Ajax 1967-1968: Ajax landskampioen, ADO de KNVB-beker

Ajax 1967-1968: Ajax landskampioen, ADO de KNVB-beker In het vorige seizoen 1966-1967 won Ajax voor het eerst in haar bestaan de dubbel: het landskampioenschap en de KNVB-beker. Ook in het seizoen 1967-1968 kregen de Amsterdammers de mogelijkheid om deze prestatie te evenaren. Het landskampioenschap werd op 26 mei behaald door een 2-1 zege op ADO. De Hagenezen boden niet echt weerstand daar zij belang hadden in een titel van Ajax. Het kampioenschap van Ajax betekende namelijk Europees voetbal voor ADO aangezien een week later beide teams weer tegenover elkaar stonden in de finale van de KNVB-beker. Ditmaal leek het erop dat de Amsterdammers niet veel weerstand boden. ADO won de beker met 2-1 en Ajax behaalde dus niet voor het tweede achtereenvolgende jaar de dubbel.

Ajax winnaar van de groep

In de stadsderby tegen eerstedivisionist De Volewijckers kende Ajax weinig problemen in de sneeuw. Door o.a. twee doelpunten van Sjaak Swart won de ploeg uit Oost-Amsterdam van Noord-Amsterdam met 4-1. Piet Keizer maakte in deze bekerwedstrijd zijn rentree na een schorsing van vijf wedstrijden. Ook de uitwedstrijd in Hilversum tegen tweededivisionist SC Gooiland werd een simpele 1-4 zege door o.a. drie treffers van Johan Cruijff. In de laatste wedstrijd moest de winnaar van de groep tevoorschijn komen aangezien ook stadsgenoot Blauw Wit vier punten had verzameld. In een slechte wedstrijd van Ajax-kant kon de ploeg uit de eerste divisie lange tijd voor dertienduizend toeschouwers meekomen maar moest een kwartier voor tijd toch capituleren door een gelukkige treffer van Klaas Nuninga.

Groepsfase (31 december 1967): Ajax - De Volewijckers 4-1 (3-1)
Scoreverloop5. Sjaak Swart 1-0, Johan Cruijff 2-0, Klaas Nuninga 3-0, 39. Ton Fens 3-1, Sjaak Swart 4-1
ScheidsrechterJoop Mulders
StadionDe Meer in Amsterdam (11.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxGert Bals, Barry Hulshoff, Ton Pronk, Velibor Vasovic, Wim Suurbier, Henk Groot, Ben Muller, Sjaak Swart, Johan Cruijff, Klaas Nuninga, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.

Groepsfase (25 februari 1968): SC Gooiland - Ajax 1-4 (0-2)
Scoreverloop10. Johan Cruijff 0-1, 20. Piet Keizer 0-2, 58. Gerard Hogenbirk 1-2, Johan Cruijff 1-3, Johan Cruijff 1-4
ScheidsrechterTon Bom
StadionSportpark in Hilversum (8.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxGert Bals, Ton Pronk, Velibor Vasovic, Wim Suurbier, Henk Groot, Barry Hulshoff, Sjaak Swart, Johan Cruijff, Klaas Nuninga, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.

Groepsfase (24 maart 1968): Ajax - Blauw Wit 1-0 (0-0)
Scoreverloop76. Klaas Nuninga 1-0
ScheidsrechterBen Hoppenbrouwer
StadionDe Meer in Amsterdam (13.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxGert Bals, Sjaak Swart, Ton Pronk, Velibor Vasovic, Ruud Suurendonk, Henk Groot, Ben Muller, Inge Danielsson, Johan Cruijff, Klaas Nuninga, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.

Eindstand groep 7

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax330069-2
Blauw Wit320143-1
De Volewijckers310223-6
SC Gooiland300301-7

Ajax pas na rust op toeren

In de volgende bekerronde stond het Utrechtse Velox op het programma dat onderaan stond in de eerste divisie. De bijna tienduizend toeschouwers gingen er in De Meer eens goed voor zitten en dachten een monsterzege te kunnen zien maar kwamen in de eerste helft van een koude kermis thuis. Pas drie minuten voor de rust kon Johan Cruijff eindelijk het eerste Ajax-doelpunt maken. Na de theepauze was het dan toch gedaan met de gasten en wonnen de roodwitten met duidelijke cijfers, 5-1.

Tweede ronde (28 april 1968): Ajax - Velox 5-1 (1-0)
Scoreverloop42. Johan Cruijff 1-0, 60. Johan Cruijff 2-0, 63. Inge Danielsson 3-0, 73. Henk Groot (strafschop) 4-0, 75. Klaas Nuninga 5-0, 83. Marco Cabo
ScheidsrechterVerbeek
StadionDe Meer in Amsterdam (9.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxGert Bals, Sjaak Swart, Ton Pronk, Velibor Vasovic, Theo van Duivenbode, Henk Groot, Ben Muller, Inge Danielsson, Johan Cruijff, Klaas Nuninga, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.

Knullig doelpunt brengt Ajax verder

In de kwartfinale trof Ajax met eerstedivisieclub Elinkwijk wederom een ploeg uit Utrecht. In de tweede ronde hadden de Utrechters verrassend MVV met 2-1 uitgeschakeld. Elinkwijk-doelman Dirk Cannemeijer was op 14 mei de grote held voor de eerstedivisieclub totdat hij in de 63e minuut toch een Ajax-treffer van Klaas Nuninga moest incasseren. In een scrimmage voor het Elinkwijk-doel kwam de bal via een Utrechts been tegen de op de grond liggende Nuninga aan en verdween pardoes in het doel. Ajax-trainer Rinus Michels was niet tevreden over zijn ploeg, zijn collega van Elinkwijk sprak over een ‘geweldige prestatie’.

Kwartfinale (14 mei 1968): Ajax - Elinkwijk 1-0 (0-0)
Scoreverloop63. Klaas Nuninga 1-0
ScheidsrechterTom Bom
StadionDe Meer in Amsterdam (11.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxGert Bals, Wim Suurbier, Ton Pronk, Velibor Vasovic, Theo van Duivenbode, Henk Groot, Ben Muller, Sjaak Swart, Inge Danielsson, Johan Cruijff, Klaas Nuninga (85. Barry Hulshoff). Coach: Rinus Michels.

Ongelegen

De halve finale tegen FC Twente op donderdag 23 mei in Deventer kwam voor Ajax nogal ongelegen. De Amsterdammers waren samen met Feijenoord aan het uitvechten wie er drie dagen later landskampioen zou worden. Ajax had op de voorlaatste speeldag met 1-4 gewonnen van Fortuna ’54 door o.a drie treffers van Inge Danielsson en had één punt meer dan de aartsrivaal. De Rotterdammers hadden de komende bekertegenstander van Ajax met liefst 6-0 van de mat gespeeld. Had FC Twente het expres rustig aan gedaan in verband met de halve finale tegen Ajax? Op Hemelvaartsdag kon FC Twente alles geven om nog wat van het seizoen te maken, Ajax had nog alle belangen bij de laatste competitiedag en wilde het karwei snel afmaken zonder zich te hoeven inspannen.

Een lange en moeizame avond

Helaas voor de Amsterdammers moest er twee uur lang gevoetbald worden en zouden uiteindelijk strafschoppen de beslissing brengen. Ajax, dat zonder Johan Cruijff, Wim Suurbier en Ben Muller speelde, leek voor twintigduizend toeschouwers het onderspit te gaan delven maar Piet Keizer scoorde in de laatste minuut uit een vrije schop alsnog de gelijkmaker (1-1). Drie minuten voor het einde van de verlenging leek Ajax dan toch in veilige haven te komen toen Ton Pronk de Amsterdammers op een 1-2 voorsprong zette. Maar weer was er die laatste minuut… Willem de Vries werd voor even de held van de Tukkers door in een wanhoopsoffensief de 2-2 in te knallen. Strafschoppen! Ajax schoot haar vijf strafschoppen onberispelijk raak en toen was het de beurt aan FC Twente, dat duidelijk nerveus was geworden want elke misser was nu beslissend. Epi Drost scoorde en toen werd de held van de verlenging de schlemiel van de strafschoppenserie: Willem de Vries schoot naast. Ajax had met heel veel moeite voor de vijfde maal in haar bestaan de bekerfinale bereikt.

Halve finale (23 mei 1968): FC Twente - Ajax 2-2 (0-0) Ajax wint na strafschoppen
Scoreverloop63. Jan Jeuring 1-0, 90. Piet Keizer 1-1, 116. Ton Pronk 1-2, 120. Willem de Vries 2-2
ScheidsrechterJanus Aalbrecht
StadionDe Adelaarshorst in Deventer (20.000 toeschouwers)
Opstelling FC TwenteZoran Mišić, Benno Huve, Epi Drost, Willem de Vries, Issy ten Donkelaar, Kick van der Vall, Theo Pahlplatz, Eddy Achtenberg, Jan Jeuring, Dick van Dijk (46. Jan Bronkers), Herman Heskamp. Coach: Kees Rijvers.
Opstelling AjaxGert Bals, Ruud Suurendonk, Ton Pronk, Velibor Vasovic, Theo van Duivenbode, Barry Hulshoff, Arie Haan, Sjaak Swart, Inge Danielsson, Klaas Nuninga (13. Henk Groot), Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.

ADO heeft belang bij titel van Ajax

Tegenstander in de finale was ADO dat vlak voor tijd (87e minuut) met 1-0 had gewonnen in Eindhoven van Go Ahead. En toen ontstond er een precaire situatie. Op de laatste speeldag van de competitie moest Ajax thuis winnen van uitgerekend ADO dat er alle belang bij had dat de Amsterdammers kampioen zouden worden, want dat betekende sowieso Europa Cup-voetbal voor de Hagenezen! En wat concurrent Feijenoord vreesde gebeurde, Ajax werd in een slechte wedstrijd kampioen door met 2-1 te winnen tegen een ADO dat opvallend rustig speelde. De Rotterdammers zouden trouwens hun laatste wedstrijd met 1-0 verliezen van PSV en waren dus ook bij een nederlaag van Ajax geen kampioen geworden.

Een ‘kadootje’?

Acht dagen later waren de rollen tijdens de bekerfinale in het Zuiderpark in Den Haag omgekeerd. Nu wilde ADO wel feller spelen en was Ajax een rustige tegenstander. De Hagenezen namen bij rust een 2-0 voorsprong en zagen Ajax in de tweede helft het initiatief nemen zonder echt gevaarlijk te zijn. Alleen een doelpunt van Piet Keizer en een gemiste kans voor Inge Danielsson in de 88e minuut konden ADO nog verontrusten. Na de verloren bekerfinales in de laatste negen jaar, in 1959 (VVV), 1963 (Willem II), 1964 (Fortuna ’54) en 1966 (Sparta), kon ADO eindelijk de KNVB-beker voor het eerst in ontvangst nemen. Of het een ‘kadootje’ van Ajax was vanwege de ‘medewerking’ aan het kampioenschap zal voor altijd een vraagteken blijven… Voor Ajax was het in ieder geval het eerste verlies in een finale van de KNVB-beker en kon voor het tweede achtereenvolgende jaar net niet de dubbel worden gehaald.

Finale (3 juni 1968): ADO - Ajax 2-1 (2-0)
Scoreverloop23. Lex Schoenmaker 1-0, 28. Kees Aarts 2-0, 55. Piet Keizer 2-1
ScheidsrechterWim Schalks
StadionZuiderpark in Den Haag (17.500 toeschouwers)
Opstelling ADOTon Thie, Piet de Zoete, Aad Mansveld, Joop Jochems, Kees Weimar, Lambert Maassen, Kees Aarts (46. Henk Houwaart), Theo van den Burch, Harry Vos, Lex Schoenmaker, Harrie Heynen. Coach: Ernst Happel.
Opstelling AjaxGert Bals, Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Velibor Vasovic, Theo van Duivenbode, Ton Pronk, Ben Muller, Henk Groot (46. Arie Haan), Sjaak Swart, Inge Danielsson, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.

Topscorers

Speler Doelpunten
Johan Cruijff6
Klaas Nuninga4
Piet Keizer3
Sjaak Swart2
Inge Danielsson1
Henk Groot1
Ton Pronk1

Selectie

Speler Wedstrijden
Gert Bals7
Henk Groot7
Ton Pronk7
Sjaak Swart7
Velibor Vasovic7
Piet Keizer6
Klaas Nuninga6
Johan Cruijff5
Inge Danielsson5
Theo van Duivenbode5
Barry Hulshoff5
Ben Muller5
Wim Suurbier4
Arie Haan2
Ruud Suurendonk2
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1967-1968: Driemaal op een rij landskampioenAjax 1967-1968: Driemaal op een rij landskampioenVoor het eerst in de eredivisie behaalde een club driemaal op rij het landskampioenschap. Die eer was weggelegd voor Aja…
Ajax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenAjax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenDoor tijdgebrek begon het toernooi om de KNVB-beker pas in april. Voor Ajax begon de strijd meteen met de topper tegen F…
Rinus Michels, De GeneraalDe reeds overleden trainer Rinus Michels was een groot trainer. Wie zijn CV bekijkt ziet een imposante lijst van clubs e…
Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…

Ajax 1969-1970: Uitgeschakeld maar toch bekerwinnaarAjax 1969-1970: Uitgeschakeld maar toch bekerwinnaarHet werd een zeer vreemd bekerseizoen voor Ajax dat in de derde ronde werd uitgeschakeld door AZ ’67. Om tot acht kwartf…
Ajax 1998-1999: De KNVB-beker als troostprijs voor AjaxAjax 1998-1999: De KNVB-beker als troostprijs voor AjaxAjax kende een rumoerige jaargang 1998-1999. Halverwege het seizoen vertrokken de sterkhouders Ronald en Frank de Boer,…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_1967/68
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 217, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1967-68
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.