beide ploegen ook al tegenover elkaar gestaan in Rotterdam, waar Feijenoord voor haar laatste titelkansen vocht. De Amsterdammers lieten het niet zo ver komen en behaalden in de zeer natte en modderige Kuip een 1-1 gelijkspel.

Op 2 april was Ajax in de bekerthriller echter heer en meester. In de eigen Watersgraafsmeer wonnen de Amsterdammers glansrijk en het was te danken aan de nonchalance in de afwerking dat het maar 3-1 werd. Na een 3-0 ruststand kon een op alle fronten tekortkomend Feijenoord nog een eretreffer maken uit een strafschop.

Eerste ronde (2 april 1967): Ajax - Feijenoord 3-1 (3-0)
Scoreverloop10. Klaas Nuninga 1-0, 25. Piet Keizer 2-0, 43. Johan Cruijff 3-0, 64. Thijs Libregts (strafschop) 3-1
ScheidsrechterKoen Brouwer
StadionDe Meer in Amsterdam (24.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxGert Bals, Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Velibor Vasovic, Theo van Duivenbode, Henk Groot, Ben Muller, Sjaak Swart, Klaas Nuninga, Johan Cruijff, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.
Opstelling FeijenoordEddy Pieters Graafland, Guus Haak, Rinus Israël, Thijs Libregts, Peter Jacobs, Wim Jansen, Kick van der Vall, Ruud Geels, Ove Kindvall, Harry Bild, Coen Moulijn. Coach: Willy Kment.

DWS wordt verplettert

In de tweede ronde een onvervalste Amsterdamse derby: Ajax-DWS. Het duel begon met een ereronde voor de circa 25.000 dolenthousiaste toeschouwers want Ajax was een week eerder door een 2-3 zege op Fortuna ’54 voor de twaalfde keer landskampioen van Nederland geworden. Na een 2-1 ruststand werd DWS in de tweede helft verplettert door de thuisploeg, dat nog wel even wilde laten zien dat men terecht kampioen was geworden. Met Johan Cruijff, Piet Keizer en Sjaak Swart in de hoofdrol, allen scoorden tweemaal, werd het tenslotte een 7-1 overwinning. Opvallend was dat DWS in deze bekerwedstrijd voorzitter Henk Solleveld op de bank had zitten als coach.

Tweede ronde (7 mei 1967): Ajax - DWS 7-1 (2-1)
Scoreverloop4. Frans Geurtsen 0-1, 9. Piet Keizer 1-1, 25. Johan Cruijff 2-1, 47. Piet Keizer 3-1, 54. Sjaak Swart 4-1, 67. Sjaak Swart 5-1, 75. Johan Cruijff 6-1, 86. Henk Groot (strafschop) 7-1
ScheidsrechterPiet Roomer
StadionDe Meer in Amsterdam (25.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxGert Bals, Wim Suurbier, Ton Pronk, Velibor Vasovic, Theo van Duivenbode, Henk Groot, Ben Muller, Sjaak Swart, Klaas Nuninga, Johan Cruijff, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.
Opstelling DWSPiet Schrijvers, Jos Dijkstra, Gerrit Borghuis (Martin Kamminga), Theo Cornwall, André Pijlman, Piet Kruiver, Ton Nieuwenhuys, Frits Flinkevleugel, Frans Geurtsen, Rob Rensenbrink, Aad Smit . Coach: Henk Solleveld.

Ajax heeft het moeilijk

In de kwartfinale had Ajax te maken met een zeer taaie tegenstander. Eerstedivisionist DFC had in de vorige ronden FC Zaanstreek (0-1) en MVV (0-2) verslagen. De Dortenaren moesten het tegen Ajax doen zonder topschutter Jan Klijnjan die met het militaire voetbalteam nog in Marokko verbleef. Met een behouden tactiek wilde men het Ajax zo moeilijk mogelijk maken en dat lukte. Alleen Sjaak Swart wist met een geweldig schot een bres te vinden in de zeer verdedigende stellingen van de ploeg uit Dordrecht. Ajax kreeg wat het wilde, een halve finaleplaats, en DFC mocht na afloop complimenten ontvangen voor de tegenstand die men had geboden tegen de kampioen van Nederland.

Kwartfinale (18 mei 1967): DFC - Ajax 0-1 (0-1)
Scoreverloop23. Sjaak Swart 0-1
ScheidsrechterLau van Ravens
StadionSportpark in Dordrecht (13.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxGert Bals, Wim Suurbier, Ton Pronk, Velibor Vasovic, Theo van Duivenbode, Henk Groot, Ben Muller, Sjaak Swart, Klaas Nuninga, Johan Cruijff, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.

Verlenging noodzakelijk

De halve finale-wedstrijd tegen Go Ahead in Deventer werd een slijtageslag in de verzengende hitte. Na negentig minuten voetbal was de stand nog steeds gelijk (1-1), al was Ajax het laatste deel van de wedstrijd heer en meester geweest. Het Amsterdamse doelpunt kon op ieder moment vallen maar Go Ahead-doelman Nico van Zoghel wilde nog steeds niet ‘meewerken’. Pas in de honderdste minuut was daar dan toch eindelijk het doelpunt voor Ajax, de maker was Johan Cruijff. De vierde cupfinale voor Ajax in de historie was een feit.

Halve finale (28 mei 1967): Go Ahead - Ajax 1-2 (0-1) na verlenging
Scoreverloop35. Henk Groot 0-1, 54. Jan Boekestein 1-1, 100. Johan Cruijff 1-2
ScheidsrechterJef Dorpmans
StadionDe Adelaarshorst in Deventer (20.000 toeschouwers)
Opstelling Go AheadNico van Zoghel, Joop Butter, Henk Warnas, Dick Schneider, Gerard Somer, Issy Greving, Gerrit Wüstefeld, Peter Ressel, Gerrit Niehaus, Wietse Veenstra, Jan Boekestein. Coach: František Fadrhonc.
Opstelling AjaxGert Bals, Wim Suurbier, Ton Pronk, Velibor Vasovic, Theo van Duivenbode, Henk Groot, Ben Muller, Sjaak Swart, Klaas Nuninga, Johan Cruijff, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.

De eerste dubbel voor Ajax

NAC verhinderde in de andere halve finale dat de eindstrijd een Amsterdams feestje zou worden want men versloeg Blauw Wit na verlenging met 4-3. Geen Amsterdamse eindstrijd dus maar wel een herhaling van de bekerfinale van 1961. Ajax won destijds met 3-0 van NAC door drie doelpunten van Henk Groot.

De finale op 7 juni werd in het Ajax-stadion gespeeld en een superieure thuisploeg liet NAC alle hoeken van het veld liet zien. Maar na negentig minuten spelen stond er gewoon een 1-1 stand op het scorebord. Ajax kon de uitblinkende Bredase doelman Peter van der Merwe slechts één keer passeren via Johan Cruijff en tot ieders verbazing scoorde NAC vier minuten voor tijd zelfs de gelijkmaker. Toch kwam de KNVB-beker in de verlenging verdiend terecht bij Ajax door het winnende doelpunt van Klaas Nuninga. Een troost voor NAC was het feit dat men zich wel had geplaatst voor de Europa Cup-2 aangezien Ajax ook landskampioen was geworden en dus automatisch aan het Europa Cup 1-toernooi zou deelnemen.

Na afloop moesten de Ajax-spelers rennen voor de jonge enthousiaste Ajax-fans die het veld betraden en feest wilden vieren. Alleen Ton Pronk kon de veilige tribunes niet meer bereiken, zijn shirt werd een prooi voor de jeugd. Voor het eerst in haar bestaan won Ajax in één seizoen de KNVB-beker en het kampioenschap, de dubbel.

Finale (7 juni 1967): Ajax - NAC 2-1 (0-0) na verlenging
Scoreverloop64. Johan Cruijff 1-0, 86. Karel Vesters 1-1, 106. Klaas Nuninga 2-1
ScheidsrechterLau van Ravens
StadionDe Meer in Amsterdam (21.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxGert Bals, Wim Suurbier, Ton Pronk, Velibor Vasovic, Theo van Duivenbode, Henk Groot, Ben Muller, Sjaak Swart, Klaas Nuninga, Johan Cruijff, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.
Opstelling NACPeter van de Merwe, Frans de Grauw, Ati Graaumans, Jan van Gorp, Frits van Ierland, Ad Graaumans, Nico Rijnders, Frans Vermeulen, Adrie Pelkmans, Frans Bouwmeester, Karel Vesters. Coach: Bob Janse.

Topscorers

Speler Doelpunten
Johan Cruijff5
Piet Keizer3
Sjaak Swart3
Henk Groot2
Klaas Nuninga2

Selectie

Speler Wedstrijden
Gert Bals5
Johan Cruijff5
Theo van Duivenbode5
Henk Groot5
Piet Keizer5
Ben Muller5
Klaas Nuninga5
Wim Suurbier5
Sjaak Swart5
Velibor Vasovic5
Ton Pronk4
Barry Hulshoff1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…
Ajax 1966-1967: De eerste dubbel voor Ajax is binnenAjax 1966-1967: De eerste dubbel voor Ajax is binnenAjax was in dit seizoen wederom de beste club van Nederland. De Amsterdammers waren voor de twaalfde maal landskampioen…
Kampioenen van de KNVB-bekerKampioenen van de KNVB-bekerVoetbal is in Nederland een van de populairste sporten. De professionele clubs in Nederland zijn verenigd in de KNVB (Ko…
Rinus Michels, De GeneraalDe reeds overleden trainer Rinus Michels was een groot trainer. Wie zijn CV bekijkt ziet een imposante lijst van clubs e…

Ajax 1967-1968: Ajax landskampioen, ADO de KNVB-bekerAjax 1967-1968: Ajax landskampioen, ADO de KNVB-bekerIn het vorige seizoen 1966-1967 won Ajax voor het eerst in haar bestaan de dubbel: het landskampioenschap en de KNVB-bek…
Ajax 1998-1999: De KNVB-beker als troostprijs voor AjaxAjax 1998-1999: De KNVB-beker als troostprijs voor AjaxAjax kende een rumoerige jaargang 1998-1999. Halverwege het seizoen vertrokken de sterkhouders Ronald en Frank de Boer,…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_1966/67
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 213, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1966-67
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.